Uskrs bez obitelji: ¨Nije nam lako, ali tu su odgajatelji i prijatelji¨

Uskrs u Dječjem domu Lipik
(FOTO: Mario Barać)

20.04.2014. | Mario Barać
Pregleda: 7343

Uskrs, najveći kršćanski blagdan je u današnje vrijeme ubrzanog tempa života, za mnoge obitelji prilika da se svi okupe i blaguju za bogatim blagdanskim stolom. No ima i onih koji Uskrs neće provesti u krugu obitelji. Među njima je petoro djece - štićenika Doma za djecu Lipik.

Ivana Mraz je iz Poljane, ima 19 godina i učenica je 3. razreda trgovačke škole u Daruvaru, a u lipičkom domu je već 12 godina. Isto toliko su u domu i braća Alen (18) i Marko (16) Kalanjoš iz Grubišnog Polja.

Čitaju i uče


- Nedostaje nam obitelj, teško nam je i meni je ovo prvi Uskrs da nisam išao kući. Razlog što sam ostao je što ovdje imam mir za učenje jer pripremam državni ispit, ali je razlog i trenutačno malo lošija situacija u obitelji - priznaje Alen koji polaže 4. stupanj za komercijalista u Pakracu, dok njegov 2 godine mlađi brat ide u 2. razred kuharske škole u Daruvaru. Uskrs će u krugu odgajateljica i prijatelja u domu provesti i sestre Jasmina (16) i Edita (11) Saračević iz Novske koje su u domu 5 godina.




- Čitam lektiru za 4. razred, knjigu "Ključić oko vrata" i nije mi dosadno - kaže razigrana Edita dok Jasmina tvrdi kako joj je ljepše ovako, kada u domu nema puno djece.

- Možemo se odmoriti, imamo mir, dulje spavamo i ostajemo budni. Ipak i meni i sestri je teško jer ne možemo kući, ali tu rupu popunjavaju odgajateljice i odgajatelji kao i prijatelji koje imamo u Lipiku - pojašnjava Jasmina koja u Daruvaru ide u 2. razred trgovačke škole.

 Ivana također ide u trgovačku školu, a teže joj je tim više što je od oca udaljena tek 15-ak kilometara. - Inače se redovno viđamo, ali ovako mi je bolje, imam mir, mogu se odmoriti, uživam slušati glazbu - tvrdi Ivana.



Sredina ih prihvaća

Svima je zajedničko da se osjećaju Lipičanima, tvrde da ih je sredina prihvatila, ne osjećaju se diskriminirano, a i za Uskrs će se naći s nekima od prijateljica i prijatelja.

- U domu inače imamo 40 djece i to 3 u tjednom smještaju, 11 u poludnevnom boravku i 26 djece u stalnom smještaju. Praksa je pokazala da dosta djece koja su odgojena u domu i ostranu na području Lipika i Pakraca. Taj bi broj sigurno bio i veći da je veća mogućnost zaposlenja, što je uglavnom glavni kriterij prilikom odluke o ostanku ili odlasku iz ovog kraja - pojašnjava ravnatelja Goran Nikles. Dodaje i kako su neka djeca koja su za Uskrs ostala u domu o tome sama donijela odluku jer su procijenila da im je ovdje trenutačno bolje nego u obiteljskom okruženju, neka imaju sudsku zabranu da idu kući, a neka jednostavno nemaju kamo i kome otići.



Odgajatelj si ne smije dozvoliti preduboka razmišljanja

Odgajateljica Željka Podunavac ovaj posao radi već 20 godina i priznaje kako joj je i samoj ponekad teško.

- Ne smijem si dozvoliti preduboko razmišljanje jer bi me to deprimiralo. U takvom stanju ne bih ovoj djeci mogla pružiti pozitivno gledanje na stvari, na život jer ih na taj način mogu najbolje suosjećati i najkvalitetnije im pomoći i potaknuti ih. Ipak, to nije uvijek lako i ima teških trenutaka, ali se trudimo animirati ih kroz brojne sadržaje, kroz igru i opuštanje. Radili smo košarice i gnijezda, bojali jaja, možda ćemo u šetnju gradom, parkom ili ćemo u kino. Netko od njih će izaći da se vidi s prijateljima, tko želi otići će na misu - dodaje odgajateljica Podunavac.

Osim darova, uglavnom slatkiša, djeca će blagdanski duh osjetiti i za trpezom. Stolovi su prigodno aranžirani, upravo u obiteljskom duhu, za doručak je neiostavna kuhana šunka i jaja, a za ručak juha, pohano meso, kroketi, umak od gljiva, salata i za desert kolači.

Moraju ranije sazrijeti

Prije nego što smo se s djecom zaputili u igraonicu na partiju stolnog tenisa, Ivana Mraz je dala možda najkonkretniju sliku života djece u lipičkom Domu i dijagnozu njihovog problema.

- I ravnatelj i odgajatelji se stvarno trude i dobri su prema nama. Ali nama je ustvari vjerojatno najteže što moramo ranije sazrijeti, prije nego druga djeca, a u tome se ne možemo osloniti na vlastitu obitelj.




 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI