Građanima na kućnu adresu počeli stizati pozivi za ratni raspored

FOTO: 034portal.hr

21.3.2023. | 09:53 | HRT
IZVOR: vijesti.hrt.hr
Pregleda: 6269

Desetak tisuća osoba od 27 do 55 godina, koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, u naredna će tri mjeseca dobiti poziv da se jave u Područne urede za poslove obrane kako bi im se priopćio raspored radi popune pričuvnih postrojbi Oružanih snaga.

Potvrdili je to u ponedjeljak Ministarstvo obrane, nakon što su prvi pozivi stigli na kućne adrese građana.

U razvrstanu pričuvu spadaju osobe koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojnostručna specijalnost. MORH dodaje da je riječ o redovnim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga.


- Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u pričuvnim postrojbama Oružanih snaga, ali im raspored radi pandemije korona virusa nije mogao biti priopćen tijekom 2020. 2021. i 2022. godine. Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2023. godine poziva se oko deset tisuća razvrstanih pričuvnika, radi priopćavanja rasporeda, navodi Ministarstvo


- Ti pozivi šalju se svake godine u isto vrijeme u proljeće i kasnu jesen. Godine 2021. i 2022. dio pričuve bio je pozvan na vježbe koje smo provodili, ali zbog pandemije nisu bili pozvani da se jave u odjele i odsjeke obrane, kao što nije bilo ni obvezan upis u vojnu evidenciju koji se provodi za sve vojne obveznike starije od 17 godina. Ove godine godište 2005. bit će pozvano da se javi na upis u vojnu evidenciju, rekao jeIvan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale MORH-a.

(Izvor: vijesti.hrt.hr.)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI