Ovako naši saborski zastupnici komentiraju ukidanje linija HŽ-a

Željeznički kolodvor u Lipiku
(FOTO: Mario Barać)

11.04.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10739

Najnovijim mjerama štednje Hrvatske željeznice ukidaju brojne linije diljem Slavonije. Među ostalima, ukinuta je pruga koja prolazi kroz Pakrac i Lipik, a ni Požeština nije pošteđena. Od 24. travnja osam vlakova na liniji Nova Kapela - Velika i tri autobusa na liniji Pleternica - Našice neće prometovati subotom, nedjeljom i blagdanom. Pogođeni su prvenstveno studenti koji vikendom putuju na fakultete u Osijek i Zagreb. Zanima nas kako ove poteze HŽ-a komentiraju saborski zastupnici iz Požeško-slavonske županije te kako oni komentiraju situaciju koja gura našu županiju u još veću prometnu izolaciju.

Ronko: Ja o tome ne znam ništa

- Obratite se Hrvatskim željeznicama, ne znam vam ja o tome ništa - rekao je Zdravko Ronko, saborski zastupnik iz redova SDP-a.


Franjo Lucić (HDZ) i Dražen Đurović (HDSSB) su bili pričljiviji. Lucić kaže da je to znak kako se sa željeznicama unutar Slavonije ne planira dugoročno, a Đurović uspoređuje situaciju s odsijecanjem gušterovog repa.


Lucić: To je tragedija, Požeština je već sada izolirana

- Zašto Hrvatske željeznice ulažu u rekonstrukciju željezničkih pruga na potezu Požega - Velika i Našice - Pleternica, ako vlakovi neće voziti vikendom? To su samo predradnje kako bi u konačnici ukinuli promet na tim prugama. To je tragedija za građane Požeško-slavonske županije. ovo nije problem samo studenata, Požeština je već sada prometno izolirana. To je definitivno kraj budućnosti ljudi u našim selima i mjestima. Takvih pruga u Hrvatskoj ima puno, ali izgleda da se ukidaju samo u pojedinim mjestima. I dalje ću biti zagovornik da linije ostanu, no Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo prometa će o tome odlučivati. Bojim se da ni nas zastupnike u Hrvatskom saboru neće ništa pitati - izjavio je Franjo Lucić.

Đurović: Trebaju nam prijevremeni izbori

- Zapravo nema prave linije za Zagreb ni sada, a kamoli nakon ovih ukidanja. Uz gašenje institucija i prometne infrastrukture ne znam kako zadržati život na ovim prostorima. Nije to pitanje samo Požeštine, druge male sredine također sve teže preživljavaju. Ovo je posljedica dezorijentacije na nacionalnoj razini i neuspjele politike koja gura državu u propast, a onda sve nas u paketu. U predsjedništvu stranke ćemo vidjeti što možemo tražiti za cijeli prostor Slavonije jer to nije problem samo naše županije. Nužan je ukupni društveno-politički zaokret, a to su prije svega prijevremeni izbori. Na kraju plaćamo mi na repu. Ako gušteru odsiječete završetak repa, nećete baš puno napraviti - odgovorio je Dražen Đurović.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI