NASLOVNADRUŠTVO
Dinko Zima: ʺVeć godinama imamo vlast u gradu Požegi kojoj nije stalo do ulaganja u sportsku infrastrukturu i zdravlja građanaʺ

FOTO: M.M.

Dinko Zima: ʺVeć godinama imamo vlast u gradu Požegi kojoj nije stalo do ulaganja u sportsku infrastrukturu i zdravlja građanaʺ

19.10.2020. 13:06 | Mladen Mirković PREGLEDA: 2379

Potpredsjednik GO SDP-a Požega Dinko Zima i saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić danas su održali tiskovnu konferenciju s temom; Sportska borilišta.

"Našem gradu i našoj djeci treba razvoj sporta tako da svoj djeci sport bude dostupan i takav način provođenja slobodnog vremena da bude prioritet za našu djecu i naše građane kako bi dostupnost sportskog sadržaja bio maksimalno dostupan.

U današnjem vremenu kada je internet taj koji oduzima dosta slobodnog vremena našoj djeci, a pogotovo u ovoj koronakrizi kada je internet dostupan i tako da se nastava održava putem online-a. Sve to skupa nas udaljava od zdravog načina provođenja slobodnog vremena i zapravo ništa ne donosi rast i razvoj djece." - rekla je Martina Vlašić Iljkić
"Nakon objave u medijima da je Ministarstvo turizma i sporta odobrilo općini Velika oko pola milijuna kuna za početak izgradnje atletskog stadiona ne možemo ne osvrnuti se na nesposobnost požeških gradskih čelnika oko sporta i sportskih borilišta. Pitamo se kako je moguće da 22 godine od otimanja atletskog stadiona građanima Požege niti jedna vlast nije našla volje, a posebice znanja da izgradi atletski stadion koji je bila dužna izgraditi.

Čak nisu našli niti adekvatnu lokaciju!

A u isto vrijeme manje sredine Kutina, Križevci, Knin i drugi su iz EU projekata dobili sredstva za izgradnju istih. Ovdje bih istakao sposobnost načelnika općine Velika Vladu Bobana koji je prepoznao i iskoristio priliku za nešto što naši gradonačelnici nisu sposobni.

A situacija je slična i sa ostalima sportskim objektima. U bazen je 2016. godine prema pisanju medija uloženo 13 milijuna kuna, a gradonačelnik Neferović je govorio o dodatno je vrijednosti. Pitamo se što je na bazenima dodatna vrijednost osim što su obnovljeni? Nikakva. A još su obnovljeni gradskim novcem dok drugi gradovi to rade uz pomoć EU fondova.

Nadalje, niti jedna škola u Požegi nema adekvatnu sportsku dvoranu (!). Djeca nam u sklopu nastave hodaju po brdima jer nemaju uvjete za bolje. Roditelji u zimskom periodu djecu na treninge nogometa voze u Brestovac, Veliku itd." - rekao je Dinko ZimaZar se moramo stidjeti da svaka općina ima sportsku dvoranu, a Požeške gradske vlasti tolike godine nisu bile u stanju napraviti niti jednu.

Ali barem su se mogli potruditi da osiguraju sportskim udrugama adekvatne uvjete za treniranje tijekom zime. Najjednostavnije i jeftino rješenje je moglo biti postavljanje grijanog balona sa dva terena sa umjetnom travom u kojem bi moli trenirati nogometaši. Ta investicija nije velika, ali opet nema volje, želje, znanja a niti sposobnosti da se građanima omogući kvalitetniji i zdraviji život.

Što reći za ruglo od stadiona Slavonije. Izgrađen još 1953. Još prije četiri godine gradonačelnik Puljašić obećava da će stadion ići u rekonstrukciju, da su rupe na terenu itd. Kraj mandata se bliži, a rekonstrukcije nigdje. I sada je Ministarstvo turizma i sporta dodijelilo gotovo 10 milijuna kuna za sportsku infrastrukturu. Zašto Požega nije aplicirala na neke od projekata za obnovu stadiona? Bitno je da je obećano.

I tako, dalo bi se nabrajati još puno toga, ali to nije ništa čudno ako znamo da naš grad nije izradio niti Strategiju razvoja sporta u Požegi, kao što ima većina uljuđenih gradova. U viziji grada sport je spomenut na tri stranice i to nabrojane udruge i napisano nekoliko riječi o povijesti sporta. Bez jasne vizije jasno je da nema niti pomaka na bolje, a nema ga.

Nije dovoljno samo otvoriti rekreacijski centar čiju je gradnju započeo tvoj prethodnik, potrebno je i ulagati u njega.

Bitno je da se kroz projekt nabavilo 10 električnih bicikala vrijednosti 112 000 kuna koje su trebali koristiti turisti i djelatnici grada. Pitamo otvoreno gdje su ti bicikli? Gdje ih turist može besplatno posuditi? Ili uložiti 100 000 kuna u obnovu skejt parka.

Dakle zaključak je da već godinama imamo vlast u gradu Požegi kojoj nije stalo do ulaganja u sportsku infrastrukturu, a samim time i do fizičkog i mentalnog zdravlja građana.

Iz svega navedenog vidimo da ima prostora za boljitak i napredak sporta jer Požega ima sportsku tradiciju. Puno stvari se može uz malo volje i želje, a nadasve sposobnosti popraviti." - dodao je Zima

SDP na lokalnim izborima će se zalagati za

- izradu kvalitetne Strategije razvoja sporta u Požegi,

- izradu atletske staze na kojoj će se moći održavati službena sportska natjecanja

- izgradnju ili sanaciju sportskih borilišta

- izgradnju biciklističkih staza

- pokretanje zajedničkih projekta razvoja sporta i turizma,

- za nabavku bicikala za vožnju po gradu po uzoru na Koprivnicu,

- oživljavanje Požeškog gorja za održavanje sportsko turističkih manifestacija. Trail, mtb, hodanje, vinske utrke – čime se mora baviti Turistička zajednica grada Požege. Takve manifestacije ne mogu biti prepuštene sportskim udrugama.

- uvođenje reda u brojnost članova u sportskim udrugama te izradu kriterija raspodjele sredstava sportskim udrugama, a sve preko Sportskog saveza. Ovako kako je do sada rađeno gradonačelnik je dodjeljivao sportskim udrugama sredstva kako je želio te, na taj način, mogao njima manipulirati

- za to da predsjednici udruga ne budu nekompetentni političari ili osobe koje se nisu nikada bavile tim sportom. Dakle, dati sport sportašima a ne političarima.

- za transparentnost rada Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima i dovođenje ljudi koji će biti kompetentni za ono što rade.

- za poticanje malih sportova. Zašto Požega nebi bila poznata po npr. badmintonu ili zašto uz malo novca ne omogućiti građanima da se bave squošem

- za nastavak onoga što je bilo dobro do sada, a toga je bilo doista malo, a to je npr. prijevoz sportaša, koji treba biti pod kontrolom. Ne smije se dogoditi da pojedine udruge koriste kombi sportskog saveza u privatne svrhe

- uvođenje besplatne sportske rekreacije za građane svih naraštaja

- za vraćanje jedinstvenu školu nogometa kao vrlo dobar produkt za napredovanje najbolji

Da zaključimo poticat ćemo aktivnije bavljenje sportom pod geslom Sport za sve što znači da ćemo promovirati zdrav i dugovječan život kroz bavljenje sportom svih vrsta i tako ublažiti negativne zdravstvene trendove, uzrokovane sve manjim kretanjem. - rekli su Vlašić Iljkić i Zima


Tagovi: sdp, tiskovna, zima, martina

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Odugovlači li se suđenje namjerno? Gotovo nakon 4 godine Neferović bez pravomoćne presude zbog mlaćenja novinara

.

Na Papuku našli smrznuta tijela

.

SDP Požega: Potpisivanje peticije Zatrubi za odlazak

.

Božinović objavio koje će se tri mjere sigurno produžiti

.

Domovinski pokret Miroslava Škore nije osnivač stranke Hrvatski domovinski pokret iz BiH

.

Gradsko kazalište Požega: uprizorena bajka ʺDjevojčica sa šibicamaʺ

.

Kremasta torta s bananama: Lagani recept za desert koji osvaja na prvi zalogaj

.

Ugostitelj: Gotovi smo, razmišljamo o skupnom otvaranju kafića i restorana

.

Obljetnica rođenja Julija Kempfa

.

Stožer objavio, ovo su najnoviji podaci iz Hrvatske

.

Nedjelja Božje riječi u požeškoj katedrali

.

Prevrtanje kamiona kod Kule

.

Od 1. srpnja 50 lipa i za ambalažu mlijeka i jogurta?

.

Rekorder vikenda ʺzaradioʺ kaznu od 22.500,00 kuna

.

Upravljao vozilom iako mu je izrečena mjera COVID-19

.

Eksplozija peći u Bektežu i požar u Sesvetama

.

Ivčetić i Franjić vrhunski sportaši pri HOO

.

PSŽ: pali smo ispod sto zaraženih, ukupno je 87 slučajeva zaraze

.

Danas oblačno, a navečer snijeg i susnježica

.

Hrskava izvana, sočna iznutra: Trik za savršenu pohanu piletinu

.

ISCURILI DETALJI: Mediji objavili koje se sve mjere najvjerojatnije popuštaju od 1. veljače

.

Biskupovo pismo zahvale za molitvu i pomoć stradalima u potresu

.

Otkriveno sredstvo koje za 80% smanjuje mogučnost dobivanja korone!

.

Konačno popuštanje mjera? Sastanak je završio, evo što Beroš kaže

.

Ovo su post-COVID simptomi koji traju tjednima: Uznemiruju i onemogućuju svakodnevno funkcioniranje

.

Nacionalni stožer sa zakašnjenjem objavio najnovije podatke

.

Središnje ekumensko molitveno slavlje Požeške biskupije u Pakracu

.

RJEŠAVANJE PROBLEMA: Uskoro zakon o zabrani ustaških simbola?

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 118 uzoraka

.

Danas poslijepodne kiša i snijeg

FOTONALAZ

HIT NA FACEBOOKU: Ovako je Slavonka objesila donje rublje