Igre prijestolja: Grad Požega poništava natječaj za medije

Igre prijestolja: problemi u Gradu: Grad Požega poništava natječaj za medije
(FOTO: 034 portal)

19.3.2022. | 14:07 | Ante Mandarić
Pregleda: 6671

U dugogodišnjoj maniri HDZ-ovih dijeljenja para i zapošljavanja gradonačelnik Glavić i županica Jozić nisu iznimka.

Jučer je susjedni SBplus pisao o tome zašto se najčitaniji i najstariji portal odnosno 034 portal, na području Požeštine nije prijavio za gradske i županijske potpore za medije.

Tako navode kako su Grad Požega i Požeško-slavonska županija objavili zaključke o odabiru korisnika potpora za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija na svom području, odnosno, liste koje pokazuju tko će sve od medijskih kuća dobiti gradska i županijska sredstva te u kojem točno iznosu.


U nastavku donosimo čitanost lokalnih portala prema stranici SimilarWEB za veljaču, a koju koristi i najčitaniji portal u Republici Hrvatskoj Index.hr i iznose na razini godine koje je Grad Požega dodijelio lokalnim medijima.Nakon proučavanja raspodjele sredstava iz gradskih i županijskih proračunskih sredstava, kolege sa SBplusa uočili su kako se najčitaniji portal s područja Požeštine uopće nije prijavio za ovakvu vrstu potpore u radu i djelovanju te su me, stoga, priupitali - što je tomu razlog.

Izjavio sam tada sljedeće:

-Županica i gradonačelnik već su unaprijed rekli da sredstva žele raspodijeliti tako da svi mediji dobiju nešto. Kad saberem portale koji djeluju na požeškom području, svi skupa nemaju ni četiri posto moje čitanosti i to prema relevantnim pokazateljima. Trebao sam ići na natječaj na kojemu ću dobiti 45 tisuća kuna, dok će tek osnovani portal dobiti 30 tisuća kuna. To uistinu nije pravedno. Ono što mi imamo u 15 minuta, to oni imaju u čitavom mjesecu. To je ogromna razlika. Gradonačelnik i županica rekli su da će davati svima. S čitanošću preko milijun i 100 u mjesecu, konkurencija smo, primjerice, Radio Daruvaru kojeg u Požegi nitko ne sluša. Svaka čast i drugim mladim kolegama koji tek pokreću portale, no kako je pošteno da oni dobiju slična sredstva kao, na primjer, pozega.eu koji se već godinama bori na nemilosrdnom tržištu. Svi se 'furaju' na Udruge, a moj Centar za medije ima sedmero zaposlenih s pristojnim plaćama. Priče o tomu da je porezni dug razlog mog neprijavljivanja su lažne. I da sam ga imao, to riješim u nekoliko minuta. No, njihovo je pravo da raspoređuju sredstva kako žele, a moje je pravo hoću li ja u tomu sudjelovati ili ne. Da je kriterij bila čitanost ili utjecaj, ne bih imao što prigovoriti. Na svakom smo polju jači od drugih medija, a oni dobivaju kao i mi. To nema smisla. Svatko tko radi kod mene je prijavljen, a neki imaju jednog ili nijednog prijavljenog radnika... ne mogu se boriti protiv toga. Ipak, svaka čast i županici i gradonačelniku što su u samom početku natječaja naglasili kriterije. To je pošteno. Inače bih se natjecao i naljutio, a ovako sam na vrijeme odlučio kako neću niti biti među prijaviteljima.

Da su i drugi mediji nezadovoljni ovakvim odlukama, pokazuje i činjenica da je portal pozega.eu (Javnost info d.o.o.) upravo povukao prijavu na Javni poziv i odrekao se dodijeljenih mu sredstava.

- Takvom Odlukom su ponizili medij koji već devet godina djeluje na području Grada Požege. - kratko je i s ogorčenjem za SBplus komentirao Dražen Krstanović, glavni urednik portala pozega.eu, dodavši pritom kako, glede njegova slučaja, u Povjerenstvu za dodjelu sredstava nije trebala odlučivati Maja Petrović s kojom je u bližem rodbinskom srodstvu.

Sve to, čini se, pokrenulo je lavinu pa je i osnivač trenutno najmlađeg požeškog portala Mateo Pejaković, odustao od dodijeljenih mu 12 tisuća 'županijskih' kuna. Smatra kako je rapidnim rastom čitanosti posljednjih mjeseci pokazao kako je postao relevantan za požeško područje. Za zaključiti je, stoga, kako u Požegi zadovoljan nije nitko - ni medijski 'dinosauri' niti medijski 'pilići'. 

Gradonačelnik Glavić zbog saznanja o rodbinskim vezama, poništit će Odluku

SBplus u današnjem članku navodi kako je Dražen Krstanović, glavni urednik portala pozega.eu, u izjavi za SBplus jučer otkrio da je u gradskom Povjerenstvu za dodjelu potpora medijima bila Maja Petrović s kojom je čvrsto rodbinski povezan, te su provjerili hoće li to sa zakonske strane imati ikakve implikacije na gradsku Odluku.

- Prijavitelj koji je u tom smislu sporan, povukao je svoju prijavu, tako da vezano za njega i Odlukom mu dodijeljena sredstva više ništa ne bi trebalo biti upitno. No, sa zakonske strane, odluka kao takva nije valjana. Stoga je, s obzirom na saznanje o rodbinskoj povezanosti, nužno njezino poništenje zbog mogućeg sukoba interesa. To ćemo provesti odmah u ponedjeljak. Žao mi je što ranije nisam upozoren na to, ali poništenje odluke nužno je kako u budućnosti ne bi bilo nikakvih problema. - za SBplus kazao je požeški gradonačelnik Glavić kojega ovo nije pokolebalo u čvrstom stavu o raspodjeli sredstava medijima.

Za kraj, dodajemo kako je apsolutna neistina i laž da gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić nije znao da su jedan od prijavitelja na natječaj, u ovom slučaju Dražen Krstanović, glavni urednik pozega.eu, te predsjednica Povjerenstva za dodjelu potpora medijima Maja Petrović rodbinski povezani, o kojoj smo već pisali no to neka ide njemu na dušu.

Prema svemu sudeći u Požegi tek počinju "Igre prijestolja".Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI