(FOTO: Shutterstock)
Vada pav je indijsko street food jelo koje se sastoji od mekanog slanog peciva (pav) i začinjenog popečka od krumpira i brašna slanutka koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla.
Unutrašnjost popečka je vrlo kremasta te ukusna zahvaljujući različitim začinima – od đumbira preko limete do sjemenki gorušice, čilija i korijandera. S druge strane, površina popečka je hrskava te ima lijepu zlatno-smeđu boju.
Indijci poslužuju ovo jelo s nezaobilaznim chutneyem od korijandera ili tamarinda, no posebno dobro se sljubljuje s chutneyjem od kokosa. Dovoljno je zajedno izblendati tostirani kokos s čili prahom, malo kajenskog papra, češnjaka i solju kako biste dobili savršeni prilog vada pavu.
Sastojci za vada pav:
1 kg krumpira
180 ml vode
90 g brašna od slanutka
10 svježih curry listova
6 peciva
2 zelene tajlandske papričice
2 žlice rižina brašna
2 žlice svježeg soka limete
1 komadić đumbira veličine oko 5 cm
1 čajna žličica kurkume u prahu
1 čajna žličica sjemenki crne gorušice
1/8 čajne žličice indijskog začina asafetida
sol i kajenski papar po želji
biljno ulje za prženje
šaka svježih listića korijandera
Priprema vada pava:
U posudi pomiješajte brašno slanutka, rižino brašno, pola čajne žličice kurkume, sol i kajenski papar sa 180 ml vode. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite je sa strane.
Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i stavite kuhati u vruću posoljenu vodu dok ne omekšaju i termički se ne obrade do kraja. Ocijedite vodu i vilicom ih pretvorite u pire.
Zagrijte malo ulja pa ne njemu prepirjajte sitno nasjeckane očišćene komadiće đumbira, dvije tajlandske papričice nasjeckane na trakice, sjemenke crne gorušice, asafetidu i svježe curry listove. Pirjajte sve zajedno oko pola minute dok se začini ne otpuste svoju aromu.
Prebacite prepirjanu začinsku mješavinu u krumpir i promiješajte. Dodajte i preostalu kurkumu u prahu, nasjeckani svježi korijander, sok limete te sol po potrebi.
Kada je smjesa dovoljno ohlađena da se može oblikovati, napravite popečke promjera oko 10 centimetara te ih pažljivo umočite u pripremljenu smjesu na bazi brašna slanutka
U dubokom ulju te na oko 180 Celzijevih stupnjeva ispecite pripremljene popečke dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 5 minuta.
Prebacite ispečene popečke na papir za upijanje masnoće.
Poslužite ih na prerezanom slanom pecivu s chutneyjem po želji. Dobar tek!
(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)