Šain Smolčiću: ¨O Nino, sunce moje, to nije po zakonu!¨

Dijana Tomić Šain
(FOTO: Lidija Galić)

10.07.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 18395

Prije ljetnog odmora gradski su vijećnici Požege odradili desetu, poprilično burnu, sjednicu Gradskog vijeća. Gradonačelnik Vedran Neferović na početku je sjednice pozdravio vijećnika Zdravka Ronka koji je bolestan, zaželio mu brz oporavak kako bi ponovno mogao aktivno sudjelovati u radu vijeća kao i do sada.

Zaiskrilo je već na aktualnom satu kad je Dijana Tomić Šain (SDP) ironično izrazila svoju zabrinutost i bojazan za gradonačelnikovu egzistenciju.




- Plaća Vam je 30 tisuća kuna bruto, imate nekoliko kredita za stan. Imam radosnu vijest za Vas, od ožujka je podignuta bruto osnovica pa imate pravo na veća primanja – rekla je Šain te prokomentirala i to da gradonačelnik na posao i s posla dolazi službenim autom.


- Moja je bruto plaća manja, a što se tiče auta ne brinite, do kraja mjeseca kupujem novi – istim je tonom odgovorio Neferović.

Šain nije štedjela ni predsjednika Gradskog vijeća Ninu Smolčića. Upravo je njegov prijedlog povećanja spomeničke rente s tri na pet kuna po četvornom metru institucijama koje su smještene u povijesnoj jezgri kao što su banke, osiguravajuća društva i slične financijske institucije, distributeri električne energije, kladionice, javni bilježnici i noćni klubovi, izazvao najveću raspravu na današnjoj sjednici.



- O Nino, sunce moje....Odluka o povećanju spomeničke rente nije u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i o tome će nažalost pravorijek morati donijeti Ured državne uprave – ustvrdila je Šain. Podsjetila je Smolčića na neka od predizbornih obećanja iz njegovog programa.

- Rekli ste da je ukidanje spomeničke rente neophodno jer se time pokazuje razumijevanje za obveznike tog doprinosa, nemoguće je dokazati da ti obveznici ostvaruju ijednu kunu prihoda zbog poslovanja u povijesnoj jezgri. Sadašnji pojas je tako širok da obuhvaća skoro i Varelovac...To su Vaše riječi, predsjedniče – rekla je Šain pitajući ga sjeća li se da je to nekad govorio. Prigovorila je što se povećanje cijene ne odnosi na kafiće koji posluju pod boltama u povijesnoj jezgri, a imaju itekakve koristi od toga.



Smolčić joj je odgovorio da je sretan što je čitala njegov predizborni program jer za razliku od nje koja je čučala u žbunu i čekala što će se dogoditi, on je imao program.

- Čučat ćete i dalje. U godinu dana velik dio svog programa sam ostvario, u naredne ću ih tri ostvariti sve pa čak i više - odgovorio je Nino Smolčić.

Nova cijena za spomeničku rentu neće se primjenjivati na medije te u prvoj godini poslovanja na nove gospodarske subjekte dok će im u drugoj godini poslovanja ona biti umanjena za 50 posto.

Na prijedlog nezavisnog vijećnika Mire Rašića plaćanja spomeničke rente bit će oslobođeni invalidi te dragovoljci Domovinskog rata koji obavljaju samostalnu djelatnost.



Vijećnici su usvojili i Odluku o osnivanju Javne ustanove „Sportski objekti Požega“. Kad je Tamara Puač (HNS) prigovorila da je riječ o političkom uhljebljavanju, gradonačelnik Neferović podsjetio ju je na neke primjere političkog uhljebljavanja iz vremena bivšeg gradonačelnika, kao primjerice u slučaju Dane Milobare dok je istovremeno devet sportskih objekata u gradu zapušteno jer se o njima nije vodila briga.





SDP-ove su vijećnice bile i protiv odluke da tvrtka „Komunalac“ otkupi od Grada zemljište za izgradnju reciklažnog dvorišta u Industrijskoj ulici po cijeni od gotovo tri milijuna kuna.

Marica Zovko smatra da se to može izgraditi na nekoj drugoj lokaciji poput Osječke ulice, Emovaca ili pak Vinogradina.

- Čudi me da ne postoji nikakvo pismo namjere Komunalca da otkupi to zemljište kao i obrazloženje da je to predviđeno GUP-om jer znamo da se GUP može promijeniti. Sve je to nekako navrat-nanos. Zašto potrošiti tri milijuna kuna od građana ako ne moramo? – ustvrdila je.

- Draga gospođo, opet niste u pravu. Ako ste pročitali materijale, očito niste razumjeli što piše. Ne znam imate li možda uvid u poštu Grada Požege, ali za Vašu informaciju, pismo namjere iz Komunalca u Grad je došlo još u lipnju. Grad Požega obvezan je po zakonu, s obzirom da ima više od 25 tisuća stanovnika, imati dva reciklažna dvorišta. Što se tiče izmjene GUP-a, postupak traje godinu-dvije što znači da bismo propustili sve zakonske rokove. Sve se radi po zakonu i direktivama EU, a vi, gospođo, opet niste u pravu – pojasnio je dogradonačelnik Mario Pilon.



- Dok je bilo komunalno poduzeće „Tekija“ zadržavalo je dobit i kupovalo ljekarne, to je bila jedna od osnovnih djalatnosti u Požegi što je SDP provodio s gradonačelnikom Ronkom – dodao je gradonačelnik Neferović.

- Opet se vraćamo u prošlost – dobacio mu je Miro Rašić.

- Gospodine Rašiću, samo pojašnjavamo gospođi kako se trošio novac iz Tekije. Ako nećete slušati, izađite malo na zrak, prošetajte, udahnite pa se vratite – ustrajao je u svom odgovoru Neferović te rekao kako će građani vrlo brzo doznati za famozne investicije kao što su radovi na groblju ili tržnica i tvrtka „Adamo“ zbog čega gradskom proračunu prijete veliki problemi.

Na upit Marice Zovko kolika je bila dobit Tekije u trenutku razdvajanja na Tekiju i Komunalac, Neferović joj je rekao: Nisam ja jukebox da ispunjavam želje, dobit ćete pismeni odgovor.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI