HPD Gojzerica Požega na Kalniku - Sedam zuba

9.5.2023. | 10:34 | HPD Gojzerica
Pregleda: 1671

Ovu proljetnu, sunčanu nedjelju 12 planinara HPD-a Gojzerica pod vodstvom iskusnih i odgovornih vodiča Hrvoja Kozarića i Zdravka Matičevića uputilo se prema Koprivničko-križevačkoj županiji, stjenovitoj gromadi Kalniku i njegovom najvišem vrhu Vranilac na 643 mnv.

Kalnik je planina koja nudi raznoliko planinarsko, penjačko, ali i turističko iskustvo. Na Kalniku se može uživati na poučnim stazama ili se upustiti u penjačke avanture, biti svjedok burne povijesti ovog kraja ili samo guštati u dobrom obroku u planinarskom domu.

Naši su se planinari odlučili za sve to redom, te krenuli u avanturu savladavanja stijena poznatih kao Sedam zubi.


Kažu da je "Staza 7 zubi" najljepša planinarska staza Sjeverne Hrvatske i u to su se i sami uvjerili. Atraktivna staza između Starog grada Veliki Kalnik i vrha Vranilac na Kalniku 643 mnv proteže se stjenovitim grebenom iz kojeg izviru markantne stijene pod nazivom 7 zubi. Staza je prilično zahtjevna pa im je bila potrebna dobra kondicija i penjačka tehnika, ali vrijedilo je truda jer su se sa svakog "zuba" pružali pogledi koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Bilo je vrlo zanimljivo i prilično zahtjevno penjanje "kroz dimnjak" i provlačenje po stijenama, no utješno je to što je za dolazak do Vranilca postojala i jednostavnija varijanta obilaska svakog zuba lakšom stazom. Najteži dio bio je silazak sa 7. zuba jer se s njega silazilo uz potpuno okomitu stijenu, strmo prema dolje uz pomoć sajle i snažnih ruku. Svi su se planinari uspješno spustili niz stijenu, u čemu im je dodatno pomoglo iskustvo koje su stekli u Općoj planinarskoj školi HPD-a Gojzerica i vježbama penjanja na umjetnoj stijeni.

Do samog vrha Vranilac 643 mnv preostalo im je još nekoliko metara uspona, vrh je označen geodetskim križem, a u njegovoj blizini nalazi se i TV toranj koji dominira cijelim područjem. Za vrijeme dobre vidljivosti pogled s vrha veličanstven je i neometan na sve strane.Zanimljiva atrakcija nalazi se tridesetak metara zapadno od vrha na grebenskoj stijeni gdje je postavljena kružna mramorna ploča sa smjerovima prema vidljivim i nevidljivim vrhovima i gradovima. Ploča je promjera 1 m i na njoj se može stajati i okretati prema obilježenim smjerovima.Jedini neugodan trenutak uspona bio je susret s poskokom, čijih legla ima upravo na vrhu Kalnika, a kojeg su planinari suptilno i bez dodatnog uznemiravanja otjerali lupkanjem u stijene.Četvorica naših spretnih planinara ispenjali su poznatu stjenovitu feratu “Koprivnički smjer”, koja je vrlo zahtjevna i spada u penjačku kategoriju C/D (zahtjevno/teško). Dužina ferate je 60 metara, te se njome savladava visinska razlika od 40 metara.Svi koji žele proći klinčanim putom moraju obavezno imati planinarsku kacigu i penjački pojas, Y-set s kočnicom, rukavice za penjanje i planinarske cipele. Na svom vrhu ferata se spaja s planinarskom stazom koja vodi preko Sedam zubi.Oni koji se nisu odlučili na ovu odvažnu penjačku avanturu ostali su u podnožju i bodrili svoje kolege diveći se njihovoj hrabrosti i spretnosti.Za uspješno savladane uspone svi zajedno počastili su se ukusnim obrocima i nadomjestili potrošenu tjelesnu tekućinu u planinarskom domu Kalnik koji izletnicima, planinarima i posjetiteljima pruža punu restoransku uslugu.Nakon kratkog odmora slijedio je obilazak Starog grada Veliki Kalnik, čiji su ostaci srasli sa strmim stijenama sv. Kataline i s kojeg se pružaju jednako tako veličanstveni pogledi na okolne pejzaže. Uživajući u posjeti i obilasku planinari su se prisjetili i nekoliko povijesnih činjenica i legendi, od kalničkih plemića do zloglasne Barbare Celjske, poznatije kao "Crna kraljica", te se nakratko vratili mislima u srednjovjekovno doba.Na samom kraju planinari su napunili svoje boce izvorskom kalničkom vodom i zadovoljni krenuli prema Požegi prepričavajući sve zgode i nezgode ovog uspješnog i sadržajnog izleta.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI