HPD Gojzerica: Proljeće na Bilogori

17.4.2023. | 09:16 | HPD Gojzerica
Pregleda: 2236

Danas po ne baš najboljim vremenskim uvjetima održana je planinarska manifestacija 26. Proljeće na Bilogori, u organizaciji HPD Bilogora Bjelovar. Kao i svake godine okupljanje je bilo ispred planinarskog doma Kamenitovac, koji se nalazi na uzvisini iznad Bjelovara. Unatoč ekstremno lošim vremenskim uvjetima i slabijem odazivu, domaćini su i ove godine pohod organizirali vrlo profesionalno i na visokoj razini.

Pripremili su četiri staze različite težine za goste planinare, tako da su svi mogli pronaći nešto za sebe. Prije polaska na staze ljubazno su dočekali goste tradicionalnim planinarskim doručkom uz topli čaj, a nakon okrijepe krenulo se na staze. Kiša je lijevala kao iz kabla pa je na stazama bilo dosta sklisko i blatnjavo, ali ništa nije moglo obeshrabriti vesele ʼʼGojzericeʼʼ koje su se odazvale svojim prijateljima iz Bjelovara. Već nekoliko godina razvijaju se prijateljski odnosi između HPD Bilogora Bjelovar i HPD Gojzerica Požega te Bjelovarčaniposjećuju grad Požegu u vrijeme organizacije svima poznatog ʼʼObiteljskog izletaʼʼ povodom Dana Grada Požege, dok im Požežani uzvraćaju istom mjeroma dolazeći na tradicionalno ʼʼProljeće na Bilogoriʼʼ.

Po završetkupohoda planinari su se ponovno okupili u planinarskom domu Kamenitovac na zajedničkom ručku, gdje su ih dobro organizirani domaćini dočekali toplim paprikašem i ćevapima te domaćim kolačima, sladoledom i paletom raznovrsnih napitaka. Stvarno ničega nije nedostajalo i nitko se na ništa nije mogao žaliti, a odmah nakon objeda dodijeljenesu i zahvalnice gostujućim društvima. U ime HPD Gojzerica Požega, zahvalnicu je primio predsjednik društva i organizator ovog izleta Višeslav Turković. Prije odlaska ʼʼGojzericeʼʼ su se oprostile od ljubaznih domaćina i krenuli su na turistički dio izleta.


Prvo su posjetili Memorijalni centar Mate Lovraka u Velikom Grđevcu, gdje su mogli vidjeti vlak i mlin iz poznatih hrvatskih filmovaza djecu: ʼʼVlak u snijeguʼʼ i ʼʼDružba Pere Kvržiceʼʼ. Oba filma snimljena su prema istoimenim dječjim romanima koje je napisao spomenuti Mato Lovrak, rođen baš ovdje u Velikom Grđevcu. Nakon obilaska ekipa se spakirala i nastavili put prema Daruvaru, kroz koji ih je provela u svome posebnom stilu Žana Ašprijan, inače članica društva rođena i odrasla u ovom prelijepom gradu.


Kako ona to kaže: sva djeca iz Daruvara rađaju se u Pakracu zato što u Daruvaru nema bolnice, ali ona se doslovno rodila u Daruvaru jer njeni roditelji nisu na vrijeme stigli do bolnice u Pakracu. Koliko ona voli svoj rodni grad vidjelo se dok ih je vodila u obilazak dvorca grofa Antuna Jankovića, inače osnivača grada Daruvara. Pokazala im je veliko stablo ginka ispred dvorca, po kojemu je grad Daruvar poznat u cijeloj Europi.

Nakon toga obišli su veliki park u krugu Daruvarskih toplica i restoran Terasa koji se nalazi uz zgradu hotela Arkadija, gdje su popili i kavicu. U prekrasnom parku nalazi se Augustinčićeva skulptura ʼʼGole Majeʼʼ, čiju je grud potrebno protrljati za sreću. Osim toga tu se nalazi i ʼʼIvanovo vrelo - zdenac željaʼʼ, u koji je potrebno ubaciti novčić za sreću uz prethodno zamišljanje konkretne želje. Za kraj obišli su topli izvor kod Antunove kupke i u njemu oprali ruke. Nakon svega uslijedio je povratak kući u Požegu i završetak ove prekrasne avanture, koja je završila za danas.Do iduće zgode i nezgode!


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI