Evo kolike su kazne ako napustite mjesto prometne nesreće

Bijeg s mjesta prometne nesreće
(FOTO: raulglomas.com)

20.11.2023. | 13:38 | PU PSŽ
Pregleda: 1898

Sudjelovati u prometu na cestama i biti vozač, podrazumijeva odgovornost uz prihvaćanje svih pravila zakonitog, ali i kulturnog ponašanja na cesti. Nažalost, kao što je to vidljivo iz svakodnevnih događaja na cestama i uz odgovorno ponašanje većine sudionika u prometu, postoji stalan visoki rizik od neželjenih posljedica nastalih kršenjem propisa i prometnih nesreća.

S obzirom na to, potrebno je skrenuti pozornost na propisane dužnosti sudionika prometnih nesreća jer podaci o prometnim nesrećama s materijalnom štetom (oštećenja vozila na parkiralištu, prigodom mimoilaženja vozila, oštećenje prometne signalizacije i imovine drugih osoba i sl.) pokazuju da je značajan broj sudionika, koji su skrivili takve prometne nesreće, postupilo suprotno odredbama zakona i napustilo mjesto događaja.

Iz analize statističkih podataka o prometnim nesrećama koje su se dogodile na području Policijske uprave požeško-slavonske vidljivo je da su, u deset mjeseci ove godine, zabilježene ukupno 453 prometne nesreće od kojih je, kod onih s materijalnom štetom, čak115 vozača, suprotno prometnim propisima napustilo mjesto događaja(na području Policijske postaje Pakrac 15 slučajeva, na području Policijske postaje Pleternica 18 i na području Policijske postaje Požega 82).


Samo u zadnjih deset dana, na području Policijske postaje Požega, dogodilo se desetak bjegova vozača s mjesta prometne nesreće.


U vezi s tim skrećemo pozornost vozačima i drugim sudionicima prometnih nesreća na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama:
Vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su ukoliko je to moguće:
- Odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa.
- Popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.
- Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.
- Kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Novčanom kaznomod 60,00 eurakaznit će se vozači ako odmah s kolnika,ukoliko je to moguće,ne uklone vozila i omoguće nesmetano odvijanje prometa

Novčanom kaznom u iznosuod 390,00 do 920,00 eurakaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći iliosobivlasnikuoštećenog vozila ili druge stvarine ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto događajate će mu se izrećizaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije u trajanju od šest mjesecii po pravomoćnom rješenju izreći će mu setri negativna prekršajna boda.

Ukoliko je policija izašla na mjesto događaja, u određenim slučajevima prometnih nesreća s materijalnom štetom,policijski službenikneće obaviti očevid prometne nesrećeveć će uputiti sudionikeda razmijene osobne podatke i podatke o vozilimate dapopune i potpišu Europsko izvješće o nesreći.Policijski službenik tada na temelju utvrđenognaplaćuje samo novčanu kaznu za osnovni prekršaj, bez kazne za izazivanje prometne nesreće.

Slijedom navedenog, uz propisane visoke novčane kazne i činjenicu da je u mnogim slučajevima (u više od 50 navedenih) počinitelj pronađen, može se lako zaključiti da se bijeg s mjesta događaja prometne nesreće, ipak, ne isplati.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI