Doznajemo tko će biti nositelj HDZ-ove liste u V. izbornoj jedinici

FOTO: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

4.3.2024. | 18:33 | Redakcija 034/ Katarina Knežević Metelko
Pregleda: 6888

Danas je održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a nakon koje je pred novinare izašao Andrej Plenković. Prije toga je u Banskim dvorima održan sastanak koalicijske većine, za vrijeme kojeg su se pojavili medijski napisi da je sastanak sazvan iznenada i da se na njemu raspravlja o datumu raspuštanja Sabora, od kojeg počinju teći rokovi za raspisivanje izbora.

Premijer je rekao kako su donesene neke ključne odluke o raspuštanju Sabora i izborima. „Prva odluka je da će se izbori za Sabor održati prije izbora za Europski parlament. Ovo će biti zadnja sjednica prije raspuštanja“, kazao je. Inače, izbori za EU parlament bit će održani od 6. do 9. lipnja, odnosno prvog vikenda u lipnju.

Izvještajni Sabor HDZ-a je najavio za 17. ožujka u dvorani Lisinski. „Glavni tajnik stranke, Krunoslav Katičić, bit će šef izbornoga stožera HDZ-a, Nina Obuljen Koržinek bit će članica stožera zadužena za izradu izbornog programa, Vlatko Vuković nadležan za financije, Marko Milić čelnik političko-medijske komunikacije u kampanji, a glasnogovornik stranke Zoltan Kabok“, kazao je premijer.


Tko će biti nositelji listi?


Premijer je potom nastavio govoriti kako su izabrali i koordinatore, ujedno i nositelje listi po izbornim jedinicama. On će nositi listu u prvoj izbornoj jedinici, a Gordan Jandroković drugu. „Anđelko Stričak treću, Ivan Anušić četvrtu, Marin Piletić petu, Davor Božinović šestu, Tomo Medved sedmu. Osmu će nositi Oleg Butković, Ivan Malenica devetu, a Branko Bačić desetu“, kazao je.

Jedanaestu će nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas. Kazao je kako su s odlukama upoznati svi koalicijski partneri, koji su ih i podržali. Dodao je kako je uvjeren da će na temelju rezultata proces izvanredne suradnje s njima biti nastavljen i u trećem mandatu. “Sabor će biti raspušten najkasnije 22. ožujka”, zaključio je. Dodao je kako postoji rok od minimalno 30 te maksimalno 60 dana od raspuštanja Sabora za održavanje izbora.

Marin Piletić nositelj HDZ-ove liste u V. izbornoj jedinici

Marin Piletić je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Rođen je i odrastao u Novskoj, oženjen je i otac dvoje djece. Završio je Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, profesor hrvatskog jezika, književnosti i povijesti. Od 2009. do 2013. bio je zamjenik gradonačelnika Novske, da bi u idućem mandatu postao zamjenik župana Sisačko-moslovačke županije. Nakon toga 2017. godine postaje gradonačelnik Novske, a 2021. postaje zastupnik u Hrvatskom saboru do imenovanja na mjesto ministra u Vladi Republike Hrvatske.

Zanimljivo da se HDZ odlučio kao nositelja liste staviti osobu iz jedinice lokalne samouprave koja do sada nije bila u istoj izbornoj jedinici s Požeško-slavonskom, Vukovarsko-srijemskom te Brodsko-posavskom županijom, a koja je nakon prekrojavanja izbornih jedinica postala dio V. izborne jedinice. Kakav će rezultat HDZ s Piletićem ostvariti ostaje tek za vidjeti.

Kaže da su u kampanji već osam godina

Kampanja će, kazao je, “krenuti kada kreće”. “U kampanji smo osam godina i sva naša postignuća nastojimo predstaviti građanima. Cijela ova kampanja je vrlo jednosatvna, sastojat će se iz dva narativa, jedan je naša vizija budućnosti Hrvatske u sljedeće četiri godine i osobito na temelju naših postignuća i činjenica koje su mjerljive i realne”, rekao je.

Potom je počeo nabrajati. „Međunarodno europodručje, Schengen, za dvije godine OECD, bezvizni režim sa SAD-om, pouzdan partner u NATO, u EU, principijelna podrška Ukrajini, ogromna podrška BiH i Hrvatima u BiH, borimo se da se 22. sada otvore pregovori. U ekonomskom smislu rast BDP-a, povećanje plaća, za više od 100 posto povećanje minimalnih plaća investicijski kreditni rejting, Pelješki most, LNG, druga cijev tunela Učka, Koridor Vc, Svilaj, autocesta do Siska koja će biti gotova uskoro, ceste, planovi ulaganja u željeznice, vodokomunalnu infrastrukturu, porezna rasterećenja…“, kazao je.

Kazao je kako je lista svega ostvarenog toliko velika da se teško koncentrirati i sve nabrojati čak i onima koji su u ovome sudjelovali. Kao najvažnije postignuće naveo je najveću zaposlenost i najmanju nezaposlenost ikada. Podsjetio je i na potpore u koronakrizi te najavio rast plaća za ožujak s obzirom na nove koeficijente u javnim i državnim službama.

Kakav je koalicijski potencijal HDZ-a?

Novinari su pitali o koalicijskim partnerima na što je on rekao kako će nastaviti koncept točkaste koalicije s partnerima koji su već s njima. “Vjerujemo da ćemo ostavriti najbolji, najuvjerljiviji rezultat na izborima i da će nam za formiranje većine pomoći dosadašnji partneri”, kazao je. Na pitanje koja bi nedjelja HDZ-u najviše odgovarala za izbore kazao je: “Nama je sasvim svejedno, naša legitimacija su naša postignuća.”

Nije htio špekulirati o broju mandata koji bi mogli osvojiti na izborima s obzirom na to da su prošli put osvojili 66. „Zadnji rezultat je bio najbolji u povijesti po ovom izbornom sustavu. Ambicija je da ponovimo rezultat, ali neću špekulirati koliko mandata će to biti. Mi idemo, ne po pobjedu, nego po povjerenje građana na temelju postignuća, uvjereni da su nam programi i politike najkvalitetniji kada se radi o političkoj ponudi na hrvatskom političkom tržištu“, rekao je.

Ima li šanse za koaliciju sa DP-om?

Upitan koji su desni partneri opcija HDZ-u rekao je da su partneri oni koji su sada s njima i koji dijele njihove vrijednosti, dok oni koji ih vrijeđaju i koji su se pokazali politički nezrelima nisu potencijalni partner. Nije htio direktno reći je li to DP.

„Mi smo stranka desnog centra, koja ide po još jedno povjerenje, mislim da smo pokazali gdje stojimo kada je riječ o vrijednostima, politikama, identitetskim pitanjima, zaštiti digniteta Domovinskog rata, pravima branitelja, policajaca, vojnika, strateškim nacionalnim interesima, kada je riječ o politici nacionalnog suverenizma”, kazao je. “Oni koji nisu postojali kada su se rješavale ključne teme nama nisu nikakva konkurencija”, rekao je i dodao da je HDZ na tim temama dominirao zadnjih 35 godina.

‘Mi se s njima ne opterećujemo’

Novinari su ukazali i da se ovako Sabor raspušta najkasnije dan prije najavljenog prosvjeda oporbe te pitali je li to poruka njima. “Gledamo na građane, podizanje standarda, veće plaće i mirovine, Hrvate iznad Hrvatske, Fokus je na hrvatskom narodu i građanima i na onome što mi kao većina možemo jamčiti u budućnosti”, kazao je.

“S političkim protivnicima čiji se narativ svodi na jednu riječ ‘korumpirani izdajnici’, to je sve što su smislili u zadnjih osam godina. Mi se s njima ne opterećujemo”, kazao je. Novinari su mu kazali kako oporba najavljuje pressice i reakcije na objavu o raspuštanju Sabora na što je on rekao da mu je svejedno što će reći. “Proljeće je, vrijeme je, mi smo u proljeće još u boljoj formi nego zimi”, kazao je na kraju odgovarajući na pitanje kako se baš sada odlučio na raspuštanje Sabora.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI