NASLOVNAVELIKADRUŠTVOARHIV

U Stražemanu proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca

Slika 1/26
Lidija Galić

10.02.2014. | Lidija Galić PREGLEDA: 6492

Blagdan je bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Požeške biskupije. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi u Stražemanu predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić.

- Ponosni smo i radosni što ste danas u ovoj našoj župi sv. Mihaela. Ovdje vjernici oduvijek štuju i slave bl. Alojzija Stepinca, a posebno od 1981. godine kad smo u našu crkvu stavili njegov lik. Istina, deset je godina taj lik bio skriven i prebojan, ali je uvijek bio s nama, slušao i uslišio naše molitve. Petnaest je godina prošlo kako smo dobili relikviju bl. Alojzija i od tada posebno svečano štujemo našeg suzaštitnika - podsjetio je župnik Jozo Devčić.

Dubrovački biskup Uzinić rekao je da se slaveći bl. Stepinca s pravom pitamo koja je  njegova poruka nama danas.


- Prije procesa, na procesu, na robiji i u zatočeništvu ljudima svog vremena te tijekom svih godina komunističkog razdoblja vjernicima je davao snagu da se dostojanstveno nose s patnjama. Tu je njegova najveća vrijednost za cijeli hrvatski narod. U njegovom primjeru i patnji pronalazili smo snagu za suočavanje s teškim trenucima naše nacionalne i osobne povijesti - rekao je Uzinić.
 
Dodao je da se Stepinac cijeli svoj život pouzdao u Boga te umro na današnji dan 1960.-e godine izgovarajući riječi: Bože, budi volja tvoja.

Tagovi: stražeman, bl. alojzije stepinac, biskup uzinić