HPD Gojzerica Požega na Kalniku - Sedam zuba

9.5.2023. | 10:34 | HPD Gojzerica
Pregleda: 2665

Ovu proljetnu, sunčanu nedjelju 12 planinara HPD-a Gojzerica pod vodstvom iskusnih i odgovornih vodiča Hrvoja Kozarića i Zdravka Matičevića uputilo se prema Koprivničko-križevačkoj županiji, stjenovitoj gromadi Kalniku i njegovom najvišem vrhu Vranilac na 643 mnv.

Kalnik je planina koja nudi raznoliko planinarsko, penjačko, ali i turističko iskustvo. Na Kalniku se može uživati na poučnim stazama ili se upustiti u penjačke avanture, biti svjedok burne povijesti ovog kraja ili samo guštati u dobrom obroku u planinarskom domu.

Naši su se planinari odlučili za sve to redom, te krenuli u avanturu savladavanja stijena poznatih kao Sedam zubi.


Kažu da je "Staza 7 zubi" najljepša planinarska staza Sjeverne Hrvatske i u to su se i sami uvjerili. Atraktivna staza između Starog grada Veliki Kalnik i vrha Vranilac na Kalniku 643 mnv proteže se stjenovitim grebenom iz kojeg izviru markantne stijene pod nazivom 7 zubi. Staza je prilično zahtjevna pa im je bila potrebna dobra kondicija i penjačka tehnika, ali vrijedilo je truda jer su se sa svakog "zuba" pružali pogledi koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Bilo je vrlo zanimljivo i prilično zahtjevno penjanje "kroz dimnjak" i provlačenje po stijenama, no utješno je to što je za dolazak do Vranilca postojala i jednostavnija varijanta obilaska svakog zuba lakšom stazom. Najteži dio bio je silazak sa 7. zuba jer se s njega silazilo uz potpuno okomitu stijenu, strmo prema dolje uz pomoć sajle i snažnih ruku. Svi su se planinari uspješno spustili niz stijenu, u čemu im je dodatno pomoglo iskustvo koje su stekli u Općoj planinarskoj školi HPD-a Gojzerica i vježbama penjanja na umjetnoj stijeni.


Do samog vrha Vranilac 643 mnv preostalo im je još nekoliko metara uspona, vrh je označen geodetskim križem, a u njegovoj blizini nalazi se i TV toranj koji dominira cijelim područjem. Za vrijeme dobre vidljivosti pogled s vrha veličanstven je i neometan na sve strane.Zanimljiva atrakcija nalazi se tridesetak metara zapadno od vrha na grebenskoj stijeni gdje je postavljena kružna mramorna ploča sa smjerovima prema vidljivim i nevidljivim vrhovima i gradovima. Ploča je promjera 1 m i na njoj se može stajati i okretati prema obilježenim smjerovima.Jedini neugodan trenutak uspona bio je susret s poskokom, čijih legla ima upravo na vrhu Kalnika, a kojeg su planinari suptilno i bez dodatnog uznemiravanja otjerali lupkanjem u stijene.Četvorica naših spretnih planinara ispenjali su poznatu stjenovitu feratu “Koprivnički smjer”, koja je vrlo zahtjevna i spada u penjačku kategoriju C/D (zahtjevno/teško). Dužina ferate je 60 metara, te se njome savladava visinska razlika od 40 metara.Svi koji žele proći klinčanim putom moraju obavezno imati planinarsku kacigu i penjački pojas, Y-set s kočnicom, rukavice za penjanje i planinarske cipele. Na svom vrhu ferata se spaja s planinarskom stazom koja vodi preko Sedam zubi.Oni koji se nisu odlučili na ovu odvažnu penjačku avanturu ostali su u podnožju i bodrili svoje kolege diveći se njihovoj hrabrosti i spretnosti.Za uspješno savladane uspone svi zajedno počastili su se ukusnim obrocima i nadomjestili potrošenu tjelesnu tekućinu u planinarskom domu Kalnik koji izletnicima, planinarima i posjetiteljima pruža punu restoransku uslugu.Nakon kratkog odmora slijedio je obilazak Starog grada Veliki Kalnik, čiji su ostaci srasli sa strmim stijenama sv. Kataline i s kojeg se pružaju jednako tako veličanstveni pogledi na okolne pejzaže. Uživajući u posjeti i obilasku planinari su se prisjetili i nekoliko povijesnih činjenica i legendi, od kalničkih plemića do zloglasne Barbare Celjske, poznatije kao "Crna kraljica", te se nakratko vratili mislima u srednjovjekovno doba.Na samom kraju planinari su napunili svoje boce izvorskom kalničkom vodom i zadovoljni krenuli prema Požegi prepričavajući sve zgode i nezgode ovog uspješnog i sadržajnog izleta.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI