Cijena grožđa 2,80 kn, interventnog otkupa neće biti

02.10.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 7447

Cijena grožđa ove je godine čak 70 lipa po kilogramu manja nego lani. Za grožđe s količinom sladora od  83 oeksla vinogradari će tako ove godine dobiti 2,80 kn. Razlog tome je što država za otkup neće izdvojiti niti lipe.

- Dosadašnjih je godina država subvencionirala otkup sa 60 lipa do jedne kune. Lani je otkupna cijena bila 3,50 kn i nadali smo se da će i ove godine biti tako. Sazvan je sastanak u Ministarstvu poljoprivrede gdje su najavili da će na dnevnom redu biti upravo otkupna cijena grožđa. Međutim, o tome je bilo riječi samo površno i saznali smo tek to da subvencije nema - požalio se Mladen Itrak, predsjednik Uprave Kutjeva d.d.

Otkupnom cijenom nisu, naravno zadovoljni niti vinogradari. Ogorčeni su što ih se do zadnjeg trenutka držalo u neizvjesnosti i tek su jučer neslužbeno doznali kolio će dobiti za kilogram predanog grožđa.


- Bojali smo se da će biti tako jer poznato je da nije bilo novca niti za pšenicu, šećernu repu, mandarine i slično. Nemamo drugog izlaza i jednostavno grožđe moramo predati po toj cijeni - kaže predsjednik kaptolačke Udruge vinogradara, vinara i voćara Ferdinand Novak. Dodaje da ne tješi činjenica što je otkupna cijena na iločkom području manja za 30 lipa jer je poznato da je grožđe s ovog područja kvalitetnije, što u konačnici potvrđuje i razlika u cijeni između kutjevačkih i iločkih vina.


Kutjevo d.d. ove će godine otkupiti planiranih tri do tri i pol tisuće tona grožđa. Međutim, o interventnom otkupu u ovom trenutku niti ne razmišljaju.

- Lani smo otkupili i neugovorene količine i to po cijeni od 1,80 kn po kilogramu. Ove godine to nemamo u planu. Otkupit ćemo samo ugovorene količine - rekao je Itrak. Novac za predano grožđe vinogradarima će, kao i dosadašnjih godina, biti isplaćen do kraja ožujka iduće godine.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI