Evo kako je Pekčec obrazložio svoje ostavke Neferoviću

Dražen Pekčec i Vedran Neferović na božićnom domjenku kod gradonačelnika
(FOTO: Grad Požega)

27.12.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 16852

"Šest mjeseci smo potrošili na kadroviranje i tvrdoglavost, a struke, tehnike, troškova se praktično nismo dotakli. Samo da te podsjetim, a to sam ti već jednom rekao, da Grad Požega izdvaja godišnje za potrebe vatrogastva između 300 i 400 tisuća kuna više nego što je propisano, a da se istovremeno ne nabavlja nikakva značajna oprema i da se ne vrše nikakve značajne investicije", napisao je Dražen Pekčec, donedavni predsjednik Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Požega u svom "oproštajnom pismu" gradonačelniku Vedranu Neferoviću, u kojemu obrazlaže svoju odluku o podnošenju ostavki na sve funkcije u odborima gradskih ustanova, među kojima su predsjednik Požeškog sportskog saveza i član Upravnog vijeća JVP Požege.

Nesuglasice oko kadroviranja

Pekčec je bio predsjednik u JVP Požega do prije tjedan dana, kada ga je gradonačelnik smijenio s te pozicije. Prema Pekčecovim riječima, riječ je o stranačkom HDZ-ovom kadroviranju gdje za mjesto zapovjednika postrojbe suprotno propisima vladajući HDZ pokušava postaviti svoga člana koji nema zakonom zadovoljene uvjete za to radno mjesto, na što on nikako nije htio pristati.


"Otkad sam čuo kako se planira izvršiti promjena zapovjednika JVP Požega, upozoravao sam te da treba provjeriti ispunjava li predodređeni kandidat zakonom propisane uvjete budući da sam znao da on ima VŠS stečenu na Prometnom fakultetu. Prema Zakonu o vatrogastvu, zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu i njegov zamjenik moraju imati najmanje višu stručnu spremu, odnosno završen stručni studij ili završen preddiplomski sveučilišni studij iz područja zaštite od požara te najmanje pet godina iskustva na poslovima vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima. Vaš kandidat nema ispunjen nijedan od ovih uvjeta. U JVP Požega zaposlena su najmanje 3 djelatnika koji ispunjavaju sve zakonom propisane uvjete i među njima si bio dužan pronaći v.d.-a. Sva ona tumačenja koja ste se potrudili pribaviti odnose se na ustanove u kojima nema ljudi koji ispunjavaju sve zakonom propisane uvjete. Išli ste toliko pokvareno i toliko daleko da ste u 21. stoljeću zabranjivali ljudima da se kandidiraju na natječaju, prisiljavali ih da povlače zamolbe..." - piše Pekčec gradonačelniku Neferoviću.


"Jebeš školu, važna je stranačka iskaznica"

"Svim srcem i svom snagom borio sam se protiv jednog jednoumlja, neznanja i bezidejnosti (Ronkovog), ali ne želim biti dio nekog drugog jednoumlja, neznanja i bezidejnosti. Pokušao sam biti konstruktivan, pokušao sam nešto mijenjati u vašim zatucanim glavurdama, ali ne ide. Što kaže jedna izreka „nekima je lakše utjerati u dupe nego u glavu“! Ja se zbog toga neću ubiti, nastavit ću živjeti kako sam živio i do sada, skromno, racionalno, odgovorno, jedan sitni mali obični smrtnik. Najveća tragedija u ovom slučaju je to što se ti kao prosvjetni djelatnik, kao dio obrazovnog sustava države, zalažeš za osobu koja nema propisanu naobrazbu. Kakvu ti to poruku mladim ljudima šalješ? Ljudima koji se školuju i koji će danas sutra tražiti posao? Jebeš školu, važna ti je stranačka iskaznica? Je li to sustav za koji se ti zalažeš? Ako tvoj jest, moj definitivno nije!", stoji, između ostalog, u Pekčecovom pismu.

Dražen Pekčec je postavljen na nekoliko funkcija u gradskim ustanovama nakon postizanja postizborne koalicije između HDZ-a i Nezavisne liste Nino Smolčić čiji je bio član. Iako iz sadržaja pisma nisu jasni razlozi zašto je podnio ostavku u Požeškom sportskom savezu, Pekčec pojašnjava kako je savez "kolateralna žrtva", a događaji u Javnoj vatrogasnoj postrojbi su zapravo bili generator ostalih njegovih odluka. Prozvani gradonačelnik Neferović odgovorio nam je samo da zasad neće ništa komentirati.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI