¨Kad ja budem legla na gospodina Iličića, on će to primijetiti¨

Daliborka Ciganović na Gradskom vijeću Lipika
(FOTO: Mario Barać)

17.06.2014. | Mario Barać
Pregleda: 12833

Uknjižba vrijednosti komunalnih vodnih građevina vrijednih više od 23 milijuna kuna glavni je razlog povećanja proračuna Grada Lipika sa 24,6 na 52,8 milijuna kuna, a novi rebalans proračuna su većinom glasova prihvatili i lipički vijećnici na jučerašnjoj sjednici. Uz ovo "kozmetičko" povećanje, najznačajnija novost u rebalansu je prijenos gubitka poslovanja iz prošlih godina u iznosu od 2,3 milijuna kuna koji se mora podmiriti u ovoj godini.

Protiv ove odluke bilo je 5 oporbenih vijećnika (Strganac, Ljerka Lukić i Josip Ždralović iz HSS-a te SDP-ove Daliborka Ciganović i Jasminka Ljevaković) dok je suzdržana bila njihova stranačka kolegica Manuela Papić.




Dolić tražio, Ciganović odbila dati ispriku


Mladen Dolić (HDZ) je, kako je rekao, htio razjasniti neke stvari s prošle sjednice. - Radi se o izjavi gospođe Ciganović o braniteljima, vezano za otvaranje veteranskog centra u Lipiku, koja je rekla: "Vi dovodite u centar grada teško psihički bolesne branitelje". Kao branitelj, dragovoljac i invalid Domovinskog rata, ne mogu dozvoliti takve ispade i izjave. I 16 udruga iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata misli da takve izjave na ovakvom nivou nisu prihvatljive. Oni u pisanoj izjavi traže da se gospođa Ciganović javno ispriča svim braniteljima, pogotovo što ona nije bila ovdje na našem području u to vrijeme, tako da uopće ne zna o čemu se tu radi - rekao je Dolić.



- Po Poslovniku vijeća ja ne mogu biti niti tužena niti sankcionirana kao vijećnica. Kao magistrica i specijalizantica obiteljske terapije koju sam specijalizirala u Njemačkoj, nemam se kome što ispričati, pogotovo ne gospodinu Doliću koji je moju izjavu kompletno rastrgao i uzeo iz konteksta. I dalje kažem da je po WHO verziji, F 43.1. po ICD instinktu, internacionalnom ključu, PTSP psihička bolest - rekla je Ciganović. - Ovdje su trebali dolaziti i drugi branitelji i invaliti, a ne samo oboljeli od PTSP-a. Ove vaše izjave što ste vi negdje živjeli to se vidi sada. U Lipiku ste, u vijeću, a vozite automobil njemačkih tablica. Toliko o vašim zaslugama ovdje - poručio je Dolić.

Nakon toga je predsjedavajući Ivan Molnar (nezavisni) na glasovanje dao prijedlog da se Gradsko vijeće ogradi od izjave vijećnice Ciganović. Prijedlog je usvojen većinom glasova, a suzdržani su bili Ciganović, J. Ljevaković, Papić, Lukić, Strganac i Ždralović.

Specifičnost ove sjednice bila su i brojna izvješća predstavnika ustanova i tvrtki kojima je Lipik osnivač ili u njima ima vlasnički udio za što je bilo rezervirano prvih 9 od ukupno 19 točaka dnevnog reda. Bez veće rasprave prihvaćena su prošlogodišnja izvješća Crvenog križa, Dječji vrtić "Kockica", Vatrogasna zajednica Pakrac - Lipik, Javna vatrogasna postrojba županije i Gradska knjižnica i čitaonica. Izvješća su prihvaćena ili jednoglasno ili većinom glasova, a bilo je i zanimljivih modela i obrazloženja glasovanja. Tako je predsjedavajući Molnar jedini bio suzdržan kod izvješća "Pakračkog lista" rekavši kako je vidio da ima dovoljno "za". Strganac i Molnar su u kratkoj raspravi na ovu temu rekli kako im je žao što je gradonačelnik donio odluku da Lipik istupi iz Pakračkog lista.

TZ nezadovoljna prostorom uz Finu

Marijan Pierobon, direktor Komunalca je nakon izvješčća o radu pojasnio 7,9 milijuna kuna potraživanja od strane kupaca. - U odnosu na prošlu godinu taj je iznos smanjen za 1,3 milijun kuna, a imamo i 800.000 kuna koja prenosimo od ranije. Lani smo zbog prisilne naplate pokrenuli i 300 ovršnih postupaka - pojasnio je Pierobon. Ciganović je zanimalo kako je regulirano punjenje lipičkih bazena, a Pierobon je odgovorio kako se radi o klasičnom poslovnom odnosu pri čemu je zakupniku avansno naplaćeno punjenje bazena. Račune za vodu će mu ispostavljati svakih 15 dana.

Žešću raspravu izazvalo je izvješće Hrvoja Kovačića, tajnika Turističke zajednice koji je izrazio nezadovoljstvo prostorom u kojem rade i koji dijele s Finom u koju "ne dolaze uvijek nasmijani ljudi".



 Lani je evidentirano 2 tisuće noćenja, a stvarni broj posjetitelja nije mu poznat jer nema zajedničke evidencije. Strganac je rekao kako je ovo izvješće ostalo nedorečeno i kako su trebali biti prikazani i financijski pokazatelji.

- Grad financira rad s oko 80 tisuća kuna što su značajna sredstva, a nitko ne pita gdje su potrošena niti je to prikazano. Razočarava me i što netko vanjski mora voditi knjigovodstvo, to bi mogle voditi službe grada - rekao je Strganac.

Aludirajući na raspravu iz aktualnog sata gdje su gradonačelnik i predsjedavajući najavili kako je priča s izgradnjom tvornice float stakla postala vrlo ozbiljna, Strganac je predložio da na dimnjacima buduće tvornice koji bi trebali biti viši od 120 metara bude napravljen vidikovac, kao dio turističke ponude.

- O tome vjerojatno nećeš odlučivati ni ti vijećniče, ni ja - rekao je Molnar koji je pred sam kraj sjednice na ovu temu konkretno poručio: - S 99 posto garantiram da će se graditi ova tvornica float stakla sa 600 indirektno i 350 direktno zaposlenih.

Ciganović "legla" na Liru i direktora Iličića

Izvješće o radu Lipičke razvojena agencije Lira za posljednja tri mjeseca prošle godine također je izazvalo burnu raspravu. Strganac je nedopustivim ocijenio da i njima knjigovodstvo vodi vanjska tvrtka (Gama) za 625 kuna mjesečno plus PDV, a Ciganović je dodala da bi Liru trebalo "zavezati" za poslove zbog kojih je i osnovana, a to je apliciranje projekata. Direktor Dejan Iličić je, odgovarajući na pitanja vijećnika, rekao kako Lira nema poslovni odnos s Poduzetničkim centrom, osim u organizaciji događanja i savjetovanja, a uslijedio je poduži dijalog na relaciji Iličić - Ciganović.



Zasmetalo joj je i što je u izvješću navedena pogrešna godina osnivanja što je pak zasmetalo Dolića. - Izgleda da ste vi čitali materijale samo za Liru, ove druge niste jer i u drugima ima pogrešaka, na nekim materijalima piše i 2012. godina. Znači legli ste na njega, pročitajte i druge materijale.

- Kada ja budem legla na gospodina Iličića, on će to primijetiti - odgovorila mu je Ciganović.

Pitala je i gradonačelnika koliko je Grad platio PC za pripremu projekata.

 - Ne znam ni ja. Mi imamo prekrasnu suradnju, oni pišu za nas neke projekte, mi kad ih trebamo, zovemo ih. Za svaki posao tražimo tri ponude i oni su uvijek 10 do 20 posto jeftiniji od ostalih - odgovorio je Kasana.

- Ali o kojoj cifri pričamo? - inzistirala je Ciganović.  - Dođite u računovodstvo sutra, ne mogu sad znati cifre od svih naših dobavljača - odgovorio je Kasana.

Opet "ozbiljni investitori" za ZRC

Aktualni sat ove sjednice ostat će zapamćen po tome što ga je po prvi put predsjedavajući prekinuo nakon 60 minuta, pozivajući se na Poslovnik. Zamjerio je što ga kao predsjednika vijeća, ali i kao bivšeg gospodarstvenika nitko nije pozvao na Konferenciju poduzetništva.

- S obzirom da je organizator tog skupa Lira na čelu s direktorom Iličićem, jasno mi je zašto se mene ne zove na ovakav skup, a i mnoge druge. Jako mi je žao, ne tražim odgovor jer mi je sve jasno i ovo je omalovažavanje mene kao predsjednika Gradskog vijeća - poručio je Molnar. Kasnije tijekom sjednice ispriku zbog tog propusta su mu uputili gradonačelnik Kasana i sam direktor Iličić, a Molnar ju je i prihvatio.

Vericu Ranković (HDZ) je zanimalo koliko je koštala obnova fontane u lipičkom parku. Kasana je odgovorio kako je trošak obnove bio samo materijal i to 10 tisuća kuna jer je posao odradila radna grupa, a ponude koje su zatražili od građevinskih firmi bile su i preko 60 tisuća kuna.

 Govoreći u stanju u ZRC-u najavio je krajem kolovoza raspisivanje natječaja za prodaju. - Postoji ozbiljan investitor koji je molio da se ne priča puno o njemu i koji ne žele publicitet dok stvar ne bude gotova. Neću čak ni spomenuti odakle su, ali se radi o ozbiljnoj i zainteresiranoj ekipi.

Ciganović je zanimalo zašto natječaj za zakup bazena i hotela Lipa nije objavljen transparentno, nego je objavljen u mjesečniku "Posavska Hrvatska". - Ni ne znam gdje je natječaj objavljen, to je dio posla stečajnog upravitelja i s tim pitanjem morate kontaktirati njega - odgovorio je Kasana.

Na pitanje Jasminke Ljevaković je li otplaćena zadnja rata za park, Kasana je odgovorio kako je ostalo otplatiti još oko 80 tisuća kuna, a taj dug nije podmiren jer nije bilo novca. - Croatia osiguranje je bilo korektno i nije bilo zateznih kamata. Obvezu ćemo podmiriti do kraja mjeseca - odgovorio je Kasana.
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI