Formacijski susret svećenika Slavonsko-podravske regije Požeške biskupije

Susret
(FOTO: Požeška biskupija)

21.11.2023. | 09:19 | Požeška biskupija
Pregleda: 871

Jesenski susret trajne formacije svećenika Slavonsko-podravskog arhiđakonata Požeške biskupije, koji obuhvaća, Virovitički, Slatinski i Našički dekanat održan je 20. studenog 2023. u dvorani Župe sv. Josipa u Slatini. Nakon molitve Trećeg časa arhiđakon Vladimir Škrinjarić izrazio je dobrodošlicu požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i okupljenim svećenicima.Biskup Antun je u svojoj uvodnoj riječi pozdravio svećenike, podsjetivši ih da je njihovo zajedništvo utemeljeno u sakramentu Svetoga reda i poslanju koje su primili. Osvrnuvši se na nedavni završetak Opće biskupske sinode u Rimu s temom sinodalnosti Crkve i spomen vukovarskih i drugih žrtava Domovinskog rata prije dva dana, ustvrdio je da postoji određena povezanost između ta dva događaja. Naglasio je kako Vukovar očituje posebnu snagu svojom „kolonom sjećanja“ 18. studenog svake godine, koja je „zajednički hod“, svojevrsni „syn-hodós“ u čijem je središtu žrtva ubijenih hrvatskih branitelja i nedužnih civila. Međutim, to prestaje biti syn-hodós kad u koloni sjećanja nastupe oni koji imaju neke druge namjere od iskazivanja poštovanje i zahvalnosti nedužnim žrtvama, stvarajući razdor i podjele, upozorio je biskup. Istaknuo je kako mu je navedeni vukovarski syn-hodós na kojem je sudjelovao obnovio duboko značenje vjerničkog syn-hodósa u Crkvi, u čijem je središtu Isusova žrtva ljubavi na križu, koju on obnavlja u svakom euharistijskom slavlju, i trajna je snaga našega crkvenog suputništva. Kad se pri tom nametne nečija osobna taština, sebičnost a možda i zlonamjernost, spomenuti syn-hodós je razbijen te prestaje biti počast žrtvi Isusa Krista i pretvara se u njezino anti-svjedočanstvo. Biskup Antun je pozvao svećenike da se trajno ispituju koliko su Isusovi suputnici, dionici i protagonisti syn-hodósa Crkve, koji uključuje sve krštenike i da neumorno pružaju primjer zajedništva u hrvatskom društvu koje pati od nedostatka jedinstva i sloge na različitim razinama. Osim toga, potaknuo ih je da budu molitelji za „zajednički hod“ utemeljen u Isusu Kristu, u vazmenom otajstvu njegovu muke, smrti i uskrsnuća. Zahvalio im je za sve što svatko od njih nastoji činiti u svom poslanju, podupirući jedni druge u ispunjavanju onoga što im je povjereno.

Nakon što je biskup dao kratki uvod u dnevni red susreta, Robert Medved, župni upravitelj Župe bl. Alojzija Stepinca u Virovitici predstavio je Apostolsku pobudnicu Laudate Deum, a našički župni vikar fra Vinko Brković Katekumenski itinerari za bračni život.U veoma plodnoj raspravi svećenici su se osvrnuli na određene poteškoće u nekim pastoralnim pitanjima s kojima se svakodnevno susreću. Biskup ih je ohrabrio da u društvenim okolnostima koje se brzo mijenjaju nastoje oko pronalaženjanovih modela evangelizacije, na koje nas potiče papa Franjo, napose u pastoralu braka i obitelji te ekološkoj krizi, s kojima smo se upoznali u predstavljenim dokumentima. Kazao je da pri tom budu svjesni kako ne mogu sami ostvarivati sve pastoralne zadaće koje ima župna zajednica, nego u suradnji s vjernicima laicima. S obzirom na katekumenske itinerare u pripravi mladenaca za brak istaknuo je važnost obiteljskih zajednica u svakoj župi, gdje bi mladenci imali prigodu susresti se s onima koji s vjerničkih polazišta nastoje živjeti svoj brak kao sakramentalnu stvarnost, te su spremni pomoći mladencima da i oni otkriju ljepotu braka i obitelji življenih iz vjere. U tom smislu istaknuta je velika važnost obnove mladenaca u vjeri i potreba da njihov hod prema ženidbi započne daljnjom pripravom, nastavi bližom pripravom, završi neposrednom pripravom a poslije vjenčanja uključi praćenje mladih bračnih parova u prvim godinama braka. O tom su doneseni određeni zaključci na posljednjoj sjednici Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije. Podsjetio je da će i ove godine biti organizirani arhiđakonatski susreti i radionice za članove karitativnih skupina župnih pastoralnih vijeća. Program je završio zajedničkom molitvom u župnoj crkvi sv. Josipa i bratskim stolom u župnom domu.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI