Grand prix požeškog filmskog festivala otišao na Tajvan (foto)

Pobjednici filmskog festivala u Požegi
(FOTO: Aleksandar Grlić)

31.05.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5069

Na tradicionalni požeški Festival jednominutnog filma je stiglo 429 filmova iz rekordnih 46 zemalja svijeta. Ocjenjivačkom sudu, u kojem su ove godine bili redatelji iz Hrvatske, Austrije, BiH i Tajvana, posao nije bio nimalo lak. Trebalo je odabrati najbolje od 60 filmova u službenoj konkurenciji. Grand prix je ove godine dobio tajvanski film "Bowl", a nagradu je u ime redatelja Ni You preuzeo prošlogodišnji pobjednik i član žirija Wei Cheng Ning, isto Tajvanac.



Nagradu publike i zlatnu plaketu je dobio humoristični engleski film "Candy crime" Bena Jacobsona u kojem glavnu ulogu igra njegova kćer Holly.


- Posebno mi je draga nagrada Publike. Ideja za film je došla od spisateljice Leilani Holmes. Tražio sam scenarij koji bi napravio sa svojom kćeri. Scenarij je imao samo jednu stranicu i bila je to stvarno "cool" ideja. Film je u originalu trajao minutu i pol i tek sam ga nedavno izrezao na minutu kad sam otkrio dai ma puno jednominutnih festivala - priča nam Ben Jacobson.


- Bilo je jako dobro igrati u filmu, radili smo ga u crno bijeloj tehnici i morali snimati u 10-minutnim pauzama između kiše. Glumica sam, scenaristica i redateljica. Pripremam već neke projekte i nadam se da ću opet doći ovdje. Uživali smo u Hrvatskoj i Požegi - dodala je njegova kćer i glavna glumica Holly Jacobson za koju ne sumnjamo da će poći očevim stopama.



Srebrnu plaketu osvojio je brazilski animirani film "In frames", brončanu francuski animirani film "The evening cigarette", a posebnu nagradu međunarodne filmske organizacije UNICA za promicanje solidarnosti među narodima primila je ekipa iz BiH za film "Namjera", u kojem djevojčica ispituje oca o njegovim ratnim iskustvima.

- Ovo nam je druga godina ovdje, a ja dolazim malo češće jer ovdje imam prijatelja iz JNA s kojim se i dan danas posjećujem. U principu, kad pogledaš svih 60 filmova i nisam se toliko iznenadio jer je naš film jedan od rijetkih koji su igrani i koji progovara o ozbiljnijoj temi. Ostali idu uglavnom na skečeve i te stvari tako da mi je posebno drago da smo dobili tu nagradu - rekao nam je Zoran Ćatić, redatelj "Namjere".



- Samo smo jedne godine imali više filmova, ali nikad 46 zemalja. Godina je bila posebno plodna što se tiče animacije. Predselekcija je trajala više dana, trebalo je pregledati više od sedam sati koliko ukupno traje 429 filmova. Morali smo ponavljati gledanje i nije bilo lako. Posao još nije gotov, sutra izlazi DVD festivala pa slijedi promocija na drugim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Rekao bih da festival raste iz godine u godinu - izjavio je zadovoljno direktor festivala Željko Balog.

























Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI