Požežanima čišćenje snijega dođe kao tjelovježba i zabava (foto)

Jutros je mnoge staze i automobile prekrio bijeli pokrivač
(FOTO: Aleksandar Grlić)

29.01.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11785

"Pomaže mi suprug, ponekad kćer i netko od susjeda, većinom mi koji živimo dolje. Nikada nismo dobili kaznu, znam da ona iznosi oko 1.000 kuna. To nam nije glavna motivacija, jednostavno ne želimo da se ljudi poskliznu. To su i zimske radosti, čišćenje snijega zna biti zabavno", rekla nam je Sanja Miletić-Ešegović, stanovnica Ulice Vlatka Mačeka u Požegi.



Ostali Požežani, koje smo danas zatekli, također marljivo čiste ispred kuća, zgrada i poslovnih prostora. Svi redom kažu da im visoke kazne nisu glavna motivacija već sigurnost, građanska dužnost pa čak i zabava.


- Čistim automobil i nakon toga krećem čistiti oko zgrade. Brzo ide jer ove zime nije puno padao. Tu nas u zgradi ima dvojica pravih stanara pa nas dvojica i čistimo. Ne znam kolike su kazne, vjerojatno od 500 do 1000 kuna. Radimo to prije svega da se djeca i mi sami ne poskliznemo. Kazna može biti nekom stimulacija, a nekome ne. Mislim da je glupost da si netko dozvoljava da ima krš okolo - kaže nam Mijo Šestak, stanar zgrade u Vukovarskoj ulici.


Mirjana Šarić, stanovnica Vukovarske ulice (68) također čisti snijeg ispred svoje kuće.

- Inače mi sin čisti, ali ozlijeđen mu je mišić na nozi pa ne može. Srčani sam bolesnik pa mi je ovo dobra tjelovježba. Znam da su kazne visoke. Svake godine čistim jer sam jednom pala na ledu i od tada se bojim da će netko pasti. To je građanka dužnost, a malo kondicije nije naodmet, kazna mi nije motivacija.



Djelatnike požeškoga Komunalca zatekli smo kako čiste snijeg na ulicama i pješačkim stazama.

- Idemo od raskrižja do raskrižja gdje nije očišćeno. Tako prijeđemo cijeli grad. Naši kolege s traktorima i ralicama čiste još od 5 sati. Po gradu je cijela ekipa zimske službe. U subotu se čistilo još od četiri. Ujutro smo kupili papire, a sada čistimo pješačke prijelaze - rekli su nam Mato Petrović i Zoran Šimunović.



Pločnici ispred većine poslovnih prostora su počišćeni još u ranim jutarnjim satima. Djelatnici pekarnica i ostalih poslovnih subjekata koji ranije otvaraju najpedantniji su u čišćenju.

- Počistili smo snijeg malo prije 6 sati. Tu ima tri radnje pa si međusobno pomažemo i čistimo zajedno. Nastojimo uvijek da bude uredno i čisto. Počistili smo metlom i lopatom, ne znam je li kolega bacio malo soli - rekla nam je Slavica Budimlić, djelatnica jedne gradske pekarnice.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI