Štetu u Lipiku pretrpjelo preko stotinu kućanstava

18.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 7715

Pripadnici svih 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava koji djeluju u sklopu Vatrogasne zajednice Pakrac - Lipik danas su radili na čišćenju nedavno poplavljenih ulica u Lipiku i uklanjanju posljedica nabujale rijeke Pakre koja je u četvrtak u večernjim satima poplavila jugoistočni dio Lipika.

U čišćenju u ulicama Ivana Meštrovića, Ivana Gundulića, Ivana Mažuranića, Čakovečkoj i dijelu Jadranske sudjelovalo je oko 150 vatrogasaca i više od 20 vozila koji su ispumpavali vodu iz dvorišta i pomagali u čišćenju i pranju. Ironija je tim veća što su po godišnjem vatrogasnom kalendaru vatrogasci VZ Pakrac - Lipik danas trebali imati združenu vatrogasnu vježbu u Velikom Banovcu.




120 intervencija u 2 dana


- Umjesto simulacije krize, danas smo imali stvarnu kriznu situaciju i odlučili smo na ovaj način pomoći našim sugrađanima. Lipički vatrogasci su u pogonu od četvrtka u 17 sati, a ovako nešto se stvarno ne pamti. Ilustracije radi, DVD Lipik je u poplavi 2004. godine, u 5 dana imao 80 intervencija, a u ovoj poplavi smo samo u 2 dana imali 120 intervencija. Mobitel mi ne prestaje zvoniti. Proteklih dana imam zabilježeno više od 1.200 poziva, a u kriznoj noći u četvrtak sam imao 216 propuštenih poziva na koje nisam stigao fizički odgovoriti - rekao je Tomislav Stokić, zapovjednik VZ Pakrac - Lipik i DVD-a Lipik.



Ističe kako su ljudi već iscrpljeni, dodaje i kako su prehlade zbog vremena provedenog u vodi prorijedile i broj vatrogasaca, a neki su nakon intervencije u četvrtak dobili i upalu pluća.

Grad će pomoći ugroženima



U poplavi je evakuirano oko 50 ljudi, a procjenjuje se da je štete pretrpjelo oko 100 kućanstava. Oni koji s na vlatitoj koži iskusili silinu nabujale Pakre i danas su zgroženi posljedicama poplave. Njihova svjedočanstva su gotovo identična. Nabujala rijeka je do kuća stigla u četvrtak oko 21,30 i sve je potopila u roku od 10 minuta. Da je ovo bila izvanredna situacija svjedoči i podatak da je najveći do sada izmjereni vodostaj Pakre u Kusonjama bio 112 centimetara, a u četvrtak je izmjereno 204 centimetra, čak 92 centimetra više od dosadašnjeg rekorda.



Gradonačenik Vinko Kasana je također obišao najugroženija područja. Najavio je da će Grad Lipik pomoći i financijski, u granicama proračunskih mogućnosti, a očekuje i pomoć Vlade. Pozvao je građane da prijave štetu.

FOTO Pogledajte galeriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI