Na najvećoj manifestaciji Čeha u Hrvatskoj očekuju tisuću sudionika

Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha u RH
(FOTO: Lidija Galić)

15.07.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 4905

Kaptol će u subotu, nakon 25 godina, ponovno biti domaćin najveće manifestacije Čeha u Republici Hrvatskoj, Žetvenih svečanosti. Očekuje se oko tisuću sudionika iz 31 Češke besede u Hrvatskoj te nastup gostujućih društava iz naše županije i Mađarske.

- Žetvene svečanosti imaju dvojaku simboliku. Jedna je obilježavanje završetka žetvenih radova, a druga djelovanje češke manjine u Hrvatskoj. Zanimljivo je da se ovakva manifestacija ne održava ni u Češkoj jer je tamošnji režim to zabranio. U Hrvatskoj su prvi puta održane 1925. godine u Daruvaru i do sada ih je održano 58. Kako je riječ o vrlo zahtjevnoj organizaciji održavaju se svake druge godine – rekla je Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha u RH.




Dodala je da su Česi u više od 200 godina, koliko su prisutni na ovom prostoru, uspjeli održati svoj jezik, tradiciju, školstvo i kulturu.


- Radostan sam što smo nakon 25 godina uspjeli dobiti organizaciju Dožinky u Kaptolu. Zadnje su održane 1989. godine i ostale su mi u lijepom sjećanju. Redovito organiziramo smotru dječjeg folklora Naše jaro, a za ovu smo se veliku manifestaciju dobro pripremili i sve što nam treba je samo lijepo vrijeme - rekao je načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Program Žetvenih svečanosti počinje u subotu u 17,00 sati otvorenjem izložbe u Češkom domu. Svečana će povorka sa sudionicima krenuti u 18,00 sati nakon čega od 20,00 sati u Sportskom parku slijedi kulturno-umjetnički program.

Žetvene svečanosti održavaju se pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, Ministarstva kulture, Općine Kaptol, Požeško-slavonske županije i županijske turističke zajednice.

Predsjednik Češke besede iz Kaptola Zdenko Tauš pozvao je Požežane na večerašnji program koji ova udruga organizira večeras u pješačkoj zoni u sklopu Požeškog kulturnog ljeta.



- Bit će prikazan samo mali dio onoga što radimo. Pridružite nam se, pogledajte naše plesove i kušajte češke specijalitete - pozvao je Tauš.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI