Godina nova, običaji stari: Iz Grada Požege poništili još jedan natječaj za zapošljavanje

FOTO: HRT Screenshot

10.1.2024. | 20:01 | S.I.
Pregleda: 6559

Krajem studenog 2023. godine na službenim stranicama Grada Požege objavljen je javni natječaj za prijam vježbenika na radno mjesto Višeg stručnog suradnika (2) za komuniciranje s javnosti u Upravni odjel za samoupravu Grada Požege. Natječaj je završio sada već uobičajenom praksom administracije predvođene gradonačelnikom Željkom Glavićem, a to je Odlukom o poništenju javnog natječaja.

Za prijam vježbenika, kandidati su morali ispunjavati opće uvjete za prijam u službu (punoljetnost, hrvatsko državljanstvo i zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se osoba prima), propisane u članku 12. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine, broj:86/08, 61/11., 4/18. i 112/19.) Pored općih uvjeta za prijam u službu kandidati moraju ispunjavati i sljedeće posebne uvjete: sveučilišni diplomski studij ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij ili stručni diplomski studij politologije, komunikologije, informatologije ili medija i odnosa s javnošću / bez radnog iskustva u struci ili s radnim iskustvom u struci kraćim od vremena / propisanog za vježbenički staž, kraćim od dvanaest (12) mjeseci / znanje engleskog jezika u govoru i pismu / poznavanje rada na računalu.

Uvidom u listu kandidata i poziv, vidljivo je da je na provjeru znanja i sposobnosti (pismeno testiranje) kandidata prijavljenih na javni natječaj za prijam vježbenika u Upravni odjel za samoupravu, objavljen u Narodnim novinama, broj 142/23. od 29. studenog 2023. godine, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područni ured Požega, te na oglasnoj ploči i na službenoj internetskoj stranici Grada Požege, Povjerenstvo za provedbu spomenutog javnog natječaja, a koje čine Klara Miličević, dipl. iur., v.r., Maja Petrović, mag. prim. educ., v.r. te Aleksandra Horvat, v.r., pozvali su dvije osobe koje ispunjavaju formalne uvjete propisane javnim natječajem.


Jedna od novina koju su iz Grada počeli prakticirati je vezana uz objavu poadataka sudionika javnih natječaja za zapošljavanje u kojoj se ne nalaze imena već lozinke kandidata, pa je izgledno da više nećemo moći unaprijed, za sada sa 100% učinkom, predviđati tko će biti zaposlen na nekom od natječaja koji se provode u javnim institucijama. Zbog čega su se iz Grada odlučili na konspirativnost, možemo samo nagađati. Poziv na usmeni dio provjere znanja i sposobnosti (intervju), od početne dvije osobe, dobio je kandidat ili kandidatkinja pod lozinkom VP47884, što znači da kandidat ili kandidatkinja LM18279 nije pristupio pismenom testiranju ili nije zadovoljio određeni broj bodova za pristup daljnjem testiranju tj. intervjuu. Po obavljanju intervjua, a koji je u pravilu lakši nego li pismeno testiranje, za kandidata LM18279 uslijedio je hladan tuš.
U petak, 5. siječnja 2024. godine na službenim stranicama Grada Požege objavljena je Odluka o poništenju javnog natječaja za prijam vježbenika u Upravni odjel za samoupravu Grada Požege bez dodatnih pojašnjenja, pa je tako nakon mnogobrojnih poništavanja natječaja u Gradu Požega i dalje nastavljena čudna praksa predvođena administracijom gradonačelnika Željka Glavića, a koji učestalo poništavaju razne natječaje. Kada se u obzir uzmu sva dosadašnja poništavanja natječaja Glavićeve administracije, od kojih su neki poništavani po nekoliko puta, poput natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja Gradskog muzeja Požega ili prodaje gradske nekretnine u Zagrebu, dojma smo da netko ne zna ili ne odrađuje posao za koji je plaćen ili još gore, zloupotrebljava i politizira natječaje, bez obzira na vrstu natječaja ili „objektivne“ razloge za poništavanje istog. Također primjećujemo da toliko česta praksa poništavanja natječaja nije bila slučaj kod Glavićevih prethodnika Darka Puljašiča, Vedrana Neferovića, ali i Zdravka Ronka.

S obzirom na još jedan poništeni natječaj, ovaj put za prijem vježbenika, možemo zaključiti kako je Glavićevoj administraciji godina nova, a običaji i dalje stari.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI