FOTO: Završio STEM FEST-u Slavonija - Požega

24.4.2023. | 13:50 | Sponzorirani članak
Pregleda: 2323

STEM FEST Slavonija – Požega, nakon uvodnog pozdrava predsjednice Dječjeg kreativnog centra DOKKICA i voditeljice projekta Kreativna STEM revolucija u Slavoniji Ines Novak, otvorila je Požeško-slavonska županica Antonija Jozić u četvrtak, 20. travnja na Trgu Svete Terezije u Požegi. Otvorenju su prisustvovali i njezin zamjenik Ferdinand Troha, kao i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Požeško-slavonske županije Sunčica Bajić te Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege.

Osim predstavnika partnerske Kreaktive u manifestaciji su se kao voditelji aktivnosti u okviru manifestacijskog programa STEM FAMILY pridružile i predstavnice osnovnih škola s područja Požeško-slavonske županije te predstavnici požeškog Tinker Lab-a.

Radionicu “Znam tko je kriv!” vodile su ljubiteljice STEM-a, učiteljica Marjana Radonić i knjižnjičarka Renata Matičević koje, kako kažu, zajedno surađuju tijekom nastave, ali i u osmišljavanju i provedbi drugih projekata vezanih uz školu te uz organizacije civilnog društva. Radionicu Proljetne STEM aktivnosti, na kojoj su posjetitelji tehnikama origamija imali priliku izrađivati različite proljetne modele, vodile su Ivona Han, nastavnica matematike i informatike, i Tanja Bešlić, nastavnica matematike i fizike, učiteljice u Osnovnoj školi fra Kaje Adžića u Pleternici. U školstvu su, kažu, dugi niz godina gdje potiču učenike na što više korištenja i uključivanja u STEM predmete. Radionicu “Kockasti izazovi”, na kojoj su posjetitelji imati priliku slaganjem, sastavljanjem, oblikovanjem i crtanjem doživjeti kocku u različitim situacijama, vodila je Monika Idlbek, koja više od dvadeset godina svojim radom oblikuje budućnost kao učiteljica matematike u osnovnoj školi te svojim radom nastoji popularizirati matematiku i STEM područja, kako kroz svakodnevni rad s učenicima tako i kroz pripreme i sudjelovanja na mnogim natjecanjima.


U STEM radionicama uz naša jedinstvena STEM učila, koja je osmislio projektni tim u sastavu predstavnika nositelja i projektnih partnera, a čiji produkt dizajn potpisuje Adriana Pavelić iz Zagreba, sudjelovalo je oko 250 učenika s područja cijele županije. Škole sudionice manifestacije: OŠ "Dobriša Cesarić", OŠ Antuna Kanižlića, OŠ Julija Kempfa, Katolička osnovna škola u Požegi, OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, OŠ Zdenka Turkovića, OŠ Stjepana Radića Čaglin, OŠ "Mladost" Jakšić, OŠ Vilima Korajca, OŠ Ivan Goran Kovačić, Velika, OŠ "Vladimir Nazor" Trenkovo, OŠ Braće Radića Pakrac, OŠ Lipik, OŠ Dragutina Lermana, Katolička gimnazija s pravom javnosti, Tehnička škola Požega, Gimnazija Požega.

Na tribini za mlade Kako znanost mijenja svijet, uz gošću, uglednu astrofizičarku Vernesu Smolčić sa zagrebačkog Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta, autoricu projekta Astroučionica, i našu Sanelu Ravlić, predsjednicu partnerske Udruge Kreaktiva, kao moderatoricu tribine, sudjelovalo je oko 50-ak mladih sudionika koji su s velikim zanimanjem ne samo pratili događaj, nego i sudjelovali postavljajući znanstvenici pitanja i dijeleći svoja razmišljanja o podtemama tribine.

“Jedan od temeljnih ciljeva manifestacije odnosno popularizacije STEM-a je poticanje znatiželje, a kad vidimo da djeca i mladi postavljaju pitanja, vjerujemo i osjećamo kako smo barem malo doprinijeli poticajnom okruženju za razvoj istraživačkih potencijala. Veseli nas kad god među djecom i mladima imamo one koji pitaju “Zašto?” i “Kako?” jer to je znak da postoji zanimanje za svijet oko nas, a znatiželja ili radoznalost su temelji za kritičko promišljanje i kreativno djelovanje koje silno treba društvu i čovječanstvu” – zaključuje Ines Novak uz veliku zahvalu Požeško-slavonskojžupaniji i Gradu Požegi na izvrsnom domaćinstvu, uz posebnu zahvalu gospođi Nikolini Rezo Lucić predstavnici Požeško-slavonske županije na hvalevrijednoj podršci organizatorima u realizaciji manifestacije.

Ostvarena lijepa suradnja tijekom ove manifestacije pokrenula je ideje i za neke nove i to, naravno, u području projekata za djecu i mlade.

STEM FEST Slavonija – Požega organiziran je u okviru projekta Kreativna STEM revolucija u Slavoniji koji provodi Dječji kreativni centar DOKKICA iz Osijeka u partnerstvu s Udrugom za razvoj zajednice Kreaktiva, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinskim i arhitektonskim fakultetom Osijek, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Tehničkom školom Nikole Tesle Vukovar.

Kreativna STEM revolucija u Slavoniji projekt je jačanja kapaciteta Dječjeg kreativnog centra DOKKICA i Udruge za razvoj zajednice Kreaktiva za razvijanje održivih programa aktivnog uključivanja djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a na području istočne Hrvatske, u svih pet slavonskih županija, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI