Dobra vijest za najteže oboljele: Znatno se ubrzavaju dijagnostički pregledi kod ljudi koji bi mogli imati rak


(FOTO: Ilustracija)

3.6.2023. | 10:40 | dnevnik.hr
IZVOR: dnevnik.hr
Pregleda: 1738

Najteže oboljeli, ali i oni kod kojih obiteljski liječnici sumnjaju na mogućnost oboljenja od raka, napokon će moćidobiti uputnicu koja će ubrzati dolazak liječniku specijalisti.

Pilot - projekt većod srpnja ove godine počinje u KBC-u Rijeka. Sve ostale bolnice u sustav se uključuju do kraja listopada ove godine.

Sustav će omogućiti liječnicima obiteljske medicine da kroz svoje lokalne aplikacije osigura pacijentu kod kojega postoji sumnja na oboljenje od rakapotrebnu dijagnostičku obradu unutar tjedan dana.


Priopćenje Ministarstva zdravstva prenosimo u cijelosti.


"Kroz postojeće informacijske sustave u hrvatskom zdravstvenom sustavu omogućeno je naručivanje pacijenata na zdravstvene postupke, aliomogućena je i funkcionalnost prioritetnog naručivanjapacijenta u kojem liječnik obiteljske medicine može pacijenta naručiti na raniji termin, ako smatra da ima veći prioritet od ostalih, dok s druge strane ustanove trebaju osigurati slobodne prioritetne termine u propisanom roku.

Međutim, analizom postojećeg sustava, mapiranjem bolničkih radilišta ali i kontinuiranim dijalogom s udrugama pacijenata, Ministarstvo zdravstva je detektiralo da postojeći mehanizam spomenutog prioritetnog naručivanjane raspoznaje tip onkološko suspektnih pacijenata.

Slijedom toga, Ministarstvo zdravstva pokrenulo je, u otvorenom postupku javne nabave, nabavu izgradnje i implementacije sustava procijenjenevrijednosti više od pola milijuna euras ciljem ubrzavanja procesa od ustanovljene sumnje na onkološku bolest do započinjanja potrebne dijagnostičke obrade, a kojim će se osigurati liječniku obiteljske medicine da svojimpacijentima osigura obradu s maksimalnim prioritetom, a sve zbog cilja pravovremene dijagnostike i boljeg ishoda liječenja i u konačnici, sveukupnog skraćivanja lista čekanja.Tome prethodiPilot - projekt koji počinje početkom srpnja ove godine u KBC-u Rijeka, a sve ostale bolnice uključuju se najkasnije početkom listopada ove godine. U tom kontekstu je važno pojasniti da medicinski protokoli dijagnostike i liječenja za onkološke bolesnike provode se kao i do sada, u skladu sa stručnim smjernicama.

Sustav za brzu obradu onkoloških i onkološko suspektnih pacijenata nakon realizacije projekta će obiteljskom liječniku omogućiti da kroz svoju lokalnu aplikaciju osigura suspektno onkološkom pacijentupočetak potrebne dijagnostičke obrade unutar tjedan dana, te će obiteljskom liječniku biti dostupna informacija u kojoj mjeri se popunjavaju onkološki termini u ustanovama koje su klasificirane kao pružatelji usluge posebnog protokola obrade onkološko suspektnih pacijenata.

U okviru sustava koji će ubrzati proces od ustanovljene sumnje na onkološku bolest do započinjanja potrebne dijagnostičke obrade, pacijenti će imati informaciju o onkološkim uslugama prema prioritetnom protokoluu najbližoj ustanovi prema mjestu stanovanja, te će pacijentima biti osigurana brza obrada onkoloških pacijenata prema županijama ili regijama Hrvatske radi što pristupačnije usluge.

Ovim projektom bolničke ustanove osigurat će brže provođenje procesa za obradu onkoloških pacijenata u odnosu na obrade iponude termina za redovne, prioritetne i hitne pacijentena način da obrade po svim stupnjevima hitnosti mogu paralelno optimalno funkcionirati. Dodatna prednost navedenog procesa jest omogućavanje Ministarstvu zdravstva uvid u analitiku dijagnostičke obrade suspektno onkoloških pacijenata u svrhu praćenja utjecaja na liste čekanja i ishode liječenja.Isporučeni sustav će periodičkiprikupljati podatke o realiziranim ili otkazanim obradamaonkoloških pacijenata kako bi se ostvarilo što aktivnije upravljanje i ocjenjivanje ispravnosti upućivanja onkološki suspektnih pacijenata te minimiziralo korištenje ovog sustava naručivanja u neodgovarajućim situacijama poput provođenja defenzivne medicine odnosno neosnovane prekomjerne upotrebe dijagnostičkih testova i postupaka koje uzrokuje dodatno povećanje listi čekanja, a time ionemogućava termine onim pacijentima kojima su najpotrebniji.

Za potrebu daljnjeg dijagnosticiranja i/ili liječenja pacijenata omogućit će se implementacijabržeg procesa upućivanja onkoloških pacijentaizmeđu dvije ustanove, primjerice iz jedne bolnice u drugu, iz bolnice u dom zdravlja ili iz doma zdravlja u bolnicu, čime će se izbjeći dodatno slanje pacijenata po novu uputnicu u sustav primarne zdravstvenu zaštite.

Navedeni iskoraci, u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstva, usmjereni su prema dodatnom poboljšanju i maksimalnom olakšavanju pristupa zdravstvenim uslugama onkološkim pacijentima te unaprjeđenju poslovnih procesa zdravstvenim djelatnicima kako bismo dodatno smanjili mortalitet od raka kod naših građana što dodatno potkrjepljujemokroz tri reformska pravca prevencije– aktualni Pilot – projekt Preventivnih zdravstvenih pregleda, reviziju i uvođenje novih Nacionalnih preventivnih pregleda te međuresorni projekt Javne ustanove – Prijatelji zdravlja", navode u priopćenju u Ministarstvu zdravstva.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI