¨Važno je obrazovati se da naučimo cijeniti i voljeti prirodu¨

David Knežević
(FOTO: Aleksandar Grlić)

17.09.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4712

Treća generacija mladih čuvari prirode dobila je danas diplome na Sovskom jezeru kod Čaglina. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije je odabrala 24 učenika iz šest osnovnih škola koji su odradili odradila terensku nastavu. Mladi čuvari su tako učili prepoznavati biljne i životinjske vrste, njihova staništa te pravila ponašanja u prirodi. Diplome im je uručio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a nakon toga učenici su dobili prigodne majice, kape i ruksake.

- Istražili smo vodeno, šumsko, livadno i jezersko stanište. Nakon toga smo napravili sastavak. Osim toga smo rješavali radnu bilježnicu, bili smo u prirodi. Važno je obrazovati se jer trebamo naučiti cijeniti prirodu i voljeti je. Sva ta staništa imam i kod kuće u Vilić Selu, trebali bismo prestati prati otrove u rijeci i koristiti umjetna gnojiva. Mladima bih poručio da što više štite prirodu da je imamo za naše sljedeće naraštaje - kazao nam je David Knežević, učenik OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu.




- Nastavnica je pitala: "Tko bi volio ići?" i tako smo krenuli. Volim prirodu, trčati i brati cvijeće. Željela sam postati čuvar prirode da je očuvamo. Tu sam naučila puno novih biljaka i staništa životinja. Sada ću se truditi da svima kažem da malo više brinu o prirodi, a i sama ću se malo više truditi. Osim upoznavanja periode, ovo nam je bila dobra prilika da upoznamo i učenike iz drugih krajeva Požeštine - dodala je Melita Sabljak, učenica OŠ Julija Kempfa u Požegi.


- Cilj svega je da oni druge učenike i poznanike uče pravilnom ponašanju i odnosu prema biljkama, životinjama, staništima i svemu što nas okružuje. Uglavnom se radi o odličnim učenicima koji pokazuju sklonosti prema prirodi, ekologiji i biološkim strukama. Svakako možemo reći da su to struke koje nam nedostaju s obzirom na prirodne vrijednosti naše županije. Imamo puno toga za obraditi i valorizirati. Tek je zagrebana površina onoga što ovdje imamo i znamo. Svakako da će nam u budućnosti trebati i više znanosti i onih koji će istražiti određena područja - rekao je Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

FOTO Pogledajte galeriju sa Sovskoga jezera.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI