Humanost ispred profita: Poklanjaju 70 tona stočne hrane

Marijan i Juraj Matijević
(FOTO: Mario Barać)

20.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 7465

Humanost koja se svekodnevno očituje na djelu diljem Hrvatske nije zaobišla niti Lipik, a posebno vrijednu donaciju naugroženijima u istočnoj Slavoniji ponudili su Marijan i Juraj Matijević iz Donjeg Čaglića. Oni su spremni pokloniti 70 tona stočne hrane, točnije 120 bala livadskog sijena i 50 bala djeteline.

Znamo kako im je

- Nije tu bilo puno razmišljanja jer mi smo zemljoradnici sa sela i znamo kako je tim ljudima koji su ostali bez ičega i sretni su što su spasili živu glavu. Scene njihove evakuacije su potresne, a i mi smo 1991. godine morali iz svojih kuća pa nije teško zamisliti kako je tim ljudima - pojašnjava 57-godišnji Juraj koji je u mirovini. Njegov sin Marijan (33) dodaje kako je svjestan da je mnogima od ugroženih obitelji upravo stoka najvrjednija i možda jedini izvor prihoda.


- Odlučili smo se zato donirati stočnu hranu koju smo inače namijenili za prodaju. Znamo da će ovo tim ljudima vjerojatno biti kap u moru, ali vjerujem da će se početi javljati i drugi koji će im pomoći i u hrani za stoku jer veliki je broj grla uginuo u poplavama pa bi tragedija bila i veća da počnu ugibati od gladi - dodaje Marijan. Iako nije želio procjenjivati vrijednost donirane hrane, izračunali smo da je tržišna vrijednost ove donacije oko 40.000 kuna.


Potrebno pronaći 8 šlepera

- Da imamo šleper i kamion, mi bismo to prevezli sami, u više navrata, bez ičije pomoći, ali nemamo ni kamion ni prikolicu. Zato je problem što bi trebalo pronaći 7 ili čak 8 šlepera da se ta hrana dopremi u krizni stožer nedaleko Gunje - pojasnio je Marijan. Kontaktirali smo stoga Državnu upravu za zaštitu i spašavanje koja je zaprimila ovu zamolbu i povratnu informaciju očekujemo tijekom dana. Kontaktirali smo i MORH i načelno nam je odgovorano kako će pomoći pri prijevozu.

Ukoliko postoje zainteresirani koji imaju mogućnost prijevoza ove donacije, neka se jave na broj mobitela 098/840-863 zbog dogovora oko tehničkih pojedinosti.

Pomažu iako su i sami pretrpjeli štetu

Matijevići se već 10 godina bave poljoprivredom, a dodaju da su, ukoliko bude potrebe, spremni donirati i dio ovogodišnjeg sijena. Njihova pomoć ima dodatnu težinu ako se zna da su i sami pretrpjeli štetu od nedavne poplave koja je pogodila Lipik. Oko 2 hektara kukuruza i 2,5 hektara soje potpuno je potopljeno na parceli kod lipičke poduzetničke zone. Zemlja je još uvijek mokra i u nju se ne može s mehanizacijom pa će tek za nekoliko dana vidjeti koliku je štetu napravila vodena stihija.

Humanost su iskazali i ostali brojni Pakračani i Lipičani koji na razne načine prikupljaju pomoć za najugroženije poplavljene krajeve.

U Vinkovce poslano 20 tona pomoći

U pakračkom Crvenom križu su 18. i 19. svibnja prikupili značajnu količinu odjeće i obuće, krevetnine, prehrambenih artikala, higijenskih potrepština i ostaloga pa je kamion s 20 tona pomoći 19. svibnja upućen u Crveni križ u Vinkovcima. Kamion za prijevoz ove pomoći kao i 25 paleta pitke vode donirala je lipička tvrtka "Stragatrans".

Pomoć se organizirano prikuplja i u župnim crkvama u Lipiku (od 17 do 19 sati) i Gaju kao i u Adventističkoj crkvi u Lipiku, a za prikupljanje pomoći se organiziraju i kroz brojne udruge. Najavljeno je da će se pomoć prikupljati i u četvrtak na pakračkoj tržnici.

U Lipik stigla donacija dezinfekcijskih sredstava

Osim što šalju pomoć, našim sugrađanima također i pristiže humanitarna pomoć. Tako je u Lipik danas stigla vrijedna donaciji iz Preloga u kojoj se nalaze sredstva za dezinfekciju i tekući sapuni. Radna grupa će danas proći poplavljenim terenom i podijeliti sredstva.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI