Europski vinski vitezovi došli u službeni posjet Požeštini

FOTO: J.K.

21.3.2022. | 11:25 | Josip Kelemen
Pregleda: 1703

Ovaj vikend na ulicama grada Požege, Kutjeva, Vetova i drugih mjesta u Požeštini građani su sretali simpatične osobe obučene u odore s neobičnim znakovljem.

Riječ je o 13 vinskih vitezova Legata Hrvatsko primorje i Istra iz Europskog vinskog viteškog reda ( Ordo Equestris Vini Europae ) koji su došli u službeni posjet Požeštini i Legatu Slavonija, Baranja i Srijem na čijem je čelu poznati požeški vinar Ante Miličević.
Kako nam je rekao Anton Fućak, prokonzul Europskog vinskog viteškog reda zadužen za Legat Hrvatsko primorje i Istra, vitezovi su došli vidjeti stanje u vinarstvu i vinogradarstvu Požeštine nakon prošlogodišnjeg katastrofalnog nevremena, razmijeniti iskustva, upoznati vinsku kulturu Požeštine, promovirati enološku i duhovnu vitešku kulturu i usput kušati vrhunska vina te gastronomske specijalitete Slavonije. Tijekom svog trodnevnog boravka posjetit će Vinariju Krauthaker, Vinariju Enjingi, Vinariju Škoro, Kutjevo d.d. i Vinariju Miličević.


Inače, Europski vinski viteški red osnovan je još daleke 1468. a obnovljen i prilagođen novim suvremenim uvjetima 1984. u Austriji. Sjedište europskih vinskih Vitezova je u Željeznom u Gradišću, a jedan od najpoznatijih europskih vitezova i obnovitelj reda je svjetski poznati gradišćanski Hrvat, vinogradar i vinar, Mato Kliković.Konzulat europskih vinskih vitezova za Hrvatsku osnovan je 2002. u Zagrebu, a ove godine obilježava i 20 godina vinskog viteštva u Hrvatskoj.Slogan im je “In honorem Dei et in honorem vini” što u prijevodu glasi “U slavu Boga i u slavu vina”! Osim u Hrvatskoj taj viteški red djeluje u joś 26 zemalja u Europi.

Viteški red je značajan europski čuvar vinske kulture, te djeluje na kulturno-društvenom području, neopterećen političkim, gospodarskim ili položajnim interesima.Zadaća reda je njegovanje, unaprjeđenje i širenje vinske kulture i uz nju vezane djelatnosti, zatim prenošenje znanstvenih saznanja o vinu, veličanje i promidžba plemenitih vina i podupiranje njihovih najboljih svojstava, priznavanje kulturno-etičkih vrijednosti, kao i podupiranje socijalne i karitativne djelatnosti. Viteštvo je pripadnost ideji istinske plemenitosti duha. Konačno, Vitezovi vina zauzimaju se za sve lijepo, dobro i istinito, za idealnevrijednosti, plemenitu duhovnost, izvrsnost u enologiji i viteštvo kao takvo. 

Sve se to može čuti, vidjeti i doživjeti dok ulicama Požeštine hode vitezovi od vina koji se u crkvenim krugovima zovu i Vitezovi mira.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI