Gaj proslavio dan svog zaštitnika uz licitaciju životinja i tradicionalnu sv. misu

FOTO: Lipički Compas

17.1.2024. | 16:49 | Matija Kulhavi
IZVOR: Lipički Compas
Pregleda: 2185

Licitacijadomaćih životinja, čija tradicija traje duže od dva stoljeća, održana je ove srijede, 17. siječnja, na dan posvećen svetom Antunu Pustinjaku, nebeskom suzaštitniku župe u Gaju. Svečanost je bila popraćena blagoslovom i svetom misom.

Prije samog događaja, u župnoj crkvi sv. Katarine u Gaju, okupilo se mnoštvo vjernika, mještana Gaja i susjednih naselja, kako bi prisustvovali misnom slavlju koje je predvodio župnik,vlč. Augustin Tašić.

Ponuda životinja za aukciju bila je uobičajena po brojnosti, kao i prethodnih godina. Mještani Gaja i okolnih naselja donijeli su nalicitaciju nekoliko kokoši, pijetlova, gusku, zeca i dva janjca. Samulicitaciju je vodio dugogodišnji licitar Stjepan KarlovićŠtefo.


Nakon svećeničkog blagoslova životinja, aukcijom je prodano sve što je bilo ponuđeno. Ukupno je prikupljeno 440 eura, što je tradicionalna praksa prikupljanja sredstava za potrebe crkve u Gaju.


Nakon misnog slavlja i tijekom same licitacije, okupljeni su imali priliku okrijepiti se uz čaj i kuhano vino, a bilo je i kotlovine te kolača. Cijeli događaj organizirali su Grad Lipik, Mjesni odbor Gaj i župa Gaj.

Naravno, ni ove godine ovaj zanimljiv događaj nije prošao nezapaženo od strane ekipe HRT-a, čiji će prilog biti emitiran tijekom večernjeg programa.

FOTOGALERIJASamo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI