HPD Gojzerica: Izlet po padinama Slunja do vrha Javorovica

FOTO: HPD Gojzerica

14.11.2022. | 10:11 | HPD Gojzerica
Pregleda: 2069

Danas se ispred društvenih prostorija okupio poveći broj članova HPD Gojzerica Požega, koji su osobnim automobilima otišli do naselja Orljavac odakle su krenuli na stazu pod stručnim vođenjem Ante Bošnjaka. Planinarski vodič iz HPD Gojzerica Požega Ante Bošnjak, osmislio je kružnu stazu po Psunju dugu nekih 18 km. Penjali su se istočnim padinama Psunja prema vrhu Javorovica, uz konstantan uspon s 300 na 912 mnv koliko je visok vrh. Uspon je bio naročito težak, ali sve je bilo lakše zbog dobrog društva i prekrasnog jesenjeg dana. Nakon dolaska na vrh i poduljeg odmora,  nastavili su prema izvoru rijeke Orljave.Mnogi od planinara nisu nikada bili na izvoru ove nam najznačajnije rijeke te ih je novo otkriće naročito dojmilo. Od izvora lagano su se spustili prema Rudini, gdje su uživali u ostacima povijesnih zidina. Nakon obilaska znamenitog nalazišta, vratili su se prema Orljavcu.

Na kružnoj planinarskoj ruti doživjeli su prirodne ljepote Psunja, nekoliko prirodnih vidikovaca s kojih se pružao predivan pogled na Požešku dolinu. Uz sve navedeno ruta je obogaćena povijesnom ostavštinom Benediktinske opatije Svetog Mihovila u Rudini, koja se smjestila na istočnim obroncima Psunja.Najbolje je to opisao vodič Ante na pozivu za izlet: ''Izlet je namijenjen za sve planinare kojima je u srcu priroda i  njezine ljepote te još bolje upoznavanje Slavonskog gorja kao i druženje s ostalim članovima društva koji se odvaže na isti. Odluka je na vama, a zadovoljstvo, sreća i radost koju vam priroda pruža, neće izostati kao i poboljšanje psiho-fizičke spremnosti.''

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI