Odlagalište otpada Vinogradine ulazi u posljednju fazu sanacije

Odlagalište otpada Vinogradine pored Alilovaca. Snimak iz satelita.
(FOTO: Google maps)

10.10.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 5149

Deponij miješanog komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada Vinogradine nije na "crnoj listi" Ministarstva zaštite okoliša. Dok su  komunalna poduzeća u tri hrvatska grada već dobila zabranu obavljanja djelatnosti gospodarenja otpadom, a 15 ih još čeka na rješenje, za požešku "Tekiju" bojazni nema, doznajemo od gradonačelnika Vedrana Neferovića.

Direktor "Tekije" Ante Kolić pojasnio nam je da se u odlagalište Vinogradine sustavno ulaže od 2004. godine, kada je započela sanacija odlagališta. Preostao je još samo posljednji korak sanacije, a to je izgradnja četvrte kazete za odlaganje otpada. Vrijednost tih radova je oko dva milijuna kuna. Fond zaštite okoliša osigurat će 60 posto sredstava, a ostatak "Tekija" iz redovitih prihoda za obavljanje kominalne djelatnosti.

Kolić pojašnjava da Vinogradine rade u skladu s postojećim zakonom i izdanim dozvolama.


- Novi zakon traži određene prilagodbe i mi ćemo dozvole u skladu s njim ishodovati u propisanom roku, odnosno do travnja iduće godine - dodao je Kolić.


Od Milana Beslića, voditelja Razvojno-tehničkog sektora "Tekije" doznajemo da je u sanaciju deponije uloženo gotovo 11,5 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radove je financirao s 5,3 milijuna, dok je preostalih 6,1 milijun kuna osigurala "Tekija".

Na Vinogradine se odlažže komunalni i neopasni tehnološki otpad s područja triju gradova i pet općina naše županije. U okviru deponija je i reciklažno dvorište za papir, staklo i PET ambalažu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI