Dječji dom ima sve manje korisnika, ali opstanak nije upitan

Goran Nikles, ravnatelj Dječjeg doma Lipik
(FOTO: Pakrački list)

28.08.2013. | Mario Barać
Pregleda: 5712

Dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi Lipik godinama smanjuje broj korisnika, a sve je prisutniji i trend da se u tom dijelu socijalne zaštite, umjesto smještanja u ustanove popularizira udomljavanje u obitelji. Svoje viđenje takve situacije u novom broju Pakračkog lista koji će se u prodaji naći u petak dao je Goran Nikles, koji je nedavno dobio šesti mandat ravnatelja lipičkog doma.

Zadržati 40-ak korisnika

- Bez obzira što su naputci Europske unije takvi da se broj ustanova poput naše smanji, mislim da naš opstanak nije upitan. Vjeru u našu opstojnost gradimo na kvaliteti našeg rada koji nam je stvorio rejting i u nekom bližem razdoblju ovaj dom se sigurno neće gasiti niti će drastično mijenjati namjenu. Vjerujem da ćemo proširiti lepezu usluga i biti prepoznati u lokalnoj zajednici kao nositelji mnogih projekata za djecu, odnosno za one korisnike koje je zakon dobno definirao, do 21 godinu starosti, ističe Nikles.
 
Tvrdi i kako je njegova želja zadržati broj od 40-ak korisnika. - Planiramo imati 3 skupine po osmore djece u stalnom boravku te dvije skupine po osmero djece u poludnevnom boravku. To su djeca koji nastavu pohađaju u osnovnim školama u Pakracu i Lipiku. S obzirom da smo jedina ustanova te vrste na području Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko- bilogorske županije, mi smo njima dakle domicilna ustanova i najviše stalnih korisnika imamo s tog područja, a nedavno smo dobili i troje djece s područja Novske, pojašnjava Nikles.


Ponovno korisnici stambene zajednice


Osim toga, od 1. rujna u stambenu zajednicu koju u Lipiku fizički čini jedan stan, ulaze dva brata pri čemu je jedan punoljetan, što je preduvjet da bi stambena zajednica uopće bila otvorena.

- Do sada su iskustva dvojaka. Imali smo korisnike u stambenoj zajednici koji su se prekrasno snašli, a imali smo i one koji su zlorabili situaciju da su samostalno živjeli pa smo ih morali vratiti u dom jer nisu poštivali kućni red stambene zajednice. Imamo ideju i projekt koji smo nazvali Markova kuća kojim želimo kupiti kuću koju bi koristila djeca koja su završila srednju školu, a nemaju uvjete za povratak u svoju sredinu i na taj način im još jednom pomoći da stasaju. Moramo razlikovati našu stambenu zajednicu od ovog projekta. Stambena zajednica je podrška mladim ljudima od 18 do 21 godine u doba studiranja ili početka radnog odnosa, a Markova kuća bi treba biti podrška tim osobama i nakon 21. godine jer nam praksa pokazuje da neki od tih mladih ljudi i nakon te dobi nisu u mogućnosti samostalno živjeti, ističe Nikles.

Smanjenje tehničkog osoblja

U lipikom Domu je trenutačno 19 zaposlenika od kojih je 11 stručno (pet odgojitelja, voditelji odgojnih grupa), socijalni radnik, psiholog, medicinska sestra, dva noćna odgojitelja i ravnatelj, dok je njih 8 tehničko osoblje (računovodstvo, kuharice, domar, pralje, čistačice).

- Intencija Ministarstva socijalne skrbi je smanjivanje osoblja, napose tehničkog, zaključio je Nikles.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI