Ronko: HDZ je oštetio građane za 100 mil. kuna

Anita Kramberger, Zdravko Ronko i Vladimir Višinger
(FOTO: Lidija Galić)

09.12.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 9342

"Mi za proračun glasati nećemo", ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare Zdravko Ronko, predsjednik županijskog SDP-a i član Gradskog vijeća Požege.

- Gledajući rebalans proračuna, 2013. je godina očito za Požegu i Požežane bila loša. Od planiranih 112 milijuna kuna u proračunu, 52 milijuna su bile investicije. Do izbora smo odradili investicije teške 35 milijuna kuna i tada se stalo. HDZ-ova je ekipa, od kada je došla na vlast, odradila samo dva milijuna kuna investicija, a to je dovršetak Glazbene škole i dijela Babukićeve ulice ispred nje. Čak ni za to nisu osigurali sredstva - kaže Ronko dodajući da HDZ obmanjuje Požežane jer su u rebalansu neutemeljeno na prihodovnoj strani dodali pet milijuna kuna kako bi zbog neostvarenog prihoda od poreza, prireza i komunalne naknade postigli ravnotežu u proračunu.

- Obećavajuća HDZ-ova ekipa je cijelo vrijeme nesuvislo optuživala prethodnike, trošila novac na privatne revizije i paradirala po Zrću, umjesto da se angažirala u iznalaženju sredstava za projekte u gradu. Zbog toga se neće ostvariti i neki već dogovoreni projekti. Direktna šteta za Požežane dolaskom HDZ-ove ekipe na vlast je preko 100 milijuna kuna u ovih sedam mjeseci - tvrdi Ronko.


Dodaje da je SDP-ova ekipa i bez famoznog Odjela za EU fondove ostvarila za Požegu u godinu i pol dana pola milijarde kuna iz EU fondova.
- Nadobudni prvak HDZ-a si je i ove i u planu za iduću  godinu zacrtao nula kuna iz EU fondova dok će istovremeno trošak tog ureda za ovu i iduću godinu biti veći od osam milijuna kuna - osvrnuo se Ronko na prijedlog proračuna za iduću godinu.


Nezadovoljan je što je u njemu za investicije planirano samo 16 milijuna kuna.

Neferović: Neka Ronko prestane zbrajati milijune

- Svu dokumentaciju za projekte koja je postojala 7. lipnja uskoro ćemo izložiti javnosti i pokazati što smo imali pripremljeno, a što smo mi pripremili, osigurali novac i za koje projekte. Što znači dogovor za projekte ako ne postoje potpisani ugovori i način njihova financiranja? - prokomentirao je Neferović Ronkove tvrdnje da je HDZ oštetio grad i građane za 100 milijuna kuna.

Podsjetio je na to da je potpredsjednik njegove Vlade poništio već potpisani ugovor što govorio o njihovoj ozbiljnosti. Poručio je Ronku da prestane zbrajati milijune jer dok ih je on svako jutro zbrajao imao ih je sve više, a na kraju ni zgrada Porezne uprave nije bila u vlasništvu Grada.

Komentirajući primjedbe na Odjel za EU fondove pojašnjava da će rokove za pojedine natječaje EU komisija donijeti tek u lipnju. Najavio je izradu strateškog dokumenta koji će do tada biti gotov i koji je preduvjet za te natječaje.

- Mi ćemo tada biti na vlasti godinu dana, a taj dokument neki nisu uspjeli napraviti niti za 11 godina koliko su bili na vlasti - zaključio je Neferović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI