Gulaš za 25 kuna: Recept za fino jelo koje treba isprobati u listopadu

FOTO: Getty Images

22.10.2020. | 12:58 | Punkufer.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 3613

Kakva bi to kulinarska jesen bila bez ukusnog gulaša? Umjesto mesom lonac možete napuniti i sezonskim gljivama...

U trgovinama će vas ovaj recept stajati oko 25 kuna, no ako gljive sami naberete, cijena će mu biti znatno manja. Dakako, idite u berbu samo ako se razumijete u tematiku.

Gulaš od gljiva možete poslužiti uz kruh, kuhane rezance ili čak rižu. Kako u ovom receptu nema namirnica životinjskog porijekla, bit će izvrstan izbor i za vegane ili vegetarijance. 


Sastojci:
500 grama gljiva po želji (šampinjoni, bukovače, trubače...)
200 ml povrtnog temeljca
50 ml crvenog vina
1 veća rajčica
1 luk
2-3 češnja češnjaka
2 žlice umaka od soje
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica brašna
1 žlica timijana
1 žlica sušene kadulje
sol i papar po želji
peršin za ukrašavanje
biljno ulje za pirjanje Priprema:
1. Zagrijte ulje u loncu pa na njemu prepržite luk narezan na kockice. Za to će vam biti potrebno oko tri do četiri minute.


2. Ubacite u lonac i nasjeckan češnjak, pa sve zajedno pirjajte još oko pola minute.

3.Ulijte vino u lonac, promiješajte i pustite da sve zajedno kuha nekoliko minuta, odnosno dok većina tekućine ne ispari.

4.Ubacite brašno i sve dobro promiješajte.

5. Ubacite koncentrat rajčice i svježu rajčicu narezanu na kockice. Kuhajte sve zajedno nekoliko minuta. 6. Ubacite gljive narezane na jednake dijelove i začine i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta, odnosno dok gljive ne puste tekućinu.

7. Začinite s umakom od soje, solju, paprom, kaduljom i timijanom.

8. Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem i kuhajte još koju minutu, odnosno dok se gulaš ne zgusne, a okusi ne sljube.

9. Pospite peršinom prije posluživanja. Dobar tek!

Savjet plus:
Umjesto svježih možete iskoristiti i sušene gljive. Prije ubacivanja u gulaš stavite ih u vodu na barem dvadesetak minuta, a tekućinu u kojoj su se namakali iskoristite umjesto temeljca.

Izvor:punkufer.dnevnik.hr




VIŠE NA TEMU:
RECEPT
GLJIVE
GULAŠ

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI