Evo za koliko rade Nepalci u Hrvatskoj. Plaće su im manje od prosjeka

radnici, radovi, zatvorena cesta, radovi na cesti
(FOTO: Getty images )

1.5.2023. | 11:42 | Jutarnji list
IZVOR: Jutarnji list
Pregleda: 2847

Agencije nepalskim radnicima u oglasima nude plaću od oko 500 eura, što je 30 posto manje od stvarnih plaća u Hrvatskoj, piše u subotu Jutarnji list.

Ovo je zlatna prilika ako tražite posao u inozemstvu. Ne oklijevajte i prijavite se kako biste ju maksimalno iskoristili." Ovim riječima hrvatske agencije za dovođenje stranih radnika predstavljaju svoju ponudu radnicima iz Nepala samo nekoliko odlomaka prije nego što su navele i konkretne iznose plaća koji su očito manji od prosječnih plaća za koje rade strani radnici u Hrvatskoj.

Nakon što je Jutarnji doznao da dio nepalskih radnika, kojih je u Hrvatskoj trenutno 12.000, kod nekih domaćih poslodavaca radi za minimalac, ponekad i 70 sati tjedno, Hina je pregledala oglase za posao u Hrvatskoj na nekoliko nepalskih web stranica za zapošljavanje, među ostalima sajhajobs.com i alljobvacancies.com.


Pronašli su da tri hrvatske agencije za posredovanje, koje Nepalce spajaju s domaćih poslodavcima, nude 20 različitih poslova, uglavnom su to traženi, ali niskoplaćeni poslovi poput konobara, kuhara, građevinskog radnika i poljoprivrednika za što oglašavaju plaće od 500 do 800 eura.

Ipak, uspoređujući te plaće s podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - o iznosima prosječne isplaćene plaće za 18 najtraženijih zanimanja za stranu radnu snagu - ispada da se Nepalcima u Hrvatskoj za neke poslove nudi u prosjeku 100 eura manja plaća od očekivane, piše novinarka Jutarnjeg lista Karla Zupičić.

(IZVOR: www.jutarnjilist.hr)


Komentari (1)
remwheek
2.5.2023.
Otvorena potraga za seksualnim partnerima u vašem gradu i po interesima, za sada sve anonimno i besplatno. Stvarno super stvar, koristite ------ shrinke.mekisa
* Komentari su mišljenja korisnika i ne odražavaju stav nakladnika ili uredništva 034portala. 034portal ne može biti odgovoran za stavove iznesene u komentarima korisnika. Svaki korisnik odgovara za svoj komentar ponaosob. Zabranjeno je vrijeđanje, klevetanje, širenje mržnje i svako drugo kršenje Zakona RH. Ako smatrate da su u komentarima povrijeđena Vaša prava, javite nam na adresu [email protected].

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI