NASLOVNAPOLITIKA
Djeca Osijeka će biti mali ambasadori FAO-a u borbi protiv bacanja hrane

FOTO: 034 portal

Djeca Osijeka će biti mali ambasadori FAO-a u borbi protiv bacanja hrane

17.10.2020. 13:57 | SDP PREGLEDA: 875

U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, što je potrebno da hrana od polja dođe do stola, koliko se troši resursa i koliko truda moraju uložiti poljoprivrednici da je proizvedu. Sve s ciljem da se nauče kako čuvati hranu i smanjiti njeno nepotrebno bacanje. Rezultat je to suradnje Grada Osijeka, UN-ove Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i eurozastupnice Biljane Borzan.

FAO je u svrhu prevencije bacanja hrane razvio školske programe „Čini dobro, čuvaj hranu!“ za predškolce i osnovnoškolce koji uključuju predavanja, igre, vježbe i umjetničke aktivnosti. Osijek je prvi grad u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koji se uključio u projekt koji se već provodi u Italiji, Francuskoj, Belgiji i Engleskoj.

- Izuzetno sam sretna i ponosna što mogu danas ispred svoje škole govoriti o realizaciji projekta kojeg sam započela prošle godine u suradnji s FAO-om. Agencija mi se obratila dok sam bila izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja hrane s prijedlogom da im pomognem naći partnere u Hrvatskoj. Osijek je odmah pozitivno reagirao i prepoznao vrijednost projekta. I red je da se u Slavoniji, žitnici Hrvatske, djecu uči što znači i koliko vrijedi hrana - kazala je Borzan, koja je financirala prevođenje nastavnih materijala za osnovne škole na hrvatski jezik.


Istraživanja pokazuju da 50 posto sve bačene hrane u EU dolazi iz domaćinstava i to je uglavnom hrana koju je iz niza razloga teško preusmjeriti u donacije. Upravo zato je edukacija potrošača bitna za smanjenje rasipanja jestive hrane.

- Naši djedovi i bake su se grozili bacanja starog kruha i druge iskoristive hrane, u Hrvatskoj se svaki dan baci više od tisuću tona hrane, od čega 160 tona kruha. Nestala je svijest o vrijednosti hrane, o trudu i resursima potrebnim da se proizvede i hrana se baca u ogromnim količinama. Tu svijest je moguće vratiti kroz informiranje i obrazovanje, pogotovo djece, i zato smo odlučili krenuti u ovaj projekt - kazao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Kroz križaljke, kolaže i kvizove djeca će usvajati jednostavne tehnike kako racionalno trošiti hranu i što napraviti s ostacima od obroka. Učit će kako kvrgavo ili estetski nesavršeno voće i povrće nije na bilo koji način lošije, ili da se od prezrelog voća i povrća u par minuta može napraviti ukusan sok. Program uči djecu da budu odgovorna prema hrani, uz nadu da će odgovorna djeca jednog dana biti odgovorni odrasli.

- Djeca koja nauče kako čuvati i poštovati hranu mogu članovima svoje obitelji prenijeti te informacije i vještine, te tako biti mali ambasadori borbe protiv bacanja hrane. Uključivanje djece i tinejdžera središnji je ključno: oni su budućnost našeg planeta, a njihovo znanje i njihovi postupci oblikovat će budući život na Zemlji - zaključila je Borzan.

Prve godine troškovi koji se odnose na prijevode tekstova, pripremu i tisak edukativnih materijala iznosit će 40-ak tisuća kuna (ukupno za osnovne škole i vrtiće), a za svaku sljedeću planira se između 12 i 15 tisuća kuna godišnje što se odnosi na sam trošak ponovnog tiskanja. Obrazovni materijali obuhvaćat će priručnike i radne listiće za dobnu skupinu od 5 do 7 godina (50 komada za odgajateljice i 150 komada za djecu) te priručnici i radni listići za dobnu skupinu od 10 do 13 godina (60 kom za nastavnike i 900 kom za učenike).

- Želim da mladi budu ambasadori koji će promicati vrijednosti hrane i usvojiti vrijednosti ispravnog načina njezinog korištenja. Prihvatili smo ovaj projekt kao primjer dobre prakse, a posebno me veseli što smo prvi grad u Hrvatskoj koji ga počinje provoditi. Grad Osijek već i sada provodi određene aktivnosti vezane uz bacanje hrane kroz projekt "Čist grad naš ponos" iz kojeg je veliko zanimanje, između ostaloga, izazvala i radionica kuhanja na Tržnici s poznatim kuharom Ivanom Pažaninom. Mislim da se uz relativno malo financijsko ulaganje koje nosi ovaj projekt može puno napraviti u edukaciji naraštaja koji će sutra postati odrasli ljudi s razvijenim navikama pravilnog odnosa prema hrani - zaključio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Tagovi: osjek, djeca, biljana borzan, ambasadori

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Požeški vatrogasci odradili svoju prvu vježbu s novom opremom

.

JUTROS KRAĐA U SL. BRODU: Kamere su sve zabilježile! Vlasnik kafića moli pomoć

.

Novi podaci Nacionalnog stožera

.

Danas je Majčin dan, a kako je nastao?

.

Kandidat za gradonačelnika Požege prof. dr.sc. Željko Glavić među svojim Požežanima

.

TALENTIRANI POŽEŽANIN: Oduševit će vas Ivanove slike inspirirane knjigama

.

Trik za savršeno sočna pileća prsa s roštilja

.

Do kraja mjeseca svibnja traju upisi u dječji vrtić Grozdić u Kutjevu

.

Mile Pavičić sigurno prema sedmom mandatu načelnika Općine Kaptol

.

Policija po Slavoniji jurila za kombijem punim migranata

.

Osvrt požeškog agronoma Luke Samardžije na ruralni turizam i vina Požeške kotline

.

U Voćinu održano hodočašće osnovnoškolske djece i ministranata Požeške biskupije

.

BROJKE OPADAJU: Na posljednjem testiranju obrađeno je 258 uzoraka, od kojih je 14 pozitivnih

.

Danas pretežno vedro

.

Dijana Krpan kandidatkinja Domovinskog pokreta za gradonačelnicu Požega provela prijepodne u druženju s građanima

.

OVO MORATE PROČITATI: Genijalna izjava brodskog profesora nakon cijepljenja

.

Subotnja šetnja Požegom, 8.05.2021.

.

Najnoviji podaci Stožera, više od 1300 zaraženih

.

Vatrogasne vježbe pod epidemiološkim mjerama

.

Ravnatelj OŽB Požega dr. sc. Ivan Vukoja o medicini, izazovima današnjice i budućnosti

.

RAZGOVOR S MARIJOM ŠARIĆ: ʺStručnost i znanje imamo, na nama je samo da radimo!ʺ

.

Osmaši ove godine neće dugo čekati, evo kada je objava lista upisanih u srednje škole

.

Gotova za čas: Najlakši recept za roladu s jagodama

.

20 milijuna kuna za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina

.

Zainteresirani za subvencionirane stambene kredite požurite, prijave traju do 14. svibnja

.

Uvodi se PDV na male pošiljke iz Kine.

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 387 slučajeva zaraze korona virusom

.

Hodočašće učenika katoličkih gimnazija Požeške biskupije u Voćin

.

Do kad ćemo nositi maske? Evo što kažu Capak i Markotić

.

OPREZ: Novi virus se širi mailom, ne otvarajte!

.

Danas sunčano i toplo

FOTONALAZ

Kroz Županijsku ulicu u suprotnom smjeru