DVD GAJ Mladež je budućnost vatrogastva u Gaju

DVD Gaj
(FOTO: lipički kompas)

18.2.2024. | 17:25 | M.K.
IZVOR: compas.com.hr
Pregleda: 1162

Skupštinu je vodio predsjednik DVD-a Gaj, Ivica Stepić, a nakon izbora radnih tijela skupštine, izvješće o radu za proteklu godinu podnio je tajnik Društva, Marijan Strganac, istaknuvši kako Društvo ukupno ima 70 članova, od čega 34 aktivna člana, 20 operativnih vatrogasaca, 14 izvršnih, 11 veterana, 10 podupirućih članova i 16 članova vatrogasne mladeži. Što se tiče stručne osposobljenosti, imaju 15 vatrogasnih časnika prve klase, 4 vatrogasna dočasnika, 13 vatrogasaca prve klase, 5 ispitanih vatrogasaca i 8 članova bez ispita.

U pogledu vatrogasne opreme, DVD Gaj posjeduje traktorsku cisternu, srednje tehničko vozilo kamion s prijenosnom pumpom i usisnim vodom, navalno vozilo kamion, Rosenbauer visokotlačnu pumpu, motornu pilu, električnu dubinsku pumpu, osam vatrogasnih aparata, petnaest kompleta zaštitnih radnih odijela te ostalu sitnu opremu, naglasio je tajnik.

Vatrogasci iz Gaja od operativnih aktivnosti provode pasivna dežurstva za vrijeme požarne sezone i obilaze polja u ljetnom periodu radi sprečavanja širenja požara na otvorenom. Prva veća aktivnost u protekloj godini bila je vatrogasna vježba koja je održana početkom svibnja u Filipovcu, a sudjelovali su i na vatrogasnim natjecanjima u kojima su pokazali zavidno znanje. Sličan plan rada predviđen je i za sljedeću godinu.


Što se tiče požarnih intervencija tijekom prošle godine, nije zabilježen ni jedan slučaj. Vršena su ispumpavanja bunara i odštopljavanja kanalizacijskih priključaka na poziv građana. Korištenjem traktorske cisterne vršen je dovoz vode u domaćinstva tijekom ljetnog perioda.


DVD Gaj u sanaciji šteta nakon olujnog nevremena

Kao što je poznato, 19. srpnja naš kraj je pogodilo olujno nevrijeme koje nije zaobišlo ni područje Gaja. Bilo je to nevrijeme nezapamćenih razmjera koje je prouzrokovalo velike štete na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima i prometnicama. Na poziv Centra 112, vatrogasci DVD-a Gaj su izašli na teren. Uklanjali su srušena stabla na prometnici između Gaja iKukunjevca kako bi osigurali prolaz vozilu hitne pomoći koje je vozilo unesrećenu osobu stradalu u nevremenu, ali i kako bi osigurali nesmetan prolaz ostalih vozila. Toga dana su bile aktivne dvije vatrogasne ekipe koje su uklanjale stabla i s ostalih prometnica.Samo na području Gaja zabilježeno je 26 hitnih intervencija na domaćinstvima. Na poziv zapovjednika Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik, Tomislava Stokića, jedan tim vatrogasaca iz Gaja je otišao u Lipik, odnosno u Kukunjevac, na sanaciju šteta od elementarne nepogode. Sljedećih desetak dana su pomagali starijim i nemoćnim sugrađanima na području Gaja u saniranju nastale štete. Tom prilikom je izvršena sanacija krovišta na 65 stambenih i gospodarskih objekata. Osim ljudstva, korišteni su i radni strojevi, pri čemu su sa svojom mehanizacijom pomogli i OPG Grgić i Poljo-Gaj.

Istaknut angažman mladih članova

Tijekom tih dana u DVD-u Gaj stvorilo se veliko zajedništvo među vatrogascima koji su od 19. srpnja do 30. srpnja pomagali u sanaciji šteta nastalih od olujnog nevremena“,rekao je tajnik Strganac te dodao kako većina tih članova nije dotad imala mnogo iskustva, ali su ovom prigodom stekli određena znanja. Riječ je o mladim vatrogascima koji su se posebno istaknuli.

Ovom je prigodom predsjednik DVD-a Gaj Ivica Stepić također posebno istaknuo i pohvalio mladež DVD-a Gaj koja se zaista iskazala tijekom saniranja štete nakon olujnog nevremena.

Što se tiče investicijskog ulaganja u Vatrogasni dom, od strane Grada Lipika financirana je obnova krovišta te izgradnja odbojkaškog igrališta u neposrednoj blizini. Riječ je o investiciji vrijednoj 44 tisuće eura. DVD Gaj ima i mnogo donatora, pa su tu istaknute tvrtke Poljo-Gaj, Stragatrans, Profine Croatia i Geoinvest te Lovačko društvo „Slavuj“ Gaj.

Iz financijskog izvješća vidljivo je da su tijekom 2023. godine prihodi DVD-a Gaj iznosili 4.079,30 eura od čega su rashodi bili 3.164,04 eura. U ime Nadzornog odbora rečeno je kako je sve vođeno uredno i ažurno u skladu s pravilima, od financijskog poslovanja, održavanja opreme i vozila pa sve do ispunjenja plana rada u gotovo svim segmentima.

Na skupštini je ovom prilikom izabrana i nova blagajnica, Anamarija Nikić, dok će novi dopredsjednik biti Tadija Nikić.Predsjednik Vatrogasnog područja Pakrac-Lipik, Ilija Turković st., pozdravio je prisutne članove koji su društveno aktivni, što daje garanciju da DVD Gaj ima jednu svijetlu perspektivu, napose kad se vidi brojnost i angažman mladih članova. Podršku radu DVD-a Gaj uputio je i dosadašnji donator Zdravko Crnković, istaknuvši potporu i u budućnosti, a predsjednik KUD-a Zeleni Gaj, Ivan Strganac, zahvalio je vatrogascima na svemu učinjenom nakon olujnog nevremena, izrazivši i zahvalnost na svemu što čine za Gaj i njegove mještane.

Druženje je nastavljeno uz prigodno okupljanje, a blagoslov i molitvu netom prije poveo je i vlč. Augustin Tašić, župnik u Gaju.

izvor- Lipički kompas

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI