NASLOVNADRUŠTVO
Idući vikend se i službeno otvara prostorija Udruge ʺMali princʺ i počinje projekt ʺJednaki u različitostiʺ

FOTO: Udruga Mali princ

Idući vikend se i službeno otvara prostorija Udruge ʺMali princʺ i počinje projekt ʺJednaki u različitostiʺ

29.9.2021. 17:29 | Udruga Mali princ PREGLEDA: 1914

Kako bi osvijestili društvo u kojemu živimo da i djeca s poteškoćama imaju pravo na jednake mogućnosti kao i djeca redovitog razvoja, četvorica prijatelja naše Udruge Zvonko Pedić, Mateo Bičanić,Roko Jardas i Leonardo Matijević kao inicijator ovog hvale vrijednog projekta, će se u periodu od 2.10. do 10.10. 2021.g. uputiti na turneju biciklima po Hrvatskoj i BIH te pod sloganom „jednaki u različitosti“ dati podršku radu naše Udruge. U navedenom periodu dečki će preći više od 1.000 km i obići nekoliko gradova od kojih su: Banja Luka, Kupres, Međugorje, Split, Zadar, Gospić i dr. Cijelu turneju će se moći pratiti na facebook stranicama udruge „Mali princ“.Dečke ćemo svi zajedno ispratiti na turneju dana 2.10.2021.g. (subota) u 11,00h upravo iz naših prostorija koje ćemo navedenog datuma i službeno otvoriti.


CILJ PROJEKTA: prikupiti financijska sredstva za opremanje „senzorne sobe“

SENZORNA SOBA:

„Senzorna soba“ je interaktivna soba opremljena odgovarajućom opremom koja potpomaže stimulaciju osjeta sluha, vida, dodira, mirisa, okusa, propriocepcije i vestibularnog osjetila. To je mjesto gdje osobe s poremećajem autističnog spektra mogu istražiti i razvijati svoje senzorne vještine, relaksirati se i osloboditi napetosti, smanjiti svoju hipersenzitivnost ili hiposenzitivnosti. Opremu kontrolira terapeut tako što dozira stimulanse za svaki osjet prilagođavajući ih individualnim potrebama svakog djeteta.

Naša Udruga od početka godine prikuplja financijska sredstava u obliku donacija kako bi u svojim prostorijama opremila upravo jednu takvu sobu za potrebe naših malih prinčeva i princeza.

Opremanjem „senzorne sobe“ želimo stvoriti ugodnu, poticajnu okolinu koja dijete poziva na aktivnosti i koja ga uči redu i dobrim životnim navikama. U takvom okruženju, osmišljenom za poticanje samostalnosti, samoučenja i samoodgoja, uz osobu primjerenu za takav rad, dijete ima priliku odrastati slijedeći svoj prirodni tijek razvoja, ima priliku biti priznato od okoline, pohvaljeno i voljeno. Dijete se u takvoj okolini osjeća potpuno sigurno, poticajno i spremno za daljnje učenje i ostvarenje svog cjelokupnog razvoja kako bi postalo kompetentna osoba.

Senzornu sobu uređujemo na adresi u Požegi, Hrvatskih branitelja 18a u sklopu objekta koji je u vlasništvu Udruge roditelja djece i osoba sa poteškoćama u razvoju „MI“ i koja nam je ustupila dio svojih praznih prostorija na korištenje bez naknade.

UDRUGA MALI PRINC – udruga roditelja, djece i osoba s poteškoćama iz šireg autističnog spektra

Osnovala ju je skupina roditelja iz PSŽ a nastala je kao odgovor na brojne poteškoće s kojima se roditelji i njihova djeca svakodnevno susreću kao što su:

1. Stručna pomoć i podrška - Nedovoljno učestale i stručne podrške za djecu - usluge logopeda, edukacijskog rehabilitatora, fizioterapeuta i psihologa postoje samo pri OŽB Požega a termini se svode na maksimalno 1 puta tjedno i rjeđe u trajanju od 30 min što je nedovoljno. Privatni kabineti koji bi pružali usluge stručnjaka – ne postoje. Zbog navedenog roditelji su prisiljeni voziti djecu u druge gradove i županije (Os, SB) kako bi dobili adekvatnu pomoć i podršku a što je, osim što predstavlja popriličan financijski trošak za roditelje i poprilično daleko. Voziti dijete iz Požege dva do tri puta tjedno u Osijek ili Slavonski Brod na terapije po svim vremenskim uvjetima je zaista iscrpljujuće ne samo za roditelje nego i za njihovo dijete.

2. Programi podrške za roditelje djece s teškoćama – ne postoje – roditelji se osjećaju usamljeno i trebaju podršku u brizi za djecu.

3. Usluge dnevnog (ili tjednog) boravka –Dnevni boravak je socijalna usluga koja uključuje brigu o zdravlju, socijalni rad, odgoj i edukacijsku rehabilitaciju, poticanje razvoja djeteta kroz različite grupne aktivnosti do omogućavanja rada ili odmora roditelja tijekom boravka djeteta - ne postoje (npr. kao što je poliklinika Zlatni Cekin u Sl. Brodu)

4. Uključenost djece s poremećajem iz autističkog spektra u odgojno-obrazovni sustav: poteškoće prilikom upisa u vrtić – privatni vrtići ih ne žele upisati jer bi im u tome slučaju morali osigurati adekvatnu podršku u vidu stručnih službi (psiholog, logoped ili edukacijski rehabilitator) ili trećeg odgojitelja ili pomoćnika koji bi se također morali educirati za rad s djetetom koje ima poteškoće. Interakcija djeteta s PAS sa djecom urednog razvoja je najbolja terapija.

5. Uključenost djece s poremećajem iz autističnog spektra u društveni život zajednice – sportske, kulturne i dr. društvene aktivnosti koje su djeci urednog razvoja dostupne na svakome koraku – za djecu s teškoćama u razvoju u našoj županiji ne postoje.

"Često se može čuti u našem društvu da se roditelji i djeca s poteškoćama u razvoju nazivaju jadnim, mi smo sve samo nismo jadni. Naši su životi dinamičniji, iskustveno bogatiji, emocionalno izražajniji.

Ono što istinski trebamo je podrška i vjetar u leđa u borbi za bolje uvjete za našu djecu. Sustav nas ne prepoznaje ili ne prepoznaje u dovoljnoj mjeri. Informirajte se, pročitajte objavu koju podijelimo na našim stranicama, dajte svoj doprinos u mjeri kojoj smatrate da treba, dopustite vašoj djeci da se igraju sa našom djecom (autizam nije zarazan) – samo nas ne ignorirajte. U manjini smo i ne čujemo se i ne vidimo dovoljno a naša djeca naši veliki borci zaslužuju svoje mjesto pod suncem", rekla je predsjednica Udruge "Mali princ" Danijela Franjetić Medilović.

Svi koji mogu i žele pomoći mogu to učiniti uplatim na račun.

UDRUGA RODITELJA, DJECE I OSOBA S POTEŠKOĆAMA IZ ŠIREG AUTISTIČNOG SPEKTRA „MALI PRINC“

IBAN: HR6323400091111104219Tagovi: udruga, mali princ, djeca, autizam, poteškoće u razvoju, otvorenje, požega, jednaki u različitosti

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Srušila se skela u Tvrđavi Brod, ima ozlijeđenih

.

Požeške mažoretkinje i Twirling klub Požega odlični na Europskom prvenstvu u Poreču

.

Prometna nesreća u Novim Mihaljevcima, dvije osobe prevezene u OŽB Požega

.

Moguće produljenje praznika za učenike u nadolazećem tjednu

.

Evo koje su namirnice najgore i najnezdravije, a konzumiramo ih svaki dan

.

Rezultati pojačanih mjera u prometu: ukupno 121 prekršaj, najveća kazna od 11 tisuća kuna vozačici (23)

.

OČEKIVANO? Požeško-slavonska županija je među županijama s najvećim padom broja stanovnika

.

Brzo i jednostavno: Recept za pečeni krumpir sa špekom i finim umakom od vrhnja

.

Redovite letačke aktivnosti lovačkih aviona HRZ-a

.

Ministar Aladrović objavio da je pozitivan na COVID 19

.

Ovo je potrebno znati o ishođenju energetskog certifikata...

.

Prikupljaju se potpisi za održavanje referenduma o uvođenju eura u RH

.

Evo koje je radove potrebno obaviti prije zime na pašnjacima...

.

U prostorijama Crvenog križa od danas do srijede možete darivati krv

.

Slavonac Jakov u polufinalu showa „Supertalent”: Poslušajte fenomenalnu obradu Queenove pjesme

.

Biskup Škvorčević krstio drugo, treće, četvrto i deseto dijete u obiteljima u Slatini

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 53 uzorka, od kojih je 12 pozitivnih

.

Danas pretežno sunčano uz mjestimičnu naoblaku

.

Neispričane ratne priče postrojbenih liječnika saniteta 123. Požeške brigade HV

.

Njemačka uvrstila Hrvatsku na popis visokorizičnih područja. Evo što to znači...

.

FILMSKI FESTIVAL Odličan uspjeh pakračkih osnovnoškolki

.

Nasilna tetka prolila vruću kavu u lice svojoj nećakinji iz Požege, a nakon toga je i fizički zlostavljala

.

Epidemiolog Kaić je kategoričan: ‘Triput sam se cijepio, ali ne pada mi na pamet ići na koncert gdje se svi stišću i galame‘; Opisao je i kako mu je djelovala treća doza

.

Dodijeljena priznanja višestrukim darivateljima krvi

.

Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo

.

FOTKA DANA: Jesen na Papuku

.

Sve manji odaziv na preglede, a broj preminulih osoba od dijabetesa je sve veći

.

Biskup Škvorčević predvodio slavlje za poginule branitelje prigodom 30. obljetnice osnutka 123. požeške brigade

.

44- godišnjak Trgom Svetog Trojstva vozio pijan pa završio u policiji do otriježnjenja

.

Muškarac (51) u ugostiteljskom objektu u Požegi napao 77-godišnjaka

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 255 uzoraka, od kojih je 32 pozitivna

.

Danas pretežno sunčano uz mjestimičnu naoblaku

.

Udvostručio se broj mirovina s isplatom iz drugog stupa, pogledajte kolike su!

.

GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA: Predstavljena Poetska spomenica 123. brigade HV Požega

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Jesen na Papuku