Otkriven spomenik najmlađem poginulom branitelju

Otkrivanje spomen obilježja Josipu Szarvašu
(FOTO: Mario Barać)

04.04.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5197

Josip Szarvaš, koji je poginuo 3. travnja 1992. u Filipovcu, imao je samo 16 godina i jedan je od najmlađih poginulih branitelja u Domovinskom ratu.

Njemu u čast jučer je u Filipovcu, na mjestu pogibije, otkriveno spomen obilježje čiju je izgradnju inicirala Udruga maloljetnih branitelja Domovinskog rata Hrvatske, podružnica Požeško-slavonske županije.




- Inicijativa je pokrenuta još lani, ali je to zemljište u vlasništvu Hrvatskih željeznica pa smo morali ishoditi dozvolu da na tom mjestu podignemo spomen obilježje. Uz gradove Pakrac i Lipik te Požeško-slavonsku županiju, u izgradnji spomen obilježja vrijednog 3.500 kuna sudjelovala je i Udruga roditelja poginulih branitelja Pakrac - Lipik - pojasnio je Robert Bec, predsjednik udruge maloljetnih branitelja.




O samoj akciji u kojoj je poginuo Szarvaš, a u kojoj je teško ranjen Stipo Barać, govorio je sudionik akcije i zapovjednik Ivica Marinković, a nakon otkrivanja obilježja i polaganja vijenaca, državnu zastavu je Josipovoj majci Marijani Banović uručio Blaško Skender, časnik HV-a.

Zanimljivo je da su krajem ožujka i početkom travnja 1992. godine, u razmaku od samo dva tjedna, u Pakracu poginula tri Josipa. Uz Szarvaša ili Gigu, kako su ga zvali suborci, Josip Uherek je poginuo na Krndiji, a Josip Krpan kod pakračke bolnice.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI