Hoće li inflacija ukrasti Božić? Božićna drvca bit će osjetno skuplja

FOTO: bozicna-drvca.net

25.10.2023. | 08:54 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 1825

Božićna drvca ovaj će Božić biti osjetno skuplja - vijest je to koja je stigla dva mjeseca ranije. Uzgajivač božićnih drvca Mario Beranek kazao je za Danas.hr da će bor ove godine koštati oko 300 kuna, dok je za njega prošle godine trebalo izdvojiti oko 250. To je, dakle, povećanje s 35 na 40 eura. To bi, naime, mogao biti najbolji mogući scenarij jer će veliki broj uzgajivača ići i iznad te cijene. Zvonimir Crnković jedan je od uzgajivača koji je će cijene podići za 20 posto.

"Svako drvce ima svoju cijenu. Lošije klase drvca su jeftinija, viša drvca su malo skuplja, tako da je teško tu sto posto tvrditi koliko će poskupjeti", kazao je.

Ipak, zajednički je to dogovor uzgajivača božićnih drvaca kojih je u Hrvatskoj oko tisuću. Ipak, povećanje cijena više nikoga ne čudi.


"Nije dobro, trebaju malo niže cijene biti za praznike, a ne skupo", kazao je Zagrepčanin Mejas, a s njim se složio i Denis koji je nezadovoljno istaknuo da "nema opravdanja ni za jedno poskupljenje pa tako ni za ovo, ali to je jedna kategorija gdje vas prisile".


Cijene su se i prošle godine uoči i tijekom blagdana povećale. Za one koji od toga žive, druge opcije nema jer troškovi su postali previsoki.

"Sam sadni materijal je u startu poskupio. Trošimo jako puno kroz godin,u ovi herbicidi i stvari s kojima se drvca moraju tretirati iziskuju troškove, a oni nam rastu pa moramo i mi. A trošak nam je ove godine što su poskupjela i prodajna mjesta u gradu",objasnio je Crnković.

Namirnice u dućanu su skuplje, dodao je, kao i cjelokupan život. Pravo pitanje je hoće li veće cijene dovesti od manje prodaje. Umirovljenica Zlata kazala je da će "penzići nekakav mali kupiti i okej".

Ni za Zagrepčanina Stjepana plastično drvce nije opcija. "Kupit ću živu jelku i ove godine bez obzira na cijenu", zaključio je.

(IZVOR: www.danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI