Dolijao i Petrak, navodni šef nedavno uhićenog Filipa Romića

FOTO: Turska policija/ Linkedin

18.11.2023. | 13:39 | V.M./Dušan Miljuš
IZVOR: Jutarnji list
Pregleda: 10686

Poduzetnik iz Zagreba je tražen i zbog sudjelovanja u pokušaju ubojstva Josipa Čubelića sredinom travnja ove godine.

Ministar unutarnjih poslova Turske Ali Yerlikaya objavilo je da je u Istanbulu uhićen hrvatski državljanin Nenad Petrak, vođa međunarodnog narko kartela.

Ministar Yerlikaya je na društvenim mrežama objavio da je Petrak uhićen u istanbulskoj četvrti Uskudar. Istaknuo je da je Petrak vođa međunarodnog narko kartela koji prebacuje drogu iz Južne Amerike u Europu i distribuira je po Europi.


Vrijednost prodane droge u Hrvatskoj iznosi najmanje 1,6 milijuna eura. Istragom je obuhvaćeno 19 hrvatskih državljana, a osim prvookrivljenog Nenada Petraka, poduzetnika iz Zagreba koji je tražen zbog sudjelovanja u pokušaju ubojstva Josipa Čubelića sredinom travnja ove godine, jedan od okrivljenih je i Filip Romić, koji je pobjegao u Dubai, ali je uhićen pri povratku u BiH.


Petrak se tereti da je od 12. prosinca 2019. do 3. veljače 2023. na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, povezao u zajedničko djelovanje ostale članove skupine radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina iz Kolumbije, Sijera Leonea i Španjolske, krijumčarenja te droge brodovima i njene daljnje prodaje na području Europske unije. Također je na području Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije, Crne Gore i Hrvatske okupio ekipu radi kontinuirane nabave i prodaje marihuane i hašiša. Istragom je obuhvaćeno 19 osoba, među njima i jedna žena.

Petraka sumnjiče kako je dogovorio u Južnoj Americi nabavu, prijevoz i primopredaju kokaina kojega je prodavao kupcima iz država članica EU. S Tomislavom Miletićem, Antom Varnicom i Jerkom Radićem osigurao je potreban novac za kupnju kokaina, dok je s osobama iz Srbije dogovorio da će obaviti prijevoz droge za osam posto njene vrijednosti. Uz njega su u grupi koja se bavila švercom droge i boksač Ante Varnica te Jerko Radić.

Petrak je po USKOK-u organizirao kupnju većih količina hašiša i marihuane u Španjolskoj i Crnoj Gori te prodaju u državama EU. Izdavao je naloge Miletiću u Alicanteu, Damjanu Puljeku u Granadi, osobama kodnih imena Rakanica u Madridu, Superman u Barceloni i Sakaria u Bilbaou da organiziraju prihvat i skladištenje droge. S Varnicom, Radićem, Juranićem, Romićem, Mrđenom, Džekom i Putinom dogovoren je transport droge do kupaca. Navodi se da je on dogovarao i cijenu prijevoza te određivao gdje i kada će se obavljati utovar i isporuka naručene droge, kao i rute kretanja teretnih vozila radi izbjegavanja policijski ophodnja i pronalaska droge, sumnja USKOK.

Miletić i društvo su u unajmljenim stanovima i halama na području Barcelone, Almerije, Alicantea, Bilbaoa, Madrida, Valencije i Granade skladištili marihuanu i hašiš, dok su četvorica okrivljenika po uputi Petraka u Španjolskoj kupili trgovačko društvo ‘Transports Kayla Maria 2007‘ i kao imovinu društva upisali teretna i priključna vozila s posebno izrađenim spremnicima za krijumčarenje većih količina droge. U bijegu su još i Vlade Brkić (56) iz Ljubuškog, Ivan Bogić (41) iz Lećevice, ali za Brkića već postoje saznanja gdje se skriva i nije isključeno da bi i on uskoro mogao pasti u ruke policiji.

Izvor: Jutarnji.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI