Zaradila priliku života: Marija se upisala na londonsko sveučilište

Marija Pranjić
(FOTO: Iz priv. kol. M. Pranjić)

25.04.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 25680

Požeška pijanistica Marija Pranjić uspjela je upisati londonski Nordoff Robbins, najveći svjetski centar za glazbenu terapiju. Svake druge godine magisterij na toj prestižnoj instituciji u sklopu Gradskog sveučilišta u Londonu (City University London) upisuje tek 12 studenata.

- Prijavila sam se u prosincu. Prvi krug je bio u siječnju, za mjesec dana su javili tko je prošao udrugi krug i ja sam već tad bila presretna. Imam neko znanje koje sam stekla u edukaciji u sklopu edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Cijelu pripremu sama si bila sam a mentor, tako da mi je to već bilo ohrabrenje. Drugi krug je se sastojao od razgovora, audicije i pisanja eseja. Nakon toga je bio još jedan krug. Vratila sam se početkom ožujka i očekivala sam kako će rezultati biti kroz mjesec dana. Kako je prošao taj period, svojima sam za Uskrs rekla: "Mislim da je to propalo, bit će neka druga situacija, uletjela sam u ovo sve na horuk." Onda je stigao poziv - opisuje nam Marija svoje uzbuđenje.

Pred njom je mogla biti sjajna solistička karijera, no ona je odabrala pomagati pa tako već dvije godine volontira u Domu za nezbrinutu djecu sestara karmelićanki. Paralelno s četvrtom godinom akademije upisala je edukaciju iz muzikoterapije.





- Prava ideja za ovaj smjer došla je kada sam otišla na europski kongres muzikoterapeuta u Oslo. S obzirom na to da kod nas ne postoji magisterij iz tog područja, počela sam tražiti ono što bi mi odgovaralo. Nekako sam došla do London valjda mi je i govorno područje bilo plus. Sve najbolje stvari u životu dođu spontano, zapravo imam osjećaj da sam se već odavno opredijelila u životu za to. Nekako sam tražila plemenitiju svrhu glazbe. Mislim da me je to dovelo do muzikoterapije. Moji kumovi su mali Toni i Marko s Downovim sindromom, tako oda sam preko njih upoznala djecu s posebnim potrebama. Glazba može jako utjecati na pojedinca. Ta osoba uopće ne mora biti glazbeno educirana. Glazbena terapija se koristi od poteškoća u razvoju do psihijatrijskih slučajeva, demencije i autizma. Bitno mi je da studij ima širok spektar svega jer u Europi muzikoterapija funkcionira kao najnormalniji dio rehabilitacijskog procesa - pojašnjava Marija.

Roditelji Zvonko i Ana Pranjić su sve podredili svojoj djeci, od kojih su svi četvero vrsni glazbenici. Pranjići su nastupali i u svjetski poznatom Carnegie Hallu u New Yorku.



- Svoje bih roditelje uvijek naglasila i stavila kao podršku. Meni je najveća zanimljivost što od nas četvero djece svi sviramo, dok nam mama i tata nemaju sluha. Uvijek nam je bila zezancija: "Čija smo mi djeca?". Petar je upisao smjer udaraljki u Zagrebu gdje se upisuje tek dvoje studenata godišnje. Mateja se sprema magistrirati na klasičnoj harmonici u Puli. Najstarija Ivana jedina nije akademski glazbenik, ali svira klavijature i zapravo najviše svira kad imamo obiteljske fešte - opisuje Marija.

Upisati se na Nordoff Robins zvuči teško, ali teži dio će biti financiranje. Mnogi Marijini prijatelji su iznenađeni što ona ne nastavlja solističku karijeru.



- Meni to nije došlo kao promjena odluke jer uvijek težim raditi najbolje sve što radim. Tako sam tijekom studija imala prosjek 5,0 i davala sve od sebe da nastupam, iskoristim glazbu na najbolji mogući način koji sam mogla u tom trenutku. "Pucala" sam na najkvalitetnije sveučilište. Ne bojim se rada i želim izvući maksimum u svoje dvije godine.

- Ako ne budem dobila stipendiju, mislim da je to nemoguć trošak za jednu šesteročlanu obitelj. Tamo je užasno velika razlika u standardu. Na audiciji su nas pitali za financijsko stanje i ja sam rekla da bih morala imati stipendiju jer ne dolazim iz Norveške nego iz Hrvatske. To je njima, barem mi se tako činilo, djelovalo kao negativan odgovor. Ne odgovara im da netko upiše prvi semestar pa mora odustati jer ne može živjeti tamo. Nakon toga sam bila malo "izbedirana" zašto sam rekla istinu. Onda sam shvatila da će ionako saznati za moju situaciju ako me prime. Prijavit ću se i čvrsto se nadam da ću dobiti stipendiju. Sigurno ću moći zaraditi i instrukcijama iz klavira koje tamo dobro plaćaju - odgovara požeška pijanistica.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI