FOTO: Festival janjetine i Ivanjski krijes u Dobrovcu, 22.6.2024.

23.6.2024. | 09:53 | Lipički kompas
IZVOR: compas.com.hr
Pregleda: 2586

U subotu, 22. lipnja, Dobrovac je ponovno postao središte zabave i gastronomije zahvaljujući tradicionalnoj manifestaciji Ivanjski krijesovi, koju je organizirala Udruga za očuvanje narodnih običaja LIDO. Sportske terene u Dobrovcu ispunili su Dobrovčani i njihovi gosti iz okolnih naselja i gradova, koji su uživali u bogatom zabavnom programu.

Ivanjski krijesovi, običaj paljenja vatre u čast svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, još jednom su okupili mještane i posjetitelje u proslavi ovog značajnog datuma. Manifestacija je ove godine dodatno obogaćena održavanjem trećeg po redu Festivala janjetine, prestižnog natjecanja koje je privuklo osam vrhunskih ekipa. Natjecatelji su se nadmetali u pripremi najboljih jela od janjetine, što je privuklo brojne znatiželjnike i ljubitelje fine hrane.

Ovaj događaj još jednom je potvrdio status Dobrovca kao nezaobilazne destinacije za sve one koji žele uživati u tradicionalnim običajima, ukusnoj hrani i dobrom društvu.


Već u ranim poslijepodnevnim satima, Dobrovac je oživio uz raznovrsnu ugostiteljsku ponudu i veselu vrtnu zabavu. Glazbeni program započeo je nastupom Tamburaškog sastava Maznik i plaćenici, a kasnije su atmosferu dodatno zagrijali Davor Pečanić i Grey Band.


Istovremeno, osam ekipa - Šogori, Kumovi, DVD Dobrovac, Alkoholisteri, Fast & Furious, Društvo Mađara Pakrac, Badljevina u srcu i Boćarski klub Lipik - natjecalo se u pečenju janjetine. Ocjenjivačka komisija, koju su činili Aleksandar Miki Šubert (vlasnik restorana "Nada" u Lipiku), Ivan Kubica (tajnik DVD-a Stara Jošava) i Matija Kulhavi (urednik Lipičkog Compasa), imala je težak zadatak ocijeniti natjecatelje prema tri kriterija: izgled, urednost serviranja te sočnost i okus.

Boćarski klub Lipik trijumfirao na Festivalu janjetine
Tako je prvu nagradu za najbolje pečenu janjetinu, zajedno s poklon bonom od 150 eura u trgovini Metalko, osvojila ekipa Boćarskog kluba Lipik, predstavljajući lipičku Zajednicu Talijana. Drugo mjesto i bon od 100 eura pripali su ekipi Kumovi, dok je treće mjesto i poklon bon od 50 eura zaslužila ekipa Fast & Furious. Posebna nagrada za najinovativniju tehniku pečenja dodijeljena je ekipi Šogori, koja je oduševila kreativnim pristupom. Sve ostale ekipe, uključujući Šogore, osvojile su visoko četvrto mjesto.

Spektakularni završetak Ivanjskih krijesova
Vrhunac večeri bilo je paljenje tri metra visokog krijesa, kojeg su zapalili članovi pobjedničke ekipe Boćarskog kluba Lipik. Prije samog čina, okupljenima se obratio gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, izražavajući pohvale i čestitke organizatorima iz Udruge za očuvanje narodnih običaja LIDO Dobrovac za izvanredno organiziranu manifestaciju.

Predsjednik Udruge, Marijan Poletto, zahvalio je svim izvođačima, sponzorima i prijateljima udruge na njihovoj kontinuiranoj podršci.

Posjetitelji su i ove godine imali priliku uživati u popularnom Kurtoš kolaču (Kürtőskalács) i langošicama, koje su pripremali članovi pakračkog Društva Mađara, a podršku prijateljima iz Dobrovca izrazili su i članovi prijateljskog DVD-a iz Stare Jošave.

Manifestacija je uključivala i uzbudljivu tombolu, na kojoj je glavna nagrada bila miješalica za beton, koju je osvojila sretna Dobrovčanka Maja Adamović.

Ova večer puna zabave, ukusne hrane i druženja, još jednom je pokazala zašto su Ivanjski krijesovi jedno od najomiljenijih događanja u našem kraju.U subotu, 22. lipnja, Dobrovac je ponovno postao središte zabave i gastronomije zahvaljujući tradicionalnoj manifestaciji Ivanjski krijesovi, koju je organizirala Udruga za očuvanje narodnih običaja LIDO. Sportske terene u Dobrovcu ispunili su Dobrovčani i njihovi gosti iz okolnih naselja i gradova, koji su uživali u bogatom zabavnom programu.

Ivanjski krijesovi, običaj paljenja vatre u čast svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, još jednom su okupili mještane i posjetitelje u proslavi ovog značajnog datuma. Manifestacija je ove godine dodatno obogaćena održavanjem trećeg po redu Festivala janjetine, prestižnog natjecanja koje je privuklo osam vrhunskih ekipa. Natjecatelji su se nadmetali u pripremi najboljih jela od janjetine, što je privuklo brojne znatiželjnike i ljubitelje fine hrane.

Ovaj događaj još jednom je potvrdio status Dobrovca kao nezaobilazne destinacije za sve one koji žele uživati u tradicionalnim običajima, ukusnoj hrani i dobrom društvu.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI