Tko održava kanale? Nakon svake kiše imaju poplavu (foto, video)

Marica Krizmanić pokazuje kanal koji joj uzrokuje probleme
(FOTO: Aleksandar Grlić)

29.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6378

"To je sve bilo pod vodom. Evo još i sad je ima, pogledajte koliko je sve prljavo. Sad je super kako je bilo, to je katastrofa" - pokazuje nam svoj vrt Marica Krizmanić, stanovnica požeške Ulice Eugena Kvaternika.



Nije trebalo puno vremena proći da nam se nakon članka o nedjeljnoj poplavi u Mlinskoj ulici jave čitatelji iz drugih dijelova Požege. Ni u ovom dijelu grada začepljeni kanali nisu novost.


- Da vam pokažem ovaj jarak koji nitko ne održava. Sav ovaj mulj je od jučer. Jarak se napuni vodom i onda se prelijeva ovamo. Tu se vidi gdje je išla preko telefonskih instalacija i prokopala put. Pogledajte, ovo nitko ne čisti i kakav su to mali odvod stavili, pun je smeća. Odvod ide direktno u kanalizaciju. To nije dobro, to sam rekla i Tekiji, kanalizacija ne može progutati vodu iz gornjeg dijela Hanžekovićeve ulice. Bili su iz Tekije, Hrvatskih voda, kome god se obratite kaže: "Nije moje", a plaćam sve doprinose čak unaprijed. Jedne godine sam bila sedam puta pod vodom. Ove godine mi je vrt drugi put pod vodom. U nedjelju je bilo kao na jezeru. Pogledajte temelje sve je puno pijeska i vode. Garažu čistim od nedjelje, drva su mi se smočila - pokazuje nam Marica dok joj dvorište miriše na nedavnu poplavu.






- Voda je tu bila malo ispod koljena. U donjem dijelu dvorišta je sve bilo pod njom. Najveća šteta je u vrtu. Stradali su mi paprike, rajčice i mahune. Kukuruz ove godine nisam ni sijala zbog kiše. To nije prvi puta. Dolazi nam s polja i od kuća na brdu. Najniži si i što da radiš. Kakvi kanali? Kosili su, nitko nije kupio travu i to je začepilo šahtu. Navuklo se slame, sijena i krša. Čak smo ih sa susjedima pokušali očistiti. Susjeda je zvala i Ceste i, ne znam, "kojekakve vragove". Svako od njih to uslika, ode i "amen". Krive su male cijevi, nekad je bilo dobro, bili su kanali i nije bilo toliko kuća u susjedno ulici. Sada krene sa svih strana i tko je najniži nastrada - dodaje Manda Conjar, Maričina susjeda.





Slične probleme imaju i stanovnici susjedne Ulice Viktora Ivičića. Kod njih osim nečišćenja kanala postoji i dugoročni problem vlasništva. Poslali su nam i video koji pokazuje početak poplave. Kasnije više nisu imali vremena za snimanje jer su spašavali imovinu.


Video: čitatelj (snimljeno 27. srpnja)

- Već trideset godina uza svako veće padanje imamo poplave, prije tri godine voda je ušla i u kuću. U nedjelju navečer smo imali malo sreće, no pitam se koliko ćemo je imati sljedeći put. Problem je u kanalima koji se godinama ne održavaju, nisu očišćeni i produbljeni te neodgovarajućem ispustu koji uzrokuje poplave. Moja kuća se nalazi na tri kanala za koje je izostala briga odgovornih, ali i privatnih vlasnika koji zatrpavaju kanale i brane njihovo čišćenje. Prošli tjedan sam još jednom pismeno upoznao nadležne institucije, a jučer usmeno i gradonačelnika koji je izrazio potporu i obećao pomoći - rekao nam je Mario Nikolić, stanovnik ove ulice.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI