Država traži bankovnu garanciju za ulaganje u ZRC

Lipički bazeni dio su ZRC-a
(FOTO: Mario Barać)

21.11.2013. | M. Barać/M. Nakić
Pregleda: 6140

"Gospodin Moss je 14. studenog, na večernjem sastanku kod gospodina Pejnovića predstavio fond koji zastupa. U ponedjeljak 18. studenog je u Državnu agenciju za upravljanje državnom imovinom i u Ministarstvo financija predao draft neopozivog akreditiva, ali je na jučerašnjem sastanku Pejnović rekao da ministarstvo ipak preferira bankovnu garanciju", rekla nam je Jasminka Stričević, direktorica ZRC-a Lipik, nakon jučerašnjeg sastanka u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, na kojem su uz predstojnika Mladena Pejnovića i direktoricu Stričević sudjelovali još i lipički gradonačelnik Vinko Kasana, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Dražen Đurović. Raspravaljalo se o trenutačnoj situaciji u ZRC-u.

Stričević: Investitor traži da država kaže što želi

- Najavljeno da će se dogovoriti i da investitor pošalje bankovnu garanciju. Moram reći da je Moss, je prije odlaska iz Hrvatske, rekao da on može dati bilo koje sredstvo osiguranja koje zatraži Hrvatska, ali i da oni moraju reći što konkretno žele pa vjerujem da je sada taj nesporazum riješen. Nadam se da će se to rješavati kroz predstečajnu nagodbu što bi značilo da će naša žalba na obustavljanje tog postupka biti pozitivno prihvaćena. U tom slučaju uslijedilo bi dodatno ročište predstečajne nagodbe na kojem bi se ponovo glasovalo o Planu financijskog restruktuiranja ZRC-a i o ponudu od 50 milijuna eura, a Pejnović je jučer potvrdio da će ministarstvo glasati za Plan, ako investitor dostavi bankovnu garanciju - rekla je Stričević.


Tomašević: Vjerujem u dobre namjere investitora


Župan Tomašević nam je kazao kako on vjeruje u dobre namjere potencijalnog investitora.

- S obzirom da je on već u nekoliko navrata posjetio Lipik i tvrdi da ne odustaje od ulaganja, ja ne vidim razloga zašto to ne bi i realizirao. Dobili smo njegovu povratnu informaciju kako će uskoro dati državi traženu bankovnu garanciju. Ukoliko to pak ne učini, ZRC će morati ići u stečaj - rekao je Tomašević.

Kasana: Toj firmi se ne može provjeriti ni postojanost ni poslovanje

Nešto manje vjere u realnost ulaganja britanskog investitora pokazao je gradonačelnik Kasana u svom komentaru za Grad Lipik:

- Ne želim da javnost misli kako je Ministarstvo ili Grad Lipik protiv potencijalnih britanskih investitora u ZRC. Ne želim ni obmanjivati javnost. Prava i jedina istina je da investitori svoju priču o investiranju 32 milijuna eura nisu pokrili valjanim dokazima. Dopisi poslani e-mailom od firme za koju se ne može provjeriti ni postojanost ni poslovanje nisu dokaz niti garancija. Zajednički zaključak jučerašnjeg sastanka, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (bivši AUDIO), županije i Grada Lipika je sljedeći - Investitor treba dostaviti bankovnu garanciju, nikakvu korporativnu garanciju i nakon toga imat će svu potrebnu pomoć da realizira svoju investiciju.

DUUDI: ZRC nije od strateškog interesa

Pokušali smo doći i do komentara spomenutog Mladena Pejnovića, predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI - nekadašnji AUDIO), ali uspjeli smo dobiti samo glasnogovornicu Ivanu Ivanković, koja nam je kazala kako ZRC Lipik nije društvo od strateškog interesa i njime ovaj ured ne upravlja. - Gospodin Pejnović je mogao sudjelovati na sastanku među zainteresiranim strankama, ali ZRC nije u nadležnosti ovog ureda jer ne spada u društva od strateškog interesa.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI