Možda niste primijetili, ali komarci su tretirani

Ilustracija
(FOTO: Wikipedia)

10.06.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 8886

Zbog najezde komaraca i dalje nam se javljaju sugrađani koje zanima hoće li biti tretiranja komaraca u našoj županiji. Odgovor smo potražili u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

- Odradili smo tretman usmjeren na suzbijanje adultnih oblika komaraca i larvicidni tretman ličinki komaraca u cijeloj županiji, s naglaskom na poplavljena područja. To je radila ekipa iz istarskog Zavoda za javno zdravstvo - rekao nam je Mato Matijević, ravnatelj požeškog ZZJZ.

Kaže da su ekipe obišle cijeli teren i tabletama i špricanjem uništavali komarce.
- Radilo se automobilom, u večernjim satima između 19,00 i 22,00 sata i to najviše u Požegi. Međutim, riječ je o trenutačnom efektu koji traje 15-ak dana i trebalo bi ga ponoviti - dodao je.


Pojašnjava da građane nisu o tome posebno obavještavali, ali da su pčelari znali da će se postupak provoditi te bili s ekipama na terenu.


Smatra da bi za larvicidno tretiranje trebalo napraviti monitoring i kroz dva mjeseca ponoviti postupak zbog čega su u fazi pregovora s čelnicima lokalnih jedinica jer to iziskuje određena financijska sredstva.

- Očigledno je da će komaraca biti sve više i više i samo kontinuiranim tretiranjem se može smanjiti njihov broj - zaključio je.

Zaprašivanja komaraca iz zraka više nema jer nije ekološki i ekonomski prihvatljivo.
Matijević je ponovio da treba educirati kućanstvo kako bi smanjili broj komaraca u svom dvorištu zbog čega će tiskati letke te ih dijeliti građanima i učenicima u školama. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI