Balen: Najvažnije je paziti na pravovremenu prihranu

Pčele u košnici
(FOTO: Duško Marušić/PIXSEL)

08.01.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 3440

Visoke temperature unijele su nemir među pčelare. Mnogi se pribojavaju da je godina već sada izgubljena.

- Ako se ovakvo vrijeme dugo zadrži moglo bi na proljeće doći do pomora pčela. Međutim, veliku ulogu u tome imaju samo pčelari koji trebaju procijeniti kada trebaju obaviti prihranjivanje. Pčele sada trebaju biti u polusnu, no zbog toplog su vremena aktivne i stvaraju novo leglo što nije dobro. Stare pčele se na taj način " troše", a mlade neće biti dobro hranjene što znači da će najvjerojatnije uginuti - pojašnjava pčelar Željko Balen iz Požege koji trenutačno ima oko 200 zajednica.

Dodaje da zbog toga pčele nikako ne treba prihranjivati dok je ovako toplo jer ih se tako stimulira na aktivnost. Potrošit će hranu prije reda i na kraju će uginuti.


- Treba ih prihraniti s jednom pogačom kad zahladi. Naime, pčele se tada stisnu da bi se ugrijalo leglo i postoji opasnost da ne mogu doći do zaliha meda u košnici te ugibaju od gladi. Zbog toga im je potrebna prihrana - dodaje Balen.


Kaže da su pčele sada dosta aktivne i izlaze po vodu.

- Ako zahladi te se hladnoća zadrži i do 30 dana to nije problem, ali ako hladnoće potraju duže postoji mogućnost ugibanja - kaže Balen. Ističe da u pčelarstvu nema šablone. Pčelar mora konstantno pratiti vremenske prilike i aktivnosti u košnicama jer samo tako može ocijeniti kada je i što potrebno pčelama.
Prošlu je godinu za pčelare s područja Požeštine ocijenio prosječnom jer je podbacio bagrem, no za one pčelare koji su svoje pčele selili godina je bila dosta dobra.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI