NASLOVNADRUŠTVO
Godišnja skupština katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji

FOTO: Požeška biskupija

POŽEŠKA BISKUPIJA

Godišnja skupština katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji

22.2.2020. 18:09 | Požeška biskupija PREGLEDA: 1142

Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji (HKUMSiT u PB) održala je u subotu, 22. veljače u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi svoju godišnju skupštinu, na kojoj su uz sudionike iz požeške središnjice sudjelovale i predstavnice iz ogranaka u Novoj Gradiški, Lipiku i Pakracu te Virovitici i Našicama. Nakon molitve, riječi pozdrava uputila je Mira Ilić, predsjednica Udruge, zahvalivši na osobit način prisutnom požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću što svojom pastirskom brigom prati rad Udruge i daje poticaj njezinu djelovanju.U svojoj prigodnoj riječi biskup Antun je zahvalio predsjednici Ilić, kao i svim medicinskim sestrama okupljenima u Udrugu katoličkih medicinskih sestrama za organizirano vjerničko djelovanje u zdravstvu, koje traži napor da inercija i manjak vremena ne umrtve njegovu smislenost i početnički zanos. Kazao je da se raduje što napose zauzimanjem predsjednice Mire Ilić i predsjednica navedenih ogranaka Udruga dobro djeluje, a da je današnja skupština prigoda u kojoj će promisliti o tome može li porasti njihov zanos u činjenju dobra.
Nadalje biskup je rekao kako smo svjedoci da se u Hrvatskoj puno govori o medicinskim sestrama i njihovom brojčanom nedostatku i o njihovu odlasku na rad u inozemstvo gdje su bolje plaće i uvjeti rada. Zvanje medicinske sestre jest humanističko i služi čovjeku te je važno što medicinske sestre dobiju za to svoje služenje. No, ako se sve svede na tu razinu neće biti u njima nutarnjeg zadovoljstva i ispunjenosti, ustvrdio je biskup. Medicinske sestre služenjem rastu u svom čovještvu, i tako postaju sretna bića kakvima nas je Bog smislio, te je to ljepota poslanja medicinskih sestara, unatoč svim poteškoćama i problemima. Biskup je potom ustvrdio kako nije sramota imati problema, napose u zvanju medicinskih sestara, istaknuvši kako oni svjedoče da smo živi. Usred problema najmoćnije rješenje je upornost i ustrajnost biti medicinska sestra, jer se kroz to djelovanje ne događa tek nešto na razini imati, nego na razini biti. Iskustvo nam kaže da nema boljeg puta od toga da nastojiš što bolje biti ono što jesi: „biti čovjek“  putem „biti medicinska sestra“.
Biskup je podsjetio nazočne članice kako one pripadaju katoličkoj udruzi medicinskih sestara te s tog naslova djeluju po Isusovim mjerilima, pozvavši ih da žrtvom ljubavi u svom poslanju žive one dimenzije koje je on ostvario, napose na križu, uvjeravajući nas da mi to možemo uz njegovu pomoć. Dodao je kako svrha učlanjivanja u Udrugu katoličkih medicinskih sestara jest u tome da djeluju na Isusov način i humaniziraju ove hrvatske prostore. Spomenuo je sestrama da su kroz svoju Udrugu ugrađene u Crkvu, organizam kojem je protagonist uskrsli Isus Krist. Istaknuo je važnost njegova trajnog osluškivanja, među ostalim i tako da svakodnevno u ruke uzimamo Sveto pismo, u kojem je zapisana bogoduha riječ i kad je usvajamo u svoj život onda je ona naš pokretač i svjetlo na životnom putu. Podsjetio je da se nalazimo u Godini Božje riječi te da nas ona podsjeća na bogatstvo koje Bog svojom riječju otvara za svakog od nas.  Biskup je još protumačio kako Udruga katoličkih medicinskih sestara nije skupina osoba koja se zatvara u vlastiti krug za vlastite potrebe, nego svojim djelovanjem u zdravstvene ustanove unose dinamizam Crkve i one kojima služe povezuju s Isusom Kristom.  Spomenuo je opasnost da se pojedine udruge u Crkvi brzo istroše ako nisu ugrađene u Crkvu, jer ostaju okrenute prema samima sebi, zavlada samodostatnost i one se urušavaju. Na kraju je zahvalio predsjednici Ilić za njezinu nepokolebljivost u vođenju Udruge, kao i svim drugim medicinskim sestrama za sve što čine u svom djelovanju u zdravstvenim ustanovama.

Uslijedio je potom radni dio skupštine gdje su podnesena izvješća o radu ogranaka Udruge u Pakracu, Novoj Gradiški i Virovitici kao i središnjice u Požegi. Predsjednica Udruge prikazala je potom plan rada u predstojećoj godini te potaknula raspravu o prijedlogu novog datuma hodočašća zdravstvenih djelatnika Gospi Voćinskoj, budući da dosadašnji datum po novim zakonskim okvirima više nije neradni dan. Nakon toga Krunoslav Siroglavić, prefekt u požeškom Kolegiju, održao je duhovni nagovor na temu „Baštiniti život vječni ljubeći bližnjega – empatija u suvremenom društvu“. Na temelju evanđeoskog teksta o milosrdnom Samarijancu razložio je pitanje empatije u kontekstu izazova suvremenoga društva, dajući konkretne smjernice što i kako činiti da bismo kao vjernici bili sposobni ljubiti čovjeka pored sebe, osobito onoga u potrebi.

Potom su se sudionici uputili u obližnju crkvu sv. Lovre, gdje je Dragoslav Kozić, duhovnik središnjice u Požegi, predvodio euharistijsko klanjanje. Skupština je završila prigodnim domjenkom.

 


Tagovi: požeška biskupija, sestre

48 SATI NA 034PORTALU

.

Izlazak Supermjeseca nad Požegu, 08.04.2020.g

.

U HRVATSKOJ 61 NOVOZARAŽENA OSOBA: Produljuje se rad trgovina...

.

Policija ima važnu obavijest za građane o uručenju gotovih isprava

.

Župljani štivačke župe sv. Marije Magdalene darovali donaciju Caritasu požeške biskupije

.

Pet Kaptolčanki se uključilo u akciju biskupijskog Caritasa te su sašile oko 300 maski

.

Danas se obilježava Svjetski dan Roma

.

Sretan rođendan premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku požeškog SDP-a Ivanu Vlahoviću

.

Uskrs u Požegi: Na kružnim tokovima postavljene velike šarene pisanice

.

U Brodsko-posavskoj županiji zabilježena nova 3 slučaja zaraze korona virusom

.

52-godišnji vozač prošao kroz upaljeno crveno svjetlo na semaforu te izazvao prometnu nesreću

.

Policija poziva na oprez pri spaljivanju korova

.

Kutjevčanin Dominik Budimir izabran za ambasadora za prava djece i mladih EU

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Rustik kamini

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Stabla u Požegi su srušena zbog rekonstrukcije D38 i pripreme za izgradnju kružnih tokova

.

Donosimo vam prizore sinoćnjeg ʺRužičastog supermjesecaʺ

.

Radovi na izgradnji nogostupa u Osječkoj ulici u Požegi su u tijeku

.

WhatsApp uvodi mjere protiv širenja dezinformacija o koronavirusu

.

Danas sunčano i razmjerno toplo

.

Prometna nesreća kod starog autobusnog kolodvora u Požegi

.

Unatoč koronavirusu gradilišta u Lipiku su aktivna i projekti se nastavljaju

.

Predsjednik vijeća HBK za ekumenizam i dijalog čestitao Židovima Pesah

.

Pogledajte kojim danima će se odvoziti otpad tijekom praznika i blagdana

.

Falša pizza: Najbrži i najlakši recept od samo tri sastojka

.

U HRVATSKOJ 60 NOVOZARAŽENIH: Preminuo 46-godišnji muškarac

.

BROJ ZARAŽENIH U BPŽ RASTE: Ukupno zaraženo 15 osoba

.

Zbog izrazito niskih temperatura župan proglasio elementarnu nepogodu

.

U PSŽ NEMA NOVOZARAŽENIH: Otvaraju se tržnice uz propisane mjere socijalne distance

.

Danas nas čeka spektakl na nebu

.

Danas se obilježava Svjetski dan zdravlja!

.

Mraz je oštetio voćnjake, vrtove i plastenike

.

Uputa Ravnateljstvu policije za e-propusnice Ministarstva poljoprivrede

.

Kreirajte karijeru na STEM studijima u Požegi uz stipendije i smještaj u novom studentskom domu!

.

Pala proizvodnja jabuka, šljiva, krušaka...

.

Požega u doba epidemije 1739. godine, 2. dio

.

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE: Ponovno pale cijene goriva

.

U Nurkovcu ukradeni suhomesnati proizvodi, u Kaptolu žena(38) vrijeđala policijske službenike

.

Danas sunčano uz temperaturu od 18 do 23 °C

.

ʺOzonko&Ozončicaʺ pozvali prijatelje da ostanu doma i zabave se uz dnevne izazove

FOTONALAZ

HUMOR U DOBA KORONAVIRUSA: Pogledajte kako se neki ʺsnalazeʺ u izolaciji