Murtićev mozaik Šušnjarska bitka još uvijek čeka obnovu

Zajednička fotorafija okupljenih ispred Murtićeva mozaika
(FOTO: Vjeran Blašković)

22.06.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 14193

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požege obilježila je kod spomenika poginulim civilima u Vučjaku Kamenskom te poznatog mozaika Šušnjarska bitka Ede Murtića - Dan antifašističke borbe i 70 godina ustanka.

Kod spomenika u Vučjaku okupljeni su se uz polaganje vijenaca prisjetili 19. ožujka 1943. godine kada su fašisti ubili 320 ljudi, većinom žena, djece i mlađih muškaraca koje su prilikom ofenzive pronašli u zbjegu u obližnjem selu.

70 godina Sisačkog odreda


Kod mozaika Šušnjarska bitka na Dočiću okupljeni su poslušali prigodne govore.
Član predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Borivoj Zarić podsjetio je na prve dane ustanka u šumi Brezovici pored Siska. Rekao je kako je Papuk 70 posto vremena tijekom borbe protiv fašista i domaćih surogata bio slobodan teritorij na kojemu su se odvijale značajne partizanske aktivnosti. Podsjetio je da je upravo taj dio Slavonije iznjedrio 12. slavonsku udarnu brigadu i 6. slavonski udarni korpu koji je okupio 30.000 boraca.

Nema pomaka u obnovi Šušnjarske bitke


Predsjednica požeške Udruge antifašističkih boraca i antifašista Kata Holjevac rekla je da je udruga u nekoliko navrata razgovarala sa čelnim ljudima općine Brestovac kako bi se pokrenula obnova mozaika Šušnjarska bitka.
Mozaik je teško oštećen u Domovinskom ratu, a svi razgovori u Općini Brestovac i Ministarstvu kulture do sada nisu donijeli pomak u obnovi iako je mozaik uvršten u kulturnu baštinu Republike Hrvatske.

Procjena konzervatora je, kaže Holjevac, da bi obnova koštala više od 4 milijuna kuna.

Obilježavanju Dana antifašističke borbe ispred Grada Požege prisustvovali su Ivan Čolak i Vicko Njavro, ispred županije Miroslav Grozdanić, zamjenik župana kojeg biraju pripadnici srpske nacionalne manjine, a među gostima je bio i Veljko Đakula, predsjednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma.
















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI