Ruralni razvoj i novac iz EU - tema koja nikoga ne zanima?

Seminar o EU programu ruralnog razvoja u Lipiku
(FOTO: Mario Barać)

24.04.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5180

„Ruralni razvoj u Europskoj uniji“ tema je seminara koji je održan 23. travnja u dvorani Quella u Lipiku. Više o temama – Zajednička poljoprivredna politika, Strukturni fondovi namijenjeni ruralnom razvoju, LEADER pristup Europske unije te Program ruralnog razvoja  2014. - 2020. Ministarstva poljoprivrede imali su prilike naučiti polaznici seminara koji su održali predstavnici renomirane i prepoznatljive tvrtke Krutak d.o.o.

Ovo je bila prva prilika stanovnicima LAG-a „Zeleni trokut“ da čuju više o novim mjerama potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju koje će biti moguće koristiti u financiranju investicija na poljoprivrednim gospodarstvima te financiranju ruralne infrastrukture.




- Unatoč dobro odrađenoj medijskoj kampanji, seminaru se odazvalo tek šest osoba. Nakon tako porazne polaznosti, nameće se logično pitanje je li tema Ruralni razvoj u EU tema koja nikoga ne zanima? Žalosna je to činjenica, osobito ako se uzme u obzir teška gospodarska situacija na našem području s jedne strane, a velike mogućnosti financiranja i debeli proračun namijenjen razvoju poljoprivrede s druge strane - ističe Igor Matek, voditelj LAG-a "Zeleni trokut".


Ističe i kako je informiranje i educiranje stanovnika Lipika, Novske i Pakraca zadaća LAG-a „Zeleni trokut“ s ciljem jačanja kapaciteta za povlačenje novca iz Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. U tome smislu, LAG je ostvario pravo na financijska sredstva iz IPARD programa u visini od 900.000 kn kroz dvije godine. Nakon isteka toga perioda, LAG-u će biti moguće financirati konkretne projekte za što će imati na raspolaganju iznos do 5 milijuna eura.

- Edukativnim i promidžbenim aktivnostima želi se jačati svijest stanovnika i njihova spremnost za korištenje navedenih sredstava. Međutim, dosadašnje aktivnosti ne nude nadu niti optimizam - tvrdi Matek.



Dana 18. travnja istekao je rok za prijavu projekata iz Mjere 101, a nekoliko dana ranije za Mjeru 103 IPARD-a koje mjere su namijenjene potporama investicijama na poljoprivrednim gospodarstvima. LAG–u je zadaća podupirati takve investicije davanjem pisma potpore koje donosi investitoru dodatnih 15 bodova i povećava njegovu šansu za uspjeh na natječaju.

- Nažalost, tijekom roka za prijavu projekata na natječaj, LAG-u nije prispio niti jedan zahtjev za izdavanjem pisma preporuke, što ukazuje na to da prijava projekata nije niti bilo s područja gradova Lipika, Novske i Pakraca. Osim projekta poduzeća "Poljo-Gaj" d.o.o. iz Gaja, kojemu je odobreno ulaganje unutar Mjere 101 još 2013. godine, a koje je zahvaljujući preporuci LAG-a osvarilo 50 bodova na natječaju, niti jedno drugo poljoprivredno gospodarstvo s ovoga područja nije ostvarilo potporu za svoju investiciju. Porazna je to činjenica i osobito zabrinjavajuća. Od naveliko obećavanog novca iz europskih strukturnih fondova, OPG-ovi neće još dugo vidjeti niti centa, pogotovo ukoliko se nešto ubrzo ne učini na jačanju njihove pozicije na tržištu. Unatoč slabom odazivu, napori LAG-a „Zeleni trokut“ bit će i dalje nastavljeni te će i dalje nuditi ruku potpore svima koji to zatraže - poručuje Matek.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI