Uzgajaju povrće i svinje: ¨Od poljoprivrede se može dobro živjeti¨

Josip i Tomislav Pavlović
(FOTO: Aleksandar Grlić)

21.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 19095

Josip Pavlović iz Cerovca pokraj Jakšića ima 20 godina, a njegov brat Tomislav 24. Za razliku od brojnih vršnjaka koji bježe sa sela, oni uspješno vode obiteljsko gospodarstvo i stalno proširuju proizvodnju. Imanje su naslijedili od roditelja i nisu ga htjeli napustiti.

- Naši roditelji su prije 10 godina sadili povrće pa su prešli na stočarstvo i svinjogojstvo. Sad smo stočarstvo napustili jer se više ne isplati i vraćamo se povrću i svinjogojstvu. Nas dvojica vodimo cijelo imanje. Imamo još dva brata i dvije sestre koji su odselili u Požegu, Ašikovce i Zagreb. Možemo živjeti od toga normalno kao i svi ostali. U tome vidimo spas i treba poticati Slavonce na proizvodnju povrća. Sadimo grah, papriku, kupus. Za Božić uzgojimo i 70-ak prasaca. Uzgajamo još kukuruz, pšenicu i ječam. Sve što je moguće u poljoprivredi. Obrađujemo dosta površine, nešto je vlastito, a veći dio u najmu - ispričao nam je Josip.

- Radi se od jutra do večeri, ali nađe se uvijek vremena za sve. Tipični radni dan nam počne u 7 sati. Nahranimo svinje do 9, obavimo što možemo kod kuće i onda idemo u polje. Sad se sve više orijentiramo na grah. Prošle godine smo imali posađeno pola jutra, ove godine smo išli na hektar. Riječ je o niskom slavonskom zelenom grahu i grahu kukuružnjaku. Može se dobro zaraditi od toga. Cijene na veliko se kreću od 20 do 25 kuna po kilogramu, a na tržnici se može zaraditi i do 60 kuna po kilogramu. Jedan hektar zemljišta ima do 1.500 kilograma prinosa. Ove godine je malo drukčija situacija, bilo je dosta kiše i zrno je slabije kvalitete, ali će opet biti isplativo. Bolje je saditi povrće nego žito ili kukuruz - uključuje se Tomislav


- Iduće godine planiramo saditi tri vrste paprike: rogu, paradajzaru i baburu na oko tri jutra, a kupusa će biti oko dva jutra. Grah ćemo proširiti na dva-tri hektara, možda i više. Od povrća se itekako može živjeti. Standard nam je dobar, živimo isključivo od poljoprivrede i nemamo nikakvih dodatnih primanja. Tko hoće raditi, može živjeti od toga. Samo nam je mali problem zemljište. U Požeštini se veliki proizvođači povećavaju, a male nitko ništa ne pita. Pored tih velikih seljaka umire mala Slavonija. Dobro bi nam došlo zemljište kako bismo mogli povećati proizvodnju i već smo poslali dopis u Ministarstvo poljoprivrede. Očekujemo da će nam ministar pomoći, kao što je obećao u medijima - rekao nam je Tomislav.


- Pozivam sve made da se vrate u Slavoniju i da prijeđu na poljoprivredu jer od toga ima zarade. Tko kaže da nema, taj laže - zaključuje na kraju Josip.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI