NASLOVNADRUŠTVO
Dječji vrtić Maslačak: Zdravi i domaći jelovnici za pakračke vrtićance

FOTO: Pakrački list

Dječji vrtić Maslačak: Zdravi i domaći jelovnici za pakračke vrtićance

17.1.2019. 13:41 | Novinar 034 IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 465

 Zdrava hrana u vrtićima ideja je o kojoj se govori već duže vremena, naročito na našem području u Slavoniji, koji su tradicionalno poljoprivredni i u kojima dostupnost zdrave domaće hrane za djecu ne bi trebala biti problem. Upravo s takvim razmišljanjima krenuli su u pakračkom Dječjem vrtiću „Maslačak“ još 2016. godine kada su postepeno počeli uvoditi u prehranu djece namirnice certificiranih lokalnih proizvođača, no ta praksa se unazad nekoliko mjeseci intenzivirala.

Suradnja vrtića i lokalnih OPG

Kako nam je rekla Višnja Klobučar, ravnateljica pakračkog vrtića, od početka rada preferirala se zdrava hrana s visokim nutritivnim vrijednostima koje su nabavljali od trgovačkih centara, a sada certificirane namirnice nabavljaju direktno od lokalnih obiteljskih gospodarstava ili OPG-ova okolnih gradova, ovisno o proizvodu. Rezultat je to suradnje Grada Pakraca, pakračkog vrtića i sugrađanina Josipa Huške, koordinatora za braniteljske zadruge i OPG i otkup roba pri Ministarstvu branitelja za potrebe Veteranskog centra u Lipiku, ustupivši kontakte proizvođača hrane koji kuhari također koriste i u pripremi obroka u Veteranskom centru. „Budući da smo ostvarili kontakt s braniteljskim OPG-ima, koordinirali otkup njihovih proizvoda za potrebe pripreme hrane u Domu hrvatskih veterana u Lipiku, a to se odnosi na ugovorene količine, cijene, transport, i isplatu, pokazali smo da je takav model primjenjiv i moguć i u drugim institucijama. Drago mi je da i pakrački vrtić ide u tom smjeru jer je na kraju i cilj da hrana koju kupujemo dolazi iz domaćeg uzgoja što je pomoć svim našim lokalnim OPG-ovcima“, rekao je Josip Huška.

Ravnateljica Klobučar istaknula je kako je uspostavljena suradnja s pakračkim pčelarima koji dostavljaju med, mliječne proizvode dobivaju od OPG iz Sređana, trenutno su u razgovorima oko dobave krušnih proizvoda pakračkog OPG-a, dok voće i povrće već nabavljaju od lokalnih proizvođača, oni koje su u ponudi, a za potrebe drugih namirnica kontaktiraju proizvođače najbližih okolnih gradova. Primjerice, za potrebe mesa i mesnih prerađevina u kontaktu su s certificiranim proizvođačem iz Nove Gradiške.„U fazi smo koordinacije nabavke namirnica jer radimo po principu svježe pripremljenih obroka, odnosno ono što se naruči da se iskoristi u što kraćem roku. Tako da su nabavke česte, no niti to nam ne predstavlja problem, budući da većina proizvođača koje kontaktiramo četvrtkom dolazi na pakračku tržnicu stoga komunikacija s njima je lako dostupna“, ističe ravnateljica Klobučar ističući kako su jelovnici i sastavljeni prema preporuci Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrazovanja.

Roditelji traže recepte

Za dvjestotinjak pakračkih mališana dnevno se servira doručak, ručak i dvije užine koje svakog dana vrijedno pripravljaju tri kuharice, naše sugrađanke Zrinka Mandić, Snježana Hudećek i Dajana Jurinović.Glavna kuharica Zrinka Mandić istaknula nam je kako se jelovnici baziraju na tradicionalnoj recepturi našeg kraja, hrani koju su spravljale naše bake i koju i danas jedemo kod kuće. Tako da su na jelovniku naših mališana redovito variva od povrća i mesa, domaći kolači, povrtni prilozi i salate, a čak i sirne i riblje namaze koje poslužuju kuharice rade same. Nerijetko roditelji dolaze tražiti i recepte nekih jela jer, kako kažu, to najbolje znaju napraviti samo „tete kuharice“.

„Cilj cijele ove priče je podignuti kvalitetu namirnica koje se poslužuju djeci, ne samo zato što nam to naše područje omogućuje u smislu održivog razvoja, nego je to i naša tradicija i kultura. Imamo privilegiju da je domaća i zdrava hrana naša svakodnevica, a time i naša djeca usvajaju zdrave prehrambene navike“, dodaje ravnateljica Klobučar.

Tagovi: dječji vrtiuć maslačak, maslačak, dječji vrtić, pakrac

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Požar na otvorenom u Požegi: ʺOvo je već treća godina zaredom da tu gori!ʺ

.

Zdenko Došen iz Požege o uzgoju konzumne šljive

.

Slavonija bolja od Hajduka

.

Održana izvještajna skupština DVD-a Gornji Emovci

.

Društvo Mađara Pakrac aktivno promiče i čuva identitet mađarske nacionalne manjine ovog kraja

.

Počela gradnja novog objekta dječjeg vrtića u Pleternici

.

PROMOCIJA KNJIGE “PAKAO SRPSKOG LOGORA”- knjiga bolnih svjedočanstava i stradanja

Stolarska kombinirka HOBI89

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

BUĐENJE PRIRODE: Na Papuku viđeni prvi vijesnici proljeća

.

Četrdesetak planinara sudjelovalo u šestom noćnom pohodu na Omanovac

.

Policajci će se moći zapošljavati i s tri razreda srednje škole

.

Stručni skup za odgajateljice u vjeri Požeške biskupije, 16.2.2019.

.

Usred zime proljeće: I danas toplo i sunčano, temperatura do 14°C

.

PAO S TRAKTORA I POGINUO: Strašna nesreća jutros između Ugaraka i Milanovca

.

Subotnja šetnja Požegom 16.02.2019.

.

„Dan mimoza“ u Požegi

.

BOŽO PETROV U SLAVONSKOM BRODU: ʺBlamaža hrvatske politike da vam ja to ne mogu opisati!ʺ

.

Lijevo je bolnica u Rijeci, a desno ona u Mostaru za koju je Vlada jučer dala 40 milijuna kuna

.

U Požegi održano predavanje o rijetkim bolestima u Hrvatskoj - ʺRijetki inspiriraju. Ostavi trag!ʺ

.

Velički bazeni kroz objektiv Roberta Deme - ʺSlavonijo, tko te nije volio....ʺ

.

Danas sunčano, ujutro mjestimice magla

FOTONALAZ

BUĐENJE PRIRODE: Na Papuku viđeni prvi vijesnici proljeća